Απειλή λουκέτου για την “Ελαιουργική”

Την αγωνία τους μπροστά στο ενδεχόμενο να βάλει λουκέτο η ιστορική Ελαιουργική συνεταιριστική οργάνωση, εκφράζουν οι εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο και έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.

Την αγωνία αυτή συμμερίζεται ο πρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης Νίκος Βαλής, ο οποίος ωστόσο τονίζει ότι είναι δυνατόν να σωθεί η συνεταιριστική οργάνωση, αν συμβάλλουν σε αυτό, πρακτικά με την αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου της Ελαιουργικής, οι ελαιοκομικές συνεταιριστικές οργανώσεις.

Όπως ήδη έχει γράψει η «Π» οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους στη συνεταιριστική Ελαιουργική έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας ζητώντας την καταβολή δεδουλευμένων 12 μηνών! Μετά το δημοσίευμα δόθηκαν από 500 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο, όμως αυτό το ποσό είναι….σταγόνα στον ωκεανό συγκριτικά με τα 180.000 ευρώ που οφείλει η Ελαιουργική στο προσωπικό της. «Πάνε να κλείσουν την Ελαιουργική και να μας πετάξουν στο δρόμο» είπε χθες στην «Π» εργαζόμενος στη συνεταιριστική οργάνωση.

Να σημειωθεί ότι το εμπόριο του ελαιόλαδου γίνεται μέσω της Α.Ε. Ελαιουργική και όχι της συνεταιριστικής.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Βαλής είπε ότι στόχος του είναι να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική συνεταιριστική οργάνωση, για να εξακολουθεί να υποστηρίζει το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών. «Οι τιμές του ελαιόλαδου είναι χαμηλές. Θα ήταν όμως κατά πολύ χαμηλότερες, προς το συμφέρον του ιδιωτικού τομέα, εάν δεν υπήρχε η Ελαιουργική» υποστήριξε ο κ. Βαλής. Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται να γίνει υπόθεση όλων των συνεταιριστικών οργανώσεων η διατήρηση της Ελαιουργικής και αυτό μπορεί να γίνει με τη συμμετοχή τους στην αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου της οργάνωσης. «Είναι δυνατόν να παραμείνει η Ελαιουργική αρκεί να συμβάλουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις. Η συμμετοχή αν επιμεριστεί σε πολλές οργανώσεις, θα είναι χαμηλή για καθεμιά από αυτές» σχολίασε ο ίδιος και επεσήμανε ότι η συνεταιριστική Ελαιουργική διαθέτει το 99% επί του μετοχικού κεφαλαίου της Α.Ε.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλή η Ελαιουργική προσπαθεί να πουλήσει ακίνητα που διαθέτει στην Ελευσίνα για να καλύψει υποχρεώσεις της, μεταξύ αυτών και προς το προσωπικό της, όμως λόγω κρίσης οι τιμές που προτείνονται είναι εξαιρετικά χαμηλές. «Δεν αρκούν για να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των οφειλών μας» σχολίασε.

Η Ελαιουργική οφείλει ποσά συνολικού ύψους άνω των 30 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τον κ. Βαλή. Ληξιπρόθεσμες έχουν καταστεί και δόσεις προς την τράπεζα Πειραιώς όπου το σύνολο των οφειλών (ληξιπρόθεσμων και μη) φθάνει τα 23,5 εκατ. ευρώ.

Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

SHARE