Διεργασίες για πώληση της Uniastrum – Απάντηση της Τράπεζας Κύπρου

Τέσσερα χρόνια μετά το deal εξαγοράς του 80% της ρωσικής τράπεζας Uniastrum η Τράπεζα Κύπρου φέρεται να είναι σε ανοικτό διάλογο με επίδοξους επενδυτές για πώληση της τράπεζας.

Λόγοι που φαίνεται να οδηγούν σε αυτή την απόφαση είναι αφενός η κακή πορεία που καταγράφει η ρωσική τράπεζα και αφετέρου η θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, που υπαγορεύει μικρότερες κυπριακές τράπεζες και περιορισμένη έκθεση σε αγορές του εξωτερικού.

Άλλωστε βάσει εσωτερικής έρευνας που διεξήγαγε η Τράπεζα Κύπρου (και είναι στην κατοχή του INBNews) για την πορεία της Uniastrum καταγράφεται πως σειρά δανείων (δεκάδων εκατομμυρίων) είναι σήμερα προβληματικά. Εξάλλου, η Τράπεζα Κύπρου αλλιώς περίμενε την πορεία της ρωσικής τράπεζας και αλλιώς αυτή κινήθηκε στη ρωσική αγορά. Με δυο λόγια τα οικονομικά αποτελέσματα της Uniastrum δεν ήταν αυτά που θα ανέμενε κανείς από μια τράπεζα σε μια αγορά των 120 εκατομμυρίων ανθρώπων και με παρουσία σε 220 σημεία (υποκαταστήματα και γραφεία).

Αυτοί που τάσσονται υπέρ της επένδυσης στη Uniastrum τονίζουν ότι η τράπεζα προσέφερε πρόσβαση σε μια τεράστια αγορά, αλλά και ένα μεγάλο δίκτυο καταστημάτων. Παρόλα αυτά ίσως να μην στηρίχθηκε όσο θα έπρεπε τόσο από τη διοίκηση της τράπεζας στην Κύπρο, με κεφάλαια αλλά και κατάρτιση σχεδίου στρατηγικής ανάπτυξης με αποτέλεσμα την αναιμική ανάπτυξη.

Την ίδια ώρα αυτοί που τάσσονται κατά της συμφωνίας του 2008 φωνάζουν ακόμη ότι τα 450 εκ. ευρώ που δόθηκαν για εξαγορά της Uniastrum ήταν υπερβολικά σε σχέση με την αξία της τράπεζας, ενώ οι εργασίες της τράπεζας δεν απόσβεσαν την επένδυση.

Παράλληλα, ο αγώνας για εξασφάλιση κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας Κύπρου δεν έχει σταματήσει, παρά το ότι άνοιξε ο δρόμος για κρατική στήριξη. Εντός του καλοκαιριού πραγματοποιήθηκαν οι συζητήσεις για πώληση των ασφαλιστικών εταιρειών της Τράπεζας Κύπρου (Γενικές Ασφάλειες και Eurolife) δίχως αποτέλεσμα, γεγονός που οδηγεί σε άλλες λύσεις. Μία από αυτές είναι η πώληση εργασιών στο εξωτερικό όπως έγινε πρόσφατα και με τις εργασίες της Τράπεζας Κύπρου στην Αυστραλία.

Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν προσπάθειες και για πώληση των ρωσικών εργασιών που κατέχει η Uniastrum. Ένα ποσό της τάξης των 300 εκ. ευρώ ικανοποιεί τους ανθρώπους της Τράπεζας Κύπρου, αφού σε συνδυασμό με κάποια κέρδη που κατέγραψε η Uniastrum φέρνουν πίσω στα ταμεία της τράπεζας την αρχική επένδυση του 2008.

Όσον αφορά το ζήτημα που είδε τα φώτα της δημοσιότητας σχετικά με διάλογο της Alpha Bank με την Τράπεζα Κύπρου για ανταλλαγή χαρτοφυλακίων Κύπρου και Ελλάδας, η πληροφόρηση που έχει το INBusinessNews είναι πως εάν προχωρήσει ο διάλογος για το εν λόγω ζήτημα θα είναι μακρύς. Λόγος αυτού είναι η εμπλοκή τόσο των Κεντρικών Τραπεζών Κύπρου και Ελλάδας όσο και των τοπικών Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς, αφού από μια πιθανή συμφωνία επηρεάζονται και πελάτες-καταθέτες των δύο τραπεζών και επενδυτές στα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Απάντηση της Τράπεζας Κύπρου

Για διαρροή εσωτερικού απόρρητου εγγράφου κάνει λόγο η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο που αφορούν την έκθεση του Εσωτερικού Ελεγκτή του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου για συγκεκριμένα δάνεια της θυγατρικής εταιρίας Uniastrum Bank.

Σημειώνεται ότι σε σημερινό του δημοσίευμα το Stockwatch ανέφερε πως: Στο μικροσκόπιο της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου τίθεται η επένδυση στη ρωσική Uniastrum, με αφορμή έκθεση του εσωτερικού ελεγκτή της κυπριακής τράπεζας για τα τεκταινόμενα στη θυγατρική της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έκθεση του Κωνσταντίνου Τσολάκκη στην ανώτατη διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου υποστηρίζει ότι εταιρεία που συνδέεται με στελέχη της ρωσικής θυγατρικής λειτούργησαν σε βάρος της μητρικής, δημιουργώντας ένα πολύπλοκο μηχανισμό παραχώρησης δανείων σε εταιρείες με άγνωστους ακόμα μετόχους. Όπως αναφέρεται, η έκθεση, με ημερομηνία 26 Ιουλίου 2012, φέρνει στην επιφάνεια συγκρούσεις συμφέροντος και κακές τραπεζικές πρακτικές που φαίνεται να εφαρμόζονται στη Uniastrum, σε βάρος της Τράπεζας Κύπρου. Επιπλέον, υπογραμμίζεται πως βασικό εύρημα της απόλυτα εμπιστευτικής έκθεσης είναι ότι δάνεια ύψους €13 εκ. δεν περιλήφθηκαν στην αρχική συμφωνία εξαγοράς της Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η τράπεζα, απαντώντας σε αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, διευκρινίζει πως η έκθεση του Εσωτερικού Ελεγκτή είχε ζητηθεί από τη Διεύθυνση του Συγκροτήματος μέσα στα πλαίσια των συνήθων ελέγχων που διεξάγονται σε όλες τις μονάδες του Συγκροτήματος.

Το περιεχόμενο της έκθεσης δεν έχει ακόμα εξεταστεί από τη Διεύθυνση και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συγκροτήματος ούτε και έχουν ληφθεί οι απόψεις και θέσεις των εμπλεκομένων μερών.

Εν πάση περιπτώσει, συμπληρώνει η τράπεζα, τα ποσά στα οποία αναφέρεται η έκθεση δεν θεωρούνται σημαντικά σε σχέση με το μέγεθος του δανειακού χαρτοφυλακίου της Uniastrum Bank.

Η Διεύθυνση του Συγκροτήματος εκφράζει τη λύπη της για τη διαρροή του εσωτερικού απόρρητου εγγράφου και διερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε αυτή η διαρροή.

SHARE