Α.Τσίπρας: Αποτύχατε κ.Μητσοτάκη σε όλα τα κρίσιμα θέματα

«Πυρά» στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή.

«Αν μια λέξη χαρακτηρίζει τον Προϋπολογισμό που παρουσιάζετε αλλά και τη διαχείριση που κάνετε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον τόπο και τους πολίτες, αλλά και την κυβέρνησή σας συνολικά, αυτή η λέξη είναι: αποτυχία», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Αποτύχατε κ. Μητσοτάκη και έχετε χάσει και τον έλεγχο… Αποτύχατε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αποτύχατε στη στήριξη της οικονομίας, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, της κοινωνίας. Αποτύχατε στη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων. Αποτύχατε ακόμα και στη χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών σε μια στιγμή αγωνίας για όλους τους πολίτες. Και όχι μόνο αποτύχατε. Αλλά έχετε χάσει εντελώς τον έλεγχο, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Και αυτό ξέρετε δεν κρύβεται με προπαγάνδα, με φθηνούς αντιπερισπασμούς και με τεχνάσματα».

«Τις τελευταίες μέρες τόσο εσείς όσο και οι κορυφαίοι υπουργοί σας, εμφανίζεστε να τα έχετε χαμένα… Να είστε εκτός πραγματικότητας. Να σέρνεστε πίσω από το δόγμα του βλέποντας και κάνοντας, και είναι σοκαριστικό το πόσο εκτός πραγματικότητας βρίσκεστε εσείς, οι υπουργοί και οι βουλευτές σας… Συμπεριφέρεστε σαν να μην ζείτε σε αυτή τη χώρα, σαν να κυβερνάτε άλλη χώρα, σαν να έρχεστε από άλλο πλανήτη. Μιλάτε λες και συζητάμε τον προϋπολογισμό μιας άλλης χώρας. Ή τον προϋπολογισμό του 2001 και όχι του 2021», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τα εθνικά θέματα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό για τη Σύνοδο Κορυφής. «Ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος είχε δηλώσει πως εάν δεν παίρνατε κυρώσεις που δαγκώνουν δεν θα γυρνούσατε από τις Βρυξέλλες. Τότε λέγατε άλλα από αυτά που λέτε σήμερα. Ήταν τότε που πανυγηρίζατε μετά τη Σύνοδο του Οκτωβρίου, ότι το Δεκέμβριο η Σύνοδος θα έβαζε φρένο στην προκλητικότητα της Τουρκίας. Όχι μόνο δεν πλησιάσατε τον πήχη, δεν αποπειραθήκατε καν να τον περάσετε. Ανέμελος και στην Ελλάδα με την πανδημία, ανέμελος και στην Ευρώπη με την Τουρκία και τα εθνικά μας θέματα».

Ο κ. Τσίπρας, συνεχίζοντας την επίθεσή του στα ελληνοτουρκικά, τόνισε πως «όταν σας έλεγα να διατηρήσετε τους διαύλους με την Τουρκία την κρίσιμη περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου και να πρωταγωνιστήσετε στον ευρωτουρκικό διάλογο, ώστε να υπάρξει ευκαιρία για διερευνητικές, εσείς πανηγυρίζατε ότι είμαστε ασπίδα της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Κλιμακώνοντας τα πυρά του, ο κ. Τσίπρας διαρωτήθηκε: «Δεν είναι αλήθεια ότι επί έξι μήνες θαυμάζατε τον εαυτό σας για την πρώτη φάση, αντί να θωρακίσετε το ΕΣΥ, αντί να  δώσετε δυνατότητα για δωρεάν τεστ σε όλο τον πληθυσμό, αντί να πολλαπλασιάστε τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Δεν είναι αλήθεια ότι ανοίξατε το τουρισμό δίχως σχέδιο ; Δεν είναι αλήθεια ότι αγνοήσατε τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας, ακόμη και την επιστολή εννέα κορυφαίων επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και του κου Δερμιτζάκη που παραιτήθηκε από τη Προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας ; Από τον Μάρτιο σας προειδοποιούσαν ότι θα έρθει και δεύτερο λοκνταουν και σας ζητούσαν να εκπονήσετε σχέδιο για εκτεταμένο εργαστηριακό έλεγχο, μαζικά τεστ και σκανάρισμα του πληθυσμού. Δεν είναι αλήθεια ότι είχατε έξι μήνες για να προχωρήσετε σε ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά εσείς δεν κάνατε καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού; Δεν είναι αλήθεια ότι όλους αυτούς τους μήνες έχετε αφήσει τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής μόνους να δίνουν τη μάχη;  Και δεν πληρώνετε ούτε τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών. Δεν είναι αλήθεια, τέλος, ότι διαρκώς επιρρίπτατε την ευθύνη στους πολίτες ; Έντεκα εκατομμύρια ατομικές ευθύνες σε αυτή τη χώρα, μόνο μια ευθύνη δεν υπήρξε ποτέ».

«Ακόμη και όταν εσείς ο ίδιος σπάσατε το lockdown, σε μια στιγμή ανεμελιάς όπως μας είπατε, στη Πάρνηθα, δε σκεφτήκατε να ζητήσετε ούτε μια συγνώμη. Τόσο απλό θα ήταν. Μια συγνώμη. Αναλαμβάνω την ευθύνη. Μόνο τρέχατε να τηλεφωνείτε στους καναλάρχες για να κρύψουν το θέμα. Και όχι τους κλινικάρχες για να ενισχύσουν το ΕΣΥ», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ.Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ανευθυνότητα και έλλειψη κατανόησης. «Σας άκουσα για παράδειγμα να λέτε σε διάγγελμά σας, ότι κατανοείτε πως υπάρχουν και ορισμένοι Έλληνες που είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους. Και την άλλη, σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, ότι με τη πανδημία οι Έλληνες αποταμιεύουν. Και αναρωτιέμαι: Γνωρίζετε ότι κυβερνάτε την Ελλάδα ή μήπως πιστεύετε ότι κυβερνάτε το Λουξεμβούργο;»

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «στην αρχή της πανδημίας μας λέγατε ότι όλη η Ευρώπη θα έχει ύφεση αλλά η Ελλάδα θα κινηθεί πάνω από το μηδέν, θα χει δηλαδή οριακή ανάπτυξη. Μετά μιλάγατε για ύφεση 4%.  Και πάντοτε μας λέγατε ότι η πορεία της οικονομίας θα είναι το αγγλικό γράμμα V. Δηλαδή ό,τι απώλειες έχουμε φέτος θα τις αναπληρώσουμε το 2021. Εσείς ο ίδιος κ. Μητσοτάκη λέγατε τον Απρίλη στην Καθημερινή: “η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα από όση θα είναι η ύφεση του 2020”. Και λίγο μετά, πανηγυρίζατε ότι τα πήγατε καλά στο 2ο τρίμηνο, γιατί η ύφεση ήταν 14%. Και τελικά είχαμε τη μεγαλύτερη ύφεση σε όλη την Ευρώπη στο τρίτο τρίμηνο. Προχθές ο υπουργός οικονομικών είπε ότι σε επίπεδο εννιαμήνου η εικόνα της Ελλάδας είναι καλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όταν στην πραγματικότητα βρεθήκαμε στην 4η χειρότερη θέση της ευρωζώνης! Και τώρα με τη δική σας πρόβλεψη για ύφεση 10,5 % το 2020 αναμένεται να είμαστε σίγουρα από τους τελευταίους στην Ευρώπη».