Απόστολος Ταμβακάκης: θωράκισε τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδος

Ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης προχωρώντας σε μία σειρά από στρατηγικές κινήσεις, το σωστό timing κατάφερε να θωρακίσει τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδος σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για τον κλάδο. Όμως ο διορατικός κ.Ταμβακάκης έχει στο συρτάρι του και άλλα σχέδια, με τα οποία η Εθνική θα συγκεντρώσει κεφαλαιακή δύναμη πάνω από 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το καλοκαίρι. Στα dealing rooms του Λονδίνου οι αναλυτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις ενέργειες της διοίκησης της Εθνικής, τονίζοντας πως ο όμιλος παραμένει σε θέση ισχύος, με την καθαρή θέση του να ανέρχεται αυτή την περίοδο στα 8,5 δισ. ευρώ.

Μετά την άντληση 1 δισ. ευρώ επιπλέον στο τέλος του 2011 μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές υπέρ του δημοσίου η Εθνική ενίσχυσε τον Δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 με περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση μέρους ή συνόλου υφιστάμενων καλυμμένων ομολογιών και υβριδικών τίτλων, συνολικού ύψους 1,85 δισ. ευρώ περίπου.

Το επόμενο διάστημα η διοίκηση προσανατολίζεται στην πώληση του 20% – 30% της Finansbank, της θυγατρικής στην Τουρκία, με στόχο την άντληση 1 με 1,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο οι επικεφαλής της Εθνικής θεωρούν πως μέχρι στιγμής το timing δεν ευνοεί την πώληση ποσοστού της Finansbank, λόγω των αποτιμήσεων και των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Την ίδια στιγμή είναι πολύ πιθανό η τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση του PSI. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη οι επιτελείς έχουν προσεγγίσει διεθνείς επενδυτικούς οίκους, για να μπουν ως ανάδοχοι και εγγυητές σε μία ΑΜΚ και έχουν λάβει θετικά μηνύματα. Τέλος σχεδιάζεται η αποκρατικοποίηση της “Astir Palace Resort” με την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί άμεσα και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Αμαλία Κάτζου

SHARE