Δέσμευση των ΗΠΑ προς το Ιράκ για ήττα του Ισλαμικού Κράτους

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς διαβεβαίωσε σήμερα τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι για την υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ιρακινή κυβέρνηση στη Βαγδάτη.

Οι δύο άντρες συζήτησαν στην κατάσταση στη Συρία, αλλά και την πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, καθώς ο Αμερικανός αντιπρόεδρος τηλεφώνησε στον Ιρακινό πρωθυπουργό, μετά το πολλαπλό πυραυλικό πλήγμα των ΗΠΑ, κατά αεροπορικής βάσης στη Συρία.

Ο Πενς “διαβεβαίωσε ότι η πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή παραμένει η ίδια, με ουσιαστική προτεραιότητα την ήττα του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, αλλά και την ευρύτερη περιοχή,” ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Αμπάντι.

Η σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης χθες, αντιδρώντας στις εξελίξεις στη Συρία κι αναφέροντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει προκειμένου να κρατήσει ίσες ισορροπίες στη συμμαχία της με τις ΗΠΑ, αλλά και το σιιτικό Ιράν, το οποίο αποτελεί επίσης, στρατηγικό σύμμαχο του προέδρου Άσαντ.

Η ανακοίνωσε που εξέδωσε η Βαγδάτη, καταδίκαζε την επίθεση που έγινε στη Συρία με χημικά όπλα την προηγούμενη Τρίτη, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει τον Άσαντ, καλώντας ωστόσο, για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας προκειμένου να εντοπιστούν οι ένοχοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE