Δημήτρης Παφίλας: Υπάρχουν και οι …ξανθοί τραπεζίτες που έχουν τα λεφτά

Από το περιβόητο PSI 40 δισ. ευρώ θα καταλήξουν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Είναι εύκολο να κατηγορήσει κανείς τις τράπεζες. Μέχρι και ο τέως πρωθυπουργός θα βγάζει λόγους στα καφενεία και την Σοσιαλιστική Διεθνή επειδή, ήθελε κοινές μετοχές, δηλαδή να περάσουν υπό κρατικό έλεγχο!

Δυστυχώς για όλους μας , διατρέχουμε τον κίνδυνο να δικαιωθούν οι θέσεις του ανθρώπου που ήλθε να σώσει την χώρα φορτώνοντας την 240 δισ. χρέος! Και εξηγούμαστε. Θα περιμέναμε από τους τραπεζίτες πιο σοβαρή αντιμετώπιση όταν θα λάβουν 40 δισ. και άλλα 20-30 από αυξήσεις κεφαλαίου. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να μαλλιοτραβιούνται οι τραπεζίτες μέσω των blogs και να καρφώνουν ο ένας τον άλλον.

Μετά τα «κουρέματα» στις τράπεζες δεν υπάρχει άλλωστε αντικείμενο για μαλλιοτράβηγμα !

Για παράδειγμα, η συμφωνία Alpha Bank- Eurobank κατέρρευσε καθώς η πρώτη πλευρά έφθασε να ανακαλέσει ακόμη και τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων του.  Για το θέμα, θα δοθούν αρμοδίως εξηγήσεις από την διοίκηση της τράπεζας. Καλώς ή κακώς άλλαξε γνώμη ο πρόεδρος της Alpha Bank. Δεν πρόκειται, για μια απόφαση λ. χ τι θα φας το μεσημέρι. Άλλο να υπογράφεις ότι θα φας ρεβύθια, κι άλλο να υπογράφεις για την τύχη μιας τράπεζας.

Όλα αυτά, όμως, τα παρακολουθούν οι ξένοι επενδυτές κι αποφασίζουν αναλόγως.  Όπως παρακολουθούν κάθε κίνηση στο χρηματιστήριο που σχετίζεται με τράπεζες και αυξήσεις κεφαλαίου, όπως θυμούνται και την ματαίωση του deal Εθνικής – Alpha Bank παλιότερα…

Δεν την ξαναπατάνε εύκολα να βάλουν τα λεφτά και τα λεφτά να πάνε αλλού,  όπως συνέβη το 2010-11. Στην Βοστώνη, ας πούμε, κάποιοι με δισ. στα χέρια είναι να βάλουν λεφτά στις τράπεζες αφού προηγηθούν, όμως, οι αυξήσεις κεφαλαίου. Με λίγα λόγια, επειδή από τις τράπεζες θα περάσουν τα χρήματα στην οικονομία, οι διοικήσεις πρέπει να στρωθούν και να ανταποκριθούν στις περιστάσεις.

Τι νόημα θα έχει λοιπόν αν στην θέση των τραπεζιτών βρεθεί ένας κρατικός τραπεζίτης που θα αποφασίζει ποιους θα δανείζει ;

Υπάρχει και η χειρότερη εκδοχή: ξανθός ξένος τραπεζίτης που δανείζει πάνω από 10% και ποτέ τις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

protothema.gr

SHARE