Λύση για τα μπλοκάκια – Θα εξαιρεθούν από την αύξηση των εισφορών

mplokakia

 

Διευκρινίσεις σε σχέση με το ζήτημα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, και ιδιαίτερα για όσους αμείβονται με «μπλοκάκι», έδωσε με ανακοίνωσή του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Συγκεκριμένα, ο υπουργός τονίζει ότι η εφαρμογή ομοίων κανόνων για όλους και στο θέμα των εισφορών, αποτελεί μία από τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου με βάση τις αρχές της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Ισονομία, όμως, δεν σημαίνει αδιαφορία ως προς τις πραγματικές συνθήκες εργασίας. Το προσχέδιο του υπουργείου προβλέπει, στο άρθρο 52 παρ. 2 εδ. γ, ότι εξομοιώνονται με τους μισθωτούς “και άλλα πρόσωπα ασφαλιστέα λόγω ιδιότητας, για το εισόδημα που προέρχεται από τη διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση”», τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας ότι «για τα “μπλοκάκια” θα μελετηθεί περαιτέρω ο ιδανικός τρόπος συνυπολογισμού των εισφορών στα έξοδα, όπως και των άλλων ελεύθερων επαγγελματιών, και θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τους νέους επιστήμονες, ούτως ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνσή τους, χωρίς να θιγεί ο κανόνας της ισονομίας ως προς τις εισφορές».

Αν. Πετρόπουλος: Εξετάζεται να εξαιρεθούν τα “μπλοκάκια” από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Η κυβέρνηση εξετάζει την εξαίρεση των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών που αμείβονται με «μπλοκάκι» από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αν. Πετρόπουλο.

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Πετρόπουλος υποστήριξε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα το οποίο θα είναι φιλικό προς τους ασφαλισμένους.

«Ενώ είναι κάτι που ζητούσαν οι ίδιοι οι φορείς να είναι συνδεδεμένη η εισφορά με το εισόδημα, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν κάποια θέματα σχετικά με υψηλότερα εισοδήματα.

Ιδίως αυτά των εργαζόμενων με μπλοκάκι, σκοπός μας είναι να μη φαίνονται όπως οι υπόλοιποι που εισπράττουν εισοδήματα, διότι και αυτοί είναι με εισφορές που καταβάλλουν οι παρέχοντες την εργασία σε εργοδότες» υπογράμμισε ο υφυπουργός.

«Σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε μια μεταρρύθμιση όπου οι ασφαλισμένοι μας θα γίνονται οφειλέτες στο σύστημα, σκοπός μας είναι να φτιάξουμε ένα σύστημα το οποίο θα είναι φιλικό προς τους ασφαλισμένους» τόνισε ο κ.Πετρόπουλος, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις που καταβάλλονται.

SHARE