Δεν μειώνει την παραγωγή πετρελαίου η Σαουδική Αραβία

petrelaio2

Μετά τη σύναψη συμφωνίας με την Ρωσία που περιελάμβανε το “πάγωμα” της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου 2011, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε πως το βασίλειο δεν πρόκειται να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου, έπειτα από συζητήσεις που έλαβαν χώρα στην Ντόχα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στη συγκεκριμένη ιστορική συμφωνία που προχώρησαν οι υπουργοί Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας με στόχο να σταθεροποιηθεί η τιμή του πετρελαίου, που έχει χάσει τα 2/3 της αξίας του από το καλοκαίρι του 2014 συνυπέγραψαν και άλλα μέλη του OPEC.

«Εάν οι άλλοι παραγωγοί θέλουν να περιορίσουν ή συμφωνούν να παγώσουν την πρόσθετη παραγωγή, αυτό μπορεί να επηρεάσει την αγορά, όμως η Σαουδική Αραβία δεν είναι διατεθειμένη να μειώσει την παραγωγή», είπε συγκεκριμένα ο Adel al-Jubeir στο AFP.

«Το ζήτημα του πετρελαίου θα καθοριστεί από την προσφορά και τη ζήτηση καθώς και από τις δυνάμεις της αγοράς. Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα προστατέψει το μερίδιό του στην αγορά και αυτό το έχουμε ξαναπεί», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την περασμένη Τρίτη, εκτός από την Σαουδική Αραβία που κατέχει την πρώτη θέση στην παραγωγή πετρελαίου και τη Ρωσία που είναι 2η στον κόσμο, το πάγωμα της παραγωγής «μαύρου χρυσού» αποφάσισαν επίσης η Βενεζουέλα και το Κατάρ, ενώ την επόμενη μέρα προστέθηκε στη λίστα των σύμφωνων χωρών και το Ιράκ.

«Η χαμηλή τιμή πετρελαίου δεν έχει επίδραση στην οικονομία της Σαουδικής Αραβίας»δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ali al-Naimi, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι η ζήτηση για το πετρέλαιο αυξάνεται.

SHARE