Γενική Συνέλευση start-ups με καινοτόμο στίγμα

«Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας με καινοτόμο στίγμα».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΝΑΤΣΗ

Με πυρήνα αυτή την φράση, ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία και αμεσοδημοκρατική διαδικασία, η πρώτη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων  (Hellenic Startups Association)  στον συνεργατικό χώρο Colab Athens στο Σύνταγμα.

Κλείνοντας σχεδόν ένα χρόνο λειτουργίας (η Ένωση ιδρύθηκε επίσημα την 1η Δεκεμβρίου 2011), ειπώθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την συσσωρευμένη εμπειρία από ενέργειες της Ένωσης μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημήτρης Τσίγκος τονίζοντας ότι «Η οικονομική λειτουργία οποιασδήποτε Ένωσης ή  οργανισμού οφείλει να «υπηρετεί»» έναν νόμο: αυτόν της διαφάνειας», παρουσίασε με λεπτομέρεια τα οικονομικά στοιχεία της Ένωσης  για να περάσει στην συνέχεια στον απολογισμό των δράσεων.

Επιθυμώντας να αποτελέσει ένα σημείο επαφής, προβολής και κοινής δράσης των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, η ΕΕΝΕ αποτελεί ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) μέχρι και πέντε ετών.

Ήδη από τις πρώτες συναντήσεις των μελών της, η Ένωση «έθεσε» ως χαρακτηριστικά μιας νεοφυούς επιχείρησης (start-up) τα εξής τρία βασικά:

  • Να είναι νέα
  • Με καινοτόμο στίγμα
  • Να έχει ταχεία ανάπτυξη ή να παρουσιάζει προοπτικές ταχείας ανάπτυξης

Επειδή όμως ο χαρακτηρισμός μιας επιχείρησης, ως start-up δεν είναι πάντα τόσο ξεκάθαρος, δόθηκε σε μια επιχείρηση, που θέλει να γίνει μέλος, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού με την πλήρωση ορισμένων πολύ βασικών κριτηρίων όπως τα παραπάνω.

Σ΄ ότι αφορά στις δράσεις της Ένωσης,  μέσα από διάφορες εκδηλώσεις και ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία, η ΕΕΝΕ αποφάσισε να φέρει στην Αθήνα αλλά και στην Ευρώπη πρώτη φορά την Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας (Entrepreneur Week).

Η εβδομάδα επιχειρηματικότητας (Entrepreneur Week)   ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και αποτελεί μια πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων, συνεργασίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας για την προώθηση της επιχειρηματικότητας διεθνώς.

Στην Αθήνα, η Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Ελληνικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδας από 24- 26/2/2012 με συμμετοχή από 10 χώρες και 35 άτομα ως  μέλη διεθνών αποστολών.

Η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία αφού εκτός από τις ομιλίες, έλαβαν χώρα παρουσιάσεις επιχειρηματικών ιδεών αλλά και ένα πετυχημένο networking event την τελευταία μέρα του συνεδρίου.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου συνεδρίου, δημιουργήθηκε από την Ένωση και το πρώτο ελληνικό Δίκτυο Ιδιωτών Επενδυτών (Hellenic Angels) με την ενεργό υποστήριξη του αντίστοιχου ευρωπαϊκού (EBAN) 

Επιχειρηματικά ΚΕΠ, ζώνες καινοτομίας, χρηματοδότηση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι προτάσεις που σκοπεύει να κάνει ή έχει κάνει ήδη η Ένωση σε θεσμικούς φορείς για την αποτελεσματική προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Η πρώτη πρόταση αφορά στην δημιουργία μιας ζώνης καινοτομίας στο κέντρο της Αθήνας, στο πρότυπο άλλων χωρών όπως η Ισπανία, το Βερολίνο ή οι ΗΠΑ (Σαν Φρανσίσκο).

Η ιδέα είναι η εξής: να δημιουργηθούν ζώνες μηδενικής φορολόγησης στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να δημιουργήσουν την έδρα τους νεοφυείς επιχειρήσεις σ’ αυτές τις ζώνες.

Ο στόχος είναι ξεκάθαρος και δεν είναι άλλος από την αναβάθμιση του υποβαθμισμένου ιστορικού κέντρου της Αθήνας με την ταυτόχρονη έμπρακτη υποστήριξη νέων επιχειρηματιών.

Η δεύτερη πρόταση αφορά σε κάτι απλό αλλά εξαιρετικά ουσιαστικό για έναν επιχειρηματία: την ουσιαστική υποβοήθηση του στα επιχειρηματικά του βήματα με την δημιουργία πρότυπων σταθμών εξυπηρέτησης της επιχειρηματικότητας, στο πρότυπο των γνωστών σε όλους μας ΚΕΠ. Ο κυκεώνας της γραφειοκρατίας και της αποσπασματικής ενημέρωσης που αντιμετωπίζει ένας επιχειρηματίας αποτελούν τα σημεία που θέλει να «χτυπήσει» η συγκεριμένη πρόταση.

Η τρίτη πρόταση αφορά στην χρηματοδότηση. Ειδικότερα προτάθηκε να δοθούν κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, όπως συμβαίνει μεταξύ άλλων χωρών, και στη Πορτογαλία: να δίνεται δηλαδή φοροαπαλλαγή σε έναν ιδιώτη επενδυτή που επενδύει τα χρήματά του σε νεοφυή επιχείρηση και στην καινοτομία.

Μια σημαντική συνιστώσα στην παραπάνω πρόταση είναι και η παροχή κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Μελλοντικές δράσεις

Στο πλαίσιο των παραπάνω προτάσεων, παρουσιάστηκαν με εύληπτο τρόπο συκεκριμένες δράσεις που έχει αποφασίσει η ΕΕΝΕ. Αυτές είναι:

  • Η καθιέρωση της Entrepreneur Week Greece σε ετήσια βάση. Η επόμενη Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2013.
  • Η καθιέρωση εξαμηνιαίων κλειστών pitching events επιλεγμένων και αξιόλογων επιχειρηματικών ιδεών/προτάσεων σε συγκεριμένους ιδιώτες επενδυτές
  • Η διοργάνωση, σε διμηνιαία βάση, των καθιερωμένων πλέον εκδηλώσεων «Είμαι-Κάνω-Θέλω». Σημειώνεται ότι στις εκδηλώσεις αυτές (έχουν γίνει πραγματοποιηθεί ήδη δύο μέχρι στιγμής)  οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν ανοικτά τον εαυτό τους, τις δραστηριότητές τους και το τι ζητάνε/ψάχνουν (συνεργασία, συμβουλές, χρηματοδότηση κ.ά)
  • Η διοργάνωση διμηναίων εκπαιδευτικών workshops «HSA University». Η δράση αυτή έρχεται να καλύψει το κενό σε δεξιότητες/ειδικές γνώσεις στο πως μπορεί κάποιος να ξεκινήσει (και να συνεχίσει) σωστά ένα επιχειρηματικό εγχείρημα.
  • Η καθιέρωση τριμηνιαίων συναντήσεων με ανοικτή ανταλλαγή απόψεων για την διαμόρφωση θέσεων και στρατηγικής για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα
  •  Η συμμετοχή στις ενέργειες του δικτύου “Σynergies: Connecting Changemakers”.

Το τελευταίο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αφορά στην ενωτική πρωτοβουλία εθνικών συνδέσμων καινοτομίας και τεχνολογίας, στη οποία συμμετέχει ενεργά και η Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων για μια κοινή ελληνική παρουσία σε μεγάλες  επιχειρηματικές αποστολές και εκθέσεις.

Το δίκτυο Σynergies έχει ως στόχο την επιλογή μεγάλων εκθέσεων διεθνώς (στον χώρο του mobile, του IT/μικροηλεκτρονικής κοκ) και την επαφή με τις κατά τόπους ελληνικές πρεσβείες για να έρθουν σε επαφή ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στις εκθέσεις αυτές με πελάτες.

Η πρώτη επιχειρηματική αποστολή, υπό την ομπρέλα του Σynergies, έγινε ήδη στην Ιαπωνία, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ασιατικής έκθεσης στον χώρο του ΙΤ/ ηλεκτρονικής, της έκθεσης CEATEC (για την «επόμενη μέρα» της έκθεσης αυτής, μπορείτε να ανατρέξετε σε σχετικό άρθρο εδώ).

Με λίγα λόγια: οι προτάσεις πολύ ενδιαφέρουσες, οι δράσεις μια πρόκληση την οποία θέλει να πάρει δυναμικά η ΕΕΝΕ και ένας «θερμός» χειμώνας μπροστά μας, ελπίζοντας, όλοι μας, με δημιουργική χροιά.

Λίγα λόγια για την Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων

Η Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων (ΕΕΝΕ) αποτελεί ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) μέχρι και πέντε ετών.

Οι θεματικές κατηγορίες στις οποίες η ΕΕΝΕ εστιάζει την δράση της για την προώθηση της καινοτομικής επιχειρηματικότητας είναι οι εξής:

1) Πολιτισμός & Τουρισμός

2) Αγροτική Οικονομία & Γαστρονομία

3) Ενέργεια (με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας)

4)Υψηλή Τεχνολογία (με έμφαση στους τομείς της Πληροφορικής & της  Βιοϊατρικής)

5) Μεταφορές (με έμφαση στη Ναυτιλία)

Το παρόν άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση του αντίστοιχου άρθρου που μπορείτε να βρείτε εδώ. 

SHARE