Αιχμές Τσίπρα κατά του Ομίλου Λάτση για ΕΛΠΕ και Ελληνικό – Τι είπε για τη ΔΕΗ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Για την αναβολή της γενικής συνέλευσης των ΕΛΠΕ μετά από αίτημα της Paneuropean Oil  του ομίλου Λάτση ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τα ΕΛΠΕ έχουν συγκεκριμένη κερδοφορία έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ. Σε κάποιους αρέσει και σε κάποιους δεν αρέσει».

Όσον αφορά την επένδυση στο Ελληνικό, υποστήριξε πως: «Παραλάβαμε χάος στο Ελληνικό δεν υπήρχε περιβαλλοντική μελέτη και τώρα όλα δρομολογούνται σε μια σειρά. Πράγματι η νομοθεσία έχει γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά δεν μπορούμε να υπερβαίνουμε και το Σύνταγμα. Έχουμε θετικές εξελίξεις, δρομολογούνται διαδικασίες που ήταν κολλημένες. Σε ότι αφορά τις εκκρεμότητες να απευθύνετε την ερώτηση στον ιδιώτη», σχολίασε.

Σχετικά με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ, ο Α. Τσίπρας τόνισε πως «πάγια θέση μας είναι η αρμονική συνεργασία δημοσίου και ιδιώτη. Τα οικονομικά αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις».

Όσον αφορά τη ΔΕΗ και τη στάση του προέδρου Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, ο οποίος τάσσεται κατά της πωλήσης των λιγνιτικών μονάδων, ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο καθένας έχει το ρόλο του και ο διευθύνων σύμβουλος έχει ρόλο να καταθέτει προτάσεις και σκέψεις αλλά όχι να διαπραγματεύεται με τους δανειστές. «Θα πρέπει ο ίδιος να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

ΕΛΠΕ: Αναβλήθηκε η γενική συνέλευση ύστερα από αίτημα της Paneuropean του ομίλου Λάτση

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Η ενέργεια είναι η αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη στη χώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μια ανάπτυξη που θα είναι βιώσιμη και θα προστατεύει το περιβάλλον, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας είναι βασικό εργαλείο καθώς μέσω αυτού γίνεται προσέλκυση επενδύσεων και ταυτόχρονα αναβαθμίζεται η γεωστρατηγική θέση της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στόχος της κυβέρνησης, είπε ο κ. Τσίπρας, να γίνει η Ελλάδα πολλαπλός ενεργειακός κόμβος και σύμβολο ειρήνης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προχωρά η αναβάθμιση μιας από τις πιο κομβικές ενεργειακές υποδομές της χώρας, του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ εξελίσσεται και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς, το έργο του αγωγού TAP, o οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας στην Ευρώπη, καθώς επίσης ο αγωγός φυσικού αερίου East Med, ο διασυνδετήριος αγωγό Ελλάδας ? Βουλγαρίας, και η ηλεκτρική διασύνδεση Euroasia Interconnecto.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου να βελτιωθεί το ενεργειακό μείγμα της χώρας. Σε αυτό το σημείο είπε ότι είναι σε εξέλιξη επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπογραφούν αύριο τρία συμβόλαια για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δύο χερσαία και ένα θαλάσσιο οικόπεδο. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αυτήν την εξέλιξη «σημαντική» και τόνισε πως ταυτόχρονα «προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση παλιών, αλλά και νέων θαλάσσιων οικοπέδων, είτε αφορούν την περιοχή του Ιονίου, είτε νοτίως και δυτικώς της Κρήτης και μετά από έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει ενεργειακοί κολοσσοί».

Για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού ενεργοποιείται η Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Στόχος του σχεδίου “Νέα Αθήνα” η αναβάθμιση και η παραγωγική στήριξη της πόλης»,

«Το σχέδιο αστικών αναπλάσεων “Νέα Αθήνα” είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο που απαιτεί προσεκτικές κινήσεις, ώστε μέσα σε περίπου έναν χρόνο να έχουν περατωθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες και έχει ως στόχο την αναβάθμιση αλλά και την παραγωγική στήριξη της πόλης», τονίζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο twitter, για όσα εξήγγειλε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Σε περιοχές υποβαθμισμένες από απόβλητα και άλλες μορφές ρύπανσης, προχωράμε στην υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων. Το σχέδιο αστικών αναπλάσεων “Νέα Αθήνα”, έχει ως στόχο την αναβάθμιση αλλά και την παραγωγική στήριξη της πόλης. Ένα φιλόδοξο σχέδιο που απαιτεί προσεκτικές κινήσεις ώστε μέσα σε περίπου έναν χρόνο να έχουν περατωθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες», αναφέρει ο κ. Τσίπρας στο twitter.

SHARE