ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Η Τερέζα Μέι θα σχηματίσει κυβέρνηση με τους Βορειοιρλανδούς μετά το εκλογικό φιάσκο

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, η οποία κατέληξε σε συμφωνία με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς το Συντηρητικό Κόμμα δεν εξασφάλισε την αυτοδυναμία, γεγονός που το φέρνει σε εξαιρετικά δυσμενή θέση και περιπλέκει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. 

Οι Τόρις συγκέντρωσαν 318 έδρες σε σύνολο 650 εδρών, ενώ οι Εργατικοί 261. Το DUP της Β. Ιρλανδίας συγκεντρώνει 10 έδρες, ενώ το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας 35 έδρες. Κανέναν βουλευτή δεν κατάφερε να εκλέξει το UKΙP, με τον επικεφαλής του να παραιτείται, ενώ μόλις μία έδρα πάει στους Πράσινους.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι θα σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση με τη βοήθεια των ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας για να παράσχει πολιτική βεβαιότητα και να οδηγήσει τη Βρετανία σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να εξασφαλίσει την επιτυχία μιας συμφωνίας για το Brexit.

Η Μέι ζήτησε σήμερα από τη βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ την άδεια για να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση αφού το Συντηρητικό Κόμμα της έχασε στις εκλογές την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του μερικές ημέρες πριν από την ημερομηνία που επρόκειτο να αρχίσουν οι συνομιλίες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Έξω από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, η Μέι δήλωσε πως μπορεί να βασιστεί στο κοινοβούλιο στην υποστήριξη των «φίλων» της του βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), αφού οι κυβερνώντες Συντηρητικοί απέτυχαν να κερδίσουν την πλειοψηφία.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τους φίλους και συμμάχους μας ιδιαίτερα του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος», δήλωσε.
«Τα κόμματά μας έχουν μια ισχυρή σχέση στη διάρκεια πολλών ετών και αυτό με πείθει ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε μαζί προς το συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η Τερέζα Μέι απορρίπτει έτσι τις εκκλήσεις να υποβάλει την παραίτησή της που διατυπώθηκαν μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών πρόωρων εκλογών.

09:44

Τα βρετανικά ΜΜΕ με σχεδόν καταμετρημένο το σύνολο των εδρών ανακοίνωσαν ότι πλέον δεν υπάρχει περίπτωση η Τερέζα Μέι να κατακτήσει την αυτοδυναμία καθώς θα κερδίσει 318 έδρες από σύνολο 650, ενώ απαιτούνται 326 για την αυτοδυναμία.

Με καταμετρημένες 645 έδρες από τις 650, οι Συντηρητικοί κατακτούν 314 έναντι των Εργατικών που έχουν 261, ενώ 35 έδρες παίρνει το σκοτσέζικο εθνικιστικό κόμμα και 10 το κόμμα DUP από την Ιρλανδία.

Το αποτέλεσμα βυθίζει τη Βρετανία στην αβεβαιότητα και μάλιστα λίγες ημέρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Το μήνυμα των Βρετανών ψηφοφόρων μπορεί να εκληφθεί ως μια επιλογή για ένα ήπιο Brexit, το αντίθετο από αυτό που επιθυμεί η Μέι. Την ίδια ώρα οι ακροδεξιοί ευρωσκεπτικιστές του Ukip καταποντίζονται αφού δεν εξασφαλίζουν ούτε μία έδρα!

Τα βρετανικά ΜΜΕ μιλούν για κατάρρευση της αξιοπιστίας της Μέι, η οποία περίμενε θρίαμβο .

 

 Συντηρητικοί 314

Εργατικοί 261
SNP 35
DUP 10
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12
Αλλοι 13

 

Μ.Βρετανία – Εκλογές: Έχασε το στοίχημα η Τερέζα Μέι

SHARE