Δένουν τα πλοία Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη οι ναυτεργάτες

Δεμένα στα λιμάνια θα μείνουν τα πλοία την Μεγάλη Τρίτη από τα μεσάνυκτα και για 48 ώρες λόγω της απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης δηλώνουν αιφνιδιασμένα από αυτή την απόφαση καθώς όπως λένε χαρακτηριστικά δεν υπήρξε κάποια διαφοροποίηση από τις έγγραφες απαντήσεις που είχε δώσει στις 20 Μαρτίου η υπουργός κυρία Άννα Διαμαντοπούλου. Και μάλιστα τότε η ΠΝΟ – κατά πλειοψηφία – με βάση τις απαντήσεις που είχε λάβει είχε αποφασίσει να αναστείλει τις επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες που είχε εξαγγείλει.

Μετά την απόφαση για την απεργία το υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ την κατά πλειοψηφία απόφαση της ΠΝΟ να προχωρήσει σε απεργία τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη, με αιτήματα τα οποία, όχι μόνο είχαν συζητηθεί διεξοδικά πριν από 15 ημέρες, αλλά επί των οποίων είχαν δοθεί γραπτές και τεκμηριωμένες οι θέσεις της κυβέρνησης. Χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση προς τα αρμόδια Υπουργεία, η ΠΝΟ προχωρά σε μία κίνηση που θέτει σε δοκιμασία τους πολίτες, τον Τουρισμό, τη μεταφορά εμπορευμάτων ενόψει του Πάσχα και γενικά την ελληνική οικονομία.Η Πολιτεία θα εξαντλήσει και πάλι κάθε προσπάθεια συνεννόησης και θα καλέσει σε διάλογο για την εξεύρεση λύσης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου ακόμα και την τελευταία στιγμή»

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΝΟ «η 48ωρη απεργία αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της προηγούμενης απεργίας της Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε την 19-21 Μαρτίου 2012, μια και οι Έλληνες ναυτεργάτες συνεχίζουν να διαπιστώνουν μια ολομέτωπη επίθεση των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, επίθεση που είναι μεθοδευμένη και συντονισμένη για την κατεδάφιση και αποσάθρωση των κατακτήσεών τους από την κυβέρνηση».

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτεργατών ζητούν την άμεση απόσυρση σχετικών διατάξεων σε δυο νομοσχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ειδικότερα για το πρώτο που αφορά «Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος – Νέα Εταιρική Μορφή – Σήματα – Μεσίτες Ακινήτων – Ρύθμιση Θεμάτων Ναυτιλίας, Λιμένων και Αλιείας και άλλες διατάξεις» όπως αναφέρουν από τις 30 Μαρτίου 2012 με εξαιρετικώς επείγον έγγραφό προς την υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ζήτησαν «να αποσυρθεί η σχετική διάταξη του Σχεδίου Νόμου, με την οποία θα επιτρέπεται και σε πλοία υπό σημαίες ευκαιρίας να εκτελούν περιηγητικούς πλόες με αφετηρία και καταληκτικό σταθμό ελληνικό λιμένα, όπως δηλ. ισχύει και για πλοία υπό ελληνική σημαία ή άλλων κοινοτικών σημαιών».

Συμπληρώνουν ακόμη ότι με το δεύτερο «Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και λοιπές διατάξεις» ο Οίκος Ναύτου παύει να λειτουργεί με τη γνωστή μορφή που λειτουργούσε μέχρι σήμερα «και διχοτομείται με υπαγωγή μέρους αυτού στον νεοιδρυθέντα ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της παρεχομένης προς τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους, εν ενεργεία και συνταξιούχους, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και την κατάταλαιπώρησή τους. Απαίτηση της διοίκησης της ΠΝΟ είναι η απόσυρση και αυτού του Σχεδίου Νόμου».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως άλλα «πρώτης προτεραιότητας ζητήματα» που οδήγησαν την Ομοσπονδία στην απεργιακή κινητοποίηση είναι: Η άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας, η άμεση υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο προ του Ν. 3845/2010 καθεστώς, η ίδρυση Ειδικού Ταμείου Ανεργίας Ναυτεργατών, μη κατάργηση του ΓΕΝΕ και υπαγωγή του στον ΟΑΕΔ, μη περικοπή συντάξεων, κυρίων και επικουρικών και λοιπών παροχών.

Επίσης ζητούν αναβάθμιση ναυτικής εκπαίδευσης – μετεκπαίδευσης, με την κάλυψη των ελλείψεων του ΚΕΣΕΝ και βελτίωση λειτουργίας των ΑΕΝ και σε κάθε περίπτωση μη κατάργηση του συστήματος της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης.

SHARE