Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Παράλογες οι απαιτήσεις για τους πλειστηριασμούς – Ανόητοι και επικίνδυνοι όσοι επιμένουν στο Grexit

Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, left, and European Parliament President Martin Schulz address the media at the European Parliament in Brussels on Friday, March 13, 2015. Tspiras is on a one-day visit to meet with EU officials. (AP Photo/Thierry Monasse)

Το μεγάλο αγκάθι των πλειστηριασμών με την προσφυγική κρίση συνέδεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. 

“Ενώ είμαστε αναγκασμένοι να παρέχουμε στέγη, έστω προσωρινή για τους πρόσφυγες, δεν είναι δυνατόν να απαιτείται από εμάς να άρουμε τους περιορισμούς στους πλειστηριασμούς της α’ κατοικίας των Ελλήνων”, τόνισε κατά τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας δίνουν από το φαγητό τους στους πρόσφυγες, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να αυξήσει το ΦΠΑ στα νησιά, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Οι απαιτήσεις αυτές είναι απαράδεκτες και η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να διεκδικήσει, αντιθέτως θα διεκδικήσουμε να δεχθούμε από τους Ευρωπαίους την ίδια αλληλεγγύη που δείχνουμε».

Κάποιοι που το καλοκαίρι σκεφτόντουσαν το Grexit, τώρα με την προσφυγική κρίση αποδεικνύεται πόσο ανόητοι ήταν, αλλά και επικίνδυνοι εφόσον επιμένουν σε αυτό, τόνισε ο πρωθυπουργός, επιτιθέμενος εμμέσως πλην σαφώς στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε. 

«Όπως κάθε φορά είχαμε με τον αγαπητό φίλο Μάρτιν μια ειλικρινή συζήτηση», ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επαναλαμβανόμενη τραγωδία στο Αιγαίο, «με νεκρά παιδιά σε έναν κατάλογο που ολοένα και μεγαλώνει και καθιστά επιτακτική την ανάγκη για αφύπνιση».

Η Ελλάδα έχει αναλάβει ευθύνες που ξεπερνούν τις δυνατότητές της και αποτελεί εμπροσθοφυλακή για την Ευρώπη στο θέμα, πρόσθεσε. Τους τελευταίους μήνες σηκώνουμε το βάρος, αλλά έχουμε την τιμή και την περηφάνια που δείχνουν οι Ελληνες, ιδίως στα νησιά του Αιγαίου, να διασώζουμε αυτό που λέμε «τιμή της Ευρώπης», επισήμανε.

Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς τόνισε ότι άκουσε τα αιτήματα της Ελλάδας για τους πλειστηριασμούς και τον ΦΠΑ στα νησιά, σημειώνοντας ότι θα τα μεταφέρει στους αρμόδιους θεσμούς της Ε.Ε.

 

SHARE