Αισιοδοξία Σαμαρά κόντρα στις δημοσκοπήσεις

Απέναντι σε κάθε πρόβλεψη και εκτίμηση για τις εκλογές, με βάση και τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Αντ. Σαμαράς επιμένει να θεωρεί ανατρέψιμο ανά πάσα στιγμή το πολιτικό κλίμα. Ανατρέψιμες πιστεύει ότι είναι και οι εκλογικές προβλέψεις, θέλοντας να πείσει τους συνομιλητές του ότι ο στόχος της νίκης για τη Ν.Δ. θα επιτευχθεί.

Tην ίδια στιγμή η Ν.Δ. προσπαθεί να εκμεταλλευθεί πολιτικά τη σύλληψη του ιστορικού στελέχους και πρώην υπουργού κ. Ακ. Τσοχατζόπουλου, στοχοποιώντας το ΠαΣοΚ ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής διαφθοράς.

Μπορεί τα ευρήματα των μετρήσεων που εμφανίζουν τη Ν.Δ. σε ελαφρά πτώση να προβληματίζουν πολλά κοινοβουλευτικά στελέχη και πλήθος κομματικών παραγόντων, εντούτοις ο κ. Σαμαράς επιμένει να μην χάνει την αισιοδοξία του.

Τακτικοί συνομιλητές του επισημαίνουν ότι οι ανατροπές, ειδικά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το μεγάλο βαθμό αναποφάσιστων, κυριολεκτικά θα γίνουν την τελευταία στιγμή.

Ο ίδιος ζήτησε με τη δήλωσή του μετά την προκήρυξη των εκλογών ότι θέλει τη δύναμη από τον ελληνικό λαό να τα αλλάξει όλα και με τις αναφορές του οριοθέτησε τον εαυτό του και τη Ν.Δ. κυρίως απέναντι στο ΠαΣοΚ και τον πρόεδρό του, τον κ. Ευ. Βενιζέλο, που τον θεωρεί συνυπεύθυνο με τον κ. Γ. Παπανδρέου για τη σημερινή κατάσταση κ. Από την άλλη πλευρά έβαλε απέναντί του τις αντιμνημονιακές πολιτικές δυνάμεις, ομαδοποιώντας τα πολιτικά σχήματα και εκ δεξιών και εξ αριστερών.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για νέα σελίδα που ανοίγει για τη χώρα και επιχείρησε να εκπέμψει μήνυμα ότι η χώρα θα καταφέρει, δηλώνοντας την πεποίθησή του για τη νίκη του κόμματός του.

Βέβαια, το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Σαμαράς δεν είχε αναφορές στο μήνυμά του στη λέξη αυτοδυναμία και σημείωσε ότι η Ν.Δ. είναι η μόνη που μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα σημερινά αδιέξοδα.

Σύγχυση στη βάση

Σε αδιέξοδο όμως για αρκετά στελέχη είναι η Ν.Δ. που πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να πείσει την κοινή γνώμη και να επανασυσπειρώσει την κομματική βάση που ξαφνιάζεται όταν ακούει στελέχη, όπως π.χ. χθες Μεγ. Τετάρτη τον κ. Π. Ψωμιάδη να κάνει λόγο για συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠαΣοΚ με Πρωθυπουργό τον κ. Δ. Αβραμόπουλο.

Την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν πτώση της Ν.Δ. δεν βοηθούν τη συσπείρωση του κόμματος, καθώς οι ψηφοφόροι διαπιστώνουν ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην κατορθώσουν να συγκεντρώσουν τα δυο κόμματα (ΝΔ και ΠαΣοΚ) από κοινού 151 έδρες.

Παράλληλα είναι η πρώτη φορά που η δεξιά παράταξη πηγαίνει τόσο κατακερματισμένη σε εκλογική μάχη: από τη μια υπάρχει ο βασικός πυλώνας που είναι η Ν.Δ. και από την άλλη είναι τέσσερα κόμματα, ο ΛΑΟΣ του κ. Γ. Καρατζαφέρη, η Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του κ. Π. Καμμένου και η Δράση του κ. Στ. Μάνου, ενώ υπάρχουν και οι διαρροές προς την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή.

Επιστράτευση Καραμανλικών

Η επιστράτευση των «καραμανλικών» και η συμμετοχή πολλών στελεχών που είχαν κομματικό ρόλο επί προεδρίας του κ. Κ. Καραμανλή είναι το κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο της Εκλογικής Επιτροπής που συγκρότησε ο κ. Σαμαράς.

 

Η Εκλογική επιτροπή των 59 ατόμων, αρκετά πολυπληθής, όπως λένε πολλοί βουλευτές, εκφράζει αυτό που είχε επισημάνει το Βήμα, πριν δυο μήνες, ότι ο κ. Σαμαράς στην προεκλογική μάχη, θέλει μαζί του, «την όλη Ν.Δ.». Η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. μιλά για ένα σχήμα με «συμβολικό» χαρακτήρα, που συμβολίζει στην πράξη την ενότητα του κόμματος.

 

Στην επιτροπή προεδρεύει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς και η πρώτη συνεδρίασή της θα γίνει την Τρίτη του Πάσχα, ενώ ήδη άρχισαν στο παρασκήνιο να καταγράφονται οι πρώτες «μουρμούρες» για τη λειτουργικότητά της.

 

Από τη σύνθεση της επιτροπής γίνεται κατανοητές οι ισορροπίες στο κόμμα και η προσπάθεια να πειστεί η κομματική βάση για την πανστρατιά που κήρυξε ο κ. Σαμαράς.

Ως εκ τούτου στην επιτροπή συμμετέχουν όλα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως οι δύο αντιπρόεδροι κ.κ. Δ. Αβραμόπουλος και Στ. Δήμας, ο γραμματέας του κόμματος κ.Ανδρ. Λυκουρέντζος, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κ. Κ. Τασούλας, ο αντιπρόεδρος Βουλής, κ. Βύρων Πολύδωρας, ο πρόεδρος Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κων/νου Καραμανλή, κ. Ευ. Μεϊμαράκης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κ.κ. Ν. Δένδιας,Μ. Σαλμάς και Κ. Μουσουρούλης, οι ευρωβουλευτές, οι τομεάρχες οι πρόεδροι συνδικαλιστικών οργανώσεων και οι περιφερειάρχες, κ.α., όπως στελέχη που πορεύονται με τον κ. Σαμαρά πολλά χρόνια, όπως ο γραμματέας σχέσεων κοινωνίας-κόμματος, ο κ. Διον. Καραχάλιος.

Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε και η συμμετοχή του κ. Χαρ. Κόκκινου, πρώην περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου επί κυβερνήσεων Καραμανλή και στενού πολιτικού φίλου του κ. Πρ. Παυλόπουλου, το όνομα του οποίου κυκλοφορούσε έντονα χθες ότι θα είναι υποψήφιος με το ΛΑΟΣ, κάτι που ο ίδιος διέψευσε.

Αυτοδυναμία, όχι για να εκβιάσει αλλά για να αποφύγει την ακυβερνησία και τον μετεκλογικό εκβιασμό, ζητεί ο κ. Σαμαράς, με συνέντευξή του που δημοσιεύεται τη Μεγάλη Πέμπτη στην εφημερίδα Αξία και επισημαίνει πως αν υπάρξει ακυβερνησία οι επαναληπτικές εκλογές θα είναι αναπόφευκτες.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι ο πρώτος που δεν θέλει ακυβερνησία είναι ο ίδιος, τονίζοντας όμως πως «εκβιασμός είναι να επιβάλουν σε ένα κόμμα που κέρδισε τις εκλογές να κυβερνήσει με αυτούς που έχασαν» και διερωτάται τί όρους θα θέσει το δεύτερο κόμμα στο πρώτο. Επίσης θέτει το ερώτημα τι θα γίνει σε περίπτωση που «στην αρχή ξεκινούσαμε μαζί και στη συνέχεια το ΠαΣοΚ εκβίαζε τον κ. Βενιζέλο να αποσύρει τη στήριξή του».

Κατά τον πρόεδρο της Ν.Δ. «αυτά δεν είναι απλώς ακυβερνησία, είναι παρατεταμένη ακυβερνησία» και εξηγεί ότι αυτό θέλει να αποφύγει.

SHARE