Βενιζέλος – Χρυσοχοΐδης: Στην κόψη του ξυραφιού η «συγκατοίκηση»

Αμήχανα και προβληματισμένα είναι τα περισσότερα στελέχη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με τον πρωτοφανή καβγά, που είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος και πρώην υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Οι σχέσεις των δύο ανδρών, μετά τους «διαόλους» και τα «φύγει από δω ρε», που αντήλλαξαν το βράδυ της Τετάρτης είναι στο χαμηλότερο δυνατό σημείο, αλλά δεν φαίνεται και κάποια λύση, που να εκτονώνει με φυσικό, έστω και οδυνηρό, τρόπο την κατάσταση.

Η μεν ηγεσία του κόμματος δεν θέλει να καθαιρέσει τον κ. Χρυσοχοίδη από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, και ο τελευταίος δεν φέρεται διατεθειμένος να παραιτηθεί, θεωρώντας ότι δεν έχει καμία ευθύνη για τη σύγκρουση με τον κ. Βενιζέλο.

Μόνο που, ως πρόεδρος ο ένας και ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο άλλος, είναι αναγκασμένοι να έχουν σχεδόν καθημερινή συνεργασία! Πάντως το κλίμα εκνευρισμού είναι διάχυτο στην κοινοβουλευτική ομάδα και στα ανώτερα κομματικά όργανα, που βλέπουν να εκδηλώνονται συνεχή περιστατικά αντιπαραθέσεων.

Η ηγεσία θεωρεί ότι υπάρχουν εσκεμμένες ενέργειες φθοράς και υπονόμευσης του αρχηγού, αλλά πολλά στελέχη μιλούν για έναν «πρόεδρο, που έχει χάσει τον έλεγχο». Το κλίμα αυτό αποτυπώνεται και στις προσωπικές σχέσεις πολλών στελεχών. Άλλοι δεν ανταλλάσουν ούτε καλημέρα και πολλοί αποφεύγουν να πατήσουν το πόδι τους στην Ιπποκράτους, εκτός κι αν είναι απολύτως αναγκαία η παρουσία τους.

Μέσα σε όλα αυτά προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα και η θεαματική εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος διαφοροποιήθηκε στο νομοσχέδιο για την Παιδεία. Στελέχη αντιμετωπίζουν τις φήμες ότι «οι παπανδρεϊκοί οργανώνονται και ο πρώην πρόεδρος θα υπερασπιστεί την υστεροφημία του» με διαθέσεις, που κινούνται από την απορία έως τη θυμηδία.

Το χρονικό της σκληρής αντιπαράθεσης – Τι ειπώθηκε μεταξύ Βενιζέλου και Χρυσοχοΐδη

Λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος.

Το επεισόδιο ξεκίνησε, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπήκε στην αίθουσα, όπου συνεδρίαζε η Πολιτική Γραμματεία του Κινήματος και αντίκρισε απέναντί του τον πρώην υπουργό.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ένας από τους βουλευτές του κόμματος που διαφωνεί με τους σημερινούς χειρισμούς του Ευάγγελου Βενιζέλου, υποστήριξε σε κατ’ ιδίαν συνομιλία του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή, ότι ο τελευταίος θα έπρεπε να μην έχει διαφωνήσει με τον πρωθυπουργό, αποδεχόμενος τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε εξαιρετικά αυστηρό ύφος τον κατηγόρησε ως υπονομευτή, απαιτώντας από τον πρώην υπουργό να βγει από το γραφείο του.

Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε στον κ. Βενιζέλο: “Το παίζεις τσάμπα μάγκας με τα μέτρα”. “Την ίδια στάση κρατάς σε όλα τα θέματα. Το ίδιο έκανες και στην Παιδεία… Υπονομεύεις συνεχώς την παράταξη! Να σηκωθείς να φύγεις από δω» του απάντησε ο κ. Βενιζέλος.

“Εσύ να φύγεις από δω…” ανταπάντησε ο κ. Χρυσοχοΐδης, για να του απαντήσει ο Βενιζέλος: “Άει στο διάολο”. Τότε, ο κ. Χρυσοχοΐδης του είπε πως δεν θα ανεχτεί να του ξαναμιλήσει έτσι και ανταπάντησε: “Να πας εσύ στο διάολο”.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έφυγε από τη συνεδρίαση της ΚΟ, ενώ όλα τα υπόλοιπα μέλη είχαν μείνει με το στόμα ανοιχτό, ενώ κάποια ήταν και σε ετοιμότητα, γιατί φοβήθηκαν μην πιαστούν στα χέρια οι δύο πολιτικοί.

Τελικά ο κ. Χρυσοχοΐδης αποχώρησε από την αίθουσα.

Νωρίτερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντάλλαξε βαριές κουβέντες και με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα κατά την διάρκεια της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

SHARE