Γιατί η Credit Agricole αναζητά αγοραστές για την Emporiki Bank


Η επένδυση στην Ελλάδα έχει κοστίσει στον γαλλικό όμιλο περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ

Περίπου 7 δισ. ευρώ έχει κοστίσει μέχρι στιγμής στους Γάλλους της Credit Agricole η περιπέτεια της Εμπορικής Τράπεζας. Οι Γάλλοι έχουν διοχετεύσει περισσότερα από 3,7 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία μέσω αυξήσεων κεφαλαίων, ενώ επιπλέον 3 δισ. ευρώ είχαν καταβάλει το 2006 για την απόκτηση του πλειοψηφικού μεριδίου της τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις κεφαλαίου που ακολούθησαν στις αρχές του 2012, η Credit Agricole κάλυψε εξ ολοκλήρου την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας ύψους 2 δισ. ευρώ. Είχε προηγηθεί αύξηση κεφαλαίου 989 εκατ. ευρώ το 2010 και 850 εκατ. ευρώ το 2009.

Από την πρώτη μέρα που πέρασε σε γαλλικά χέρια η Εμπορική ακολουθεί φθίνουσα πορεία αρχικά λόγω της προσπάθειας αναδιοργάνωσης και προσαρμογής της στα πρότυπα του γαλλικού ομίλου και αργότερα λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Η φθίνουσα πορεία της τράπεζας εδώ και καιρό έχει προκαλέσει γκρίνια στη Γαλλία και έχει ασκηθεί έντονη κριτική από μετόχους του γαλλικού ομίλου στην τότε διοίκηση για την απόφαση εξαγοράς της εγχώριας τράπεζας.

Οι Γάλλοι εξακολουθούν να υπογραμμίζουν ότι στηρίζουν τη θυγατρική τους στην Ελλάδα, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζουν όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες. Αλλωστε οι περισσότεροι ξένοι πολυεθνικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας επανεξετάζουν τη θέση και τη στρατηγική τους προσαρμοζόμενοι στη νέα οικονομική πραγματικότητα που διαμορφώνεται για τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της Emporiki Bank έχει προχωρήσει σε διερευνητικές συζητήσεις με τις διοικήσεις των μεγάλων εγχώριων εμπορικών τραπεζών, εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και τις δυνατότητες συγχωνεύσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή τη συγκέντρωση δυνάμεων, θα κινηθεί το σύνολο του τραπεζικού συστήματος προκειμένου να προσαρμοστεί στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Πάντως τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ενταθεί οι φήμες ότι οι Γάλλοι μέτοχοι της Εμπορικής αναζητούν τρόπους απαγκίστρωσης από την επένδυση στην Ελλάδα. Τη φημολογία ενίσχυσε η απόφαση του Δ.Σ. της Emporiki Bank πριν από λίγες ημέρες για τη μεταβίβαση όλων των θυγατρικών της στα Βαλκάνια (Emporiki Bank Romania, Emporiki Bank Bulgaria και Emporiki Bank Albania) στον μητρικό όμιλο της Credit Agricole.

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο η διοίκηση της Credit Agricole εξετάζει την προοπτική εγκατάλειψης της Εμπορικής Τράπεζας σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Πηγές της τράπεζας αποσύνδεσαν την απόφαση με τη φημολογία περί αποχώρησης από την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση για τη μεταβίβαση των θυγατρικών είχε ληφθεί πολλούς μήνες πριν.

Σε συνέντευξή του ο κ. Αλέν Στρουμπ, διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Crédit Agricole σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ελλάδα, σημείωσε ότι: «Η Ανώτατη Διοίκηση του Ομίλου, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Credit Agricole, επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι το σενάριο που εμείς προκρίνουμε. Ως εκ τούτου δεν προκρίνουμε ούτε το σενάριο της εξόδου της Credit Agricole από την Εμπορική».

Γιαννης Παπαδογιαννης

SHARE