Αναβάλλονται τα γενόσημα…

Μπροστά στην… πανωλεθρία και το μπάχαλο που προκλήθηκε την πρώτη μέρα της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία.

Να αναβάλει την εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, μπροστά στην… πανωλεθρία και το μπάχαλο που προκάλεσε, αποφάσισε το υπουργείο Υγείας.

Να αναβάλει την εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, μπροστά στην… πανωλεθρία και το μπάχαλο που προκάλεσε, αποφάσισε το υπουργείο Υγείας.

Σα να μην έφτανε η πρόθεση της κυβέρνησης –κατ’ εντολή της τρόικα- να ταΐζει τους Ελληνες με πάμφθηνα φάρμακα-δολοφόνους, που παράγονται σε τριτοκοσμικές χώρες (Μπαγκλαντές, Ινδία, Ισραήλ, Πακιστάν) υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι ίδιες οι υπηρεσίες που υποστήριξαν το εν λόγω μέτρο αποδείχθηκαν απολύτως ανίκανες να το υλοποιήσουν.

Ετσι, σήμερα, πρώτη μέρα εφαρμογής του, χιλιάδες ασθενείς σε όλη την Ελλάδα υπέστησαν απίστευτη ταλαιπωρία, ενώ σαφέστατα κινδύνεψε η υγεία ανθρώπων που έχρηζαν επείγουσας φαρμακευτικής περίθαλψης και –αντ’ αυτής- περίμεναν με τις ώρες τον φαρμακοποιό να αναζητά το φτηνότερο φάρμακο, όπως τον υποχρεώνει πλέον ο νόμος.

Και, βέβαια, το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα φέρει την ευθύνη όταν χαθεί μια ανθρώπινη ζωή, επειδή η κυβέρνηση επέμεινε να εφαρμόσει ένα παράλογο μέτρο, παρότι το σύνολο των εμπλεκομένων προειδοποιούσε για τους σοβαρότατους κινδύνους που εγκυμονεί;

Γιατί η κυβέρνηση επιμένει να λέει «γιαβόλ» στις επιταγές της τρόικα, όταν αυτές θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία, την ίδια ώρα που –αποδεδειγμένα- επιφέρουν ζημία στην ελληνική οικονομία, λουκέτα και χιλιάδες απολύσεις στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, καμία εξοικονόμηση πόρων και όφελος μόνο για ξένες πολυεθνικές;

Το μέτρο της πιλοτικής εφαρμογής των γενόσημων σε 10 κατηγορίες φαρμάκων, με βάση τη λίστα που εστάλη από το υπουργείο Υγείας στα φαρμακεία, ξεκίνησε από σήμερα, αλλά έμελλε να έχει -και δικαίως σύμφωνα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς- εξαιρετικά σύντομη διάρκεια.

Σύμφωνα με αυτό, οι γιατροί των νοσοκομείων, καθώς και οι συμβεβλημένοι με τα ασφαλιστικά ταμεία, συνταγογραφούν με βάση τη δραστική ουσία και όχι βάσει της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου. Αυτό σημαίνει πως στο συνταγολόγιο δεν αναγράφεται από τους γιατρούς η ονομασία του φαρμάκου αλλά η δραστική ουσία και την επιλογή θα κάνει ο φαρμακοποιός που θα υποχρεούται να δίνει στον ασθενή το πιο φθηνό από τα γενόσημα, με τη συνταγογραφημένη δραστική ουσία, που κυκλοφορούν στη χώρα

Το πολυσυζητημένο μέτρο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα επεκταθεί από τον Ιούνιο σε περισσότερα φάρμακα, ιδίως εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι της φαρμακευτικής δαπάνης. Οι 10 δραστικές ουσίες που θα συνταγογραφούνται σε πρώτη φάση είναι: OMEPRAZOLE, CLARITH-ROMYCIN, CIPROFROXACIN, LANSOPRAZOLE, CEFUROXIME ACETIL, CETIRIZINE, AZITHRO-MYCIN, CEFBROZIL, MELOXICAM και FLUCONAZOLE.

SHARE