Ανακόπτεται η κατρακύλα μετοχών, ευρώ, πετρελαίου

Θεαματική αλλαγή σκηνικού τη Μ. Τετάρτη στις αγορές. Για την ακρίβεια τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές, διότι στο Τόκιο ο Νikkei έκλεισε καταγράφοντας απώλειες για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση (0,83% έπεσε τη Μ. Τετάρτη), ενώ και ο Hang Seng έκλεισε με πτώση 1,22%. Στην Ευρώπη η εικόνα των αγορών είναι σαφώς θετική έπειτα από το γενικευμένο ξεπούλημα της Μ. Τρίτης, ενώ και το ευρώ ανακάμπτει – ομοίως, φευ, και το πετρέλαιο.

Η ανάκαμψη του ευρώ κατά 0,3% στα 1,3133 δολάρια αλλά και η μικρή πτώση της γερμανικής αγοράς ομολόγων αποδίδονται από πολλούς αναλυτές στην επικείμενη έκδοση 10ετούς διάρκειας ομολόγων συνολικής αξίας 5 δισ. ευρώ την οποία θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ. Προτού ξεκινήσει η δημοπρασία το επιτόκιο των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 1,67%.

Κρισιμότερη, πάντως, από τη γερμανική έκδοση ομολόγων θα είναι η ιταλική, που θα γίνει επίσης τη Μ. Τετάρτη, ενώ το ενδιαφέρον των αγορών είναι στραμμένο και στις εξελίξεις στην Ισπανία και στη νέα προσπάθεια που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι για να πείσει πρώτα τους βουλευτές του κόμματός του και στη συνέχεια τους ισπανούς πολίτες για την αναγκαιότητα των νέων μέτρων λιτότητας που εισηγείται, τη φορά αυτή στον σκληρό πυρήνα του κράτους πρόνοιας, στην Υγεία και στην Παιδεία.

Οι αγορές επίσης περιμένουν τη Μ. Τετάρτη από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να ανακοινώσει την έρευνα που περιλαμβάνεται στην περίφημη «Μπεζ Βίβλο». Οι επενδυτές αναμένουν με σαφώς αισιόδοξα αισθήματα, τα οποία ενισχύονται άλλωστε και από τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η κορυφαία αμερικανική εταιρεία αλουμινίου Alcoa.

Εν αναμονή τα futures του Standard & Poor’s 500 ενισχύονται κατά 0,5%. Κατά 0,3% ενισχύεται όμως και ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 Index, στον οποίο μετέχουν οι 600 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση. Ευλόγως, καθώς στο Λονδίνο ο FTSE-100 ανέκαμπτε το πρωί κατά 0,31%, στο Παρίσι ο CAC-40 κατά 0,43%, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατά 0,71%, στη Μαδρίτη ο IBEX κατά 0,78% και στο Μιλάνο ο MIB κατά 0,87%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι προαναφερθέντες δείκτες έκλεισαν τη Μ. Τρίτη με βαριές απώλειες 2,24%, 3,08%, 2,49%, 2,96% και 4,98% αντιστοίχως.

Η αλλαγή κλίματος στις αγορές έδωσε ώθηση και στις τιμές των εμπορευμάτων (βοήθησαν σ’ αυτό και τα καλά αποτελέσματα της Alcoa που έδειξαν ότι υπάρχει υψηλή ζήτηση για αλουμίνιο). Η τιμή του χαλκού και του αλουμινίου ενισχυόταν το πρωί κατά 0,7% στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου, όπου ανέκαμπτε άλλωστε και η τιμή του Brent.
Συγκεκριμένα, το Brent ανέκαμπτε κατά 23 σεντς στα 120,11 δολάρια το βαρέλι έπειτα από την κάθετη πτώση 2,79 δολαρίων ή 2,3% που σημείωσε τη Μ. Τρίτη. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού ανέκαμπτε κατά 50 σεντς στα 101,52 δολάρια το βαρέλι.

SHARE