Αυξάνεται η ένταση στην Ειδομένη-Φοβάται επεισόδια η ΠΓΔΜ

skopia-eidomeni

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης με την ΠΓΔΜ να λαμβάνει νέα ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγέλης και Ειδομένης με στόχο να μην υπάρξουν ξανά περιστατικά προσπάθειας παραβίασης του μεταλλικού φράχτη από τους πρόσφυγες στην προσπάθεια να εισέλθουν στη εδάφη της χώρας.

Οι ήδη υπάρχουσες στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με 700 άτομα προσωπικό επιπλέον ενώ πετούν και ανά διαστήματα και δύο ελικόπτερα του στρατού και της αστυνομίας της χώρας.

Από την στιγμή που ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, η χώρα δεν επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων με αστυνομικές πηγές από τη γείτονα χώρα να αναφέρουν πως το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής θα παραμείνει κλειστό μέχρι την εκτόνωση της έντασης και την εξομάλυνση της κατάστασης στο τμήμα αυτό των συνόρων με την Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκπομπή του BBC, ανέφερε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας του αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων στην ουδέτερη ζώνη την Δευτέρα, καθώς, όπως υποστήριξε, μία ομάδα 400 ανδρών προσφύγων επιχείρησε να εισέλθει με τη βία στο έδαφος της χώρας.

Ο κ. Πόποσκι προσέθεσε ότι το πιο απλό για την ΠΓΔΜ θα ήταν να αποχωρήσουν οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του από τα σύνορα με την Ελλάδα και να αφήσουν όλους τους πρόσφυγες να περάσουν και να κατευθυνθούν προς την Κεντρική Ευρώπη, σημειώνοντας ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ είναι αντίθετες με μια τέτοια απόφαση.

SHARE