ΑΓΡΟΤΕΣ: Κρίσιμο ραντεβού στο Μαξίμου – Η πρόταση του Α. Τσίπρα – Αυτόνομος ο ΟΓΑ

tsipras agrotesupd: Εκπρόσωποι αγροτών βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου, για την κρίσιμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. 

 

Η διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ, βελτιώσεις στο ασφαλιστικό με την παροχή περισσότερων επιλογών εισφορών, ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αλλά και δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, οριοθετούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο των βελτιωτικών προτάσεων της κυβέρνησης προς τους αγρότες.

Καλή βάση για έναν διάλογο που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τα αιτήματα και τις προτάσεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνησης από τους αγρότες.

Υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των αγροτών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το αγροτικό κίνημα έχει πια ωριμάσει και μπορεί να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια, ούτως ώστε να μπορέσει ο αγώνας και η κινητοποίηση να έχει και αποτέλεσμα. Όχι μόνο μια εκπροσώπηση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όταν υπάρχουν τα μπλόκα, προβολή στα ΜΜΕ, αλλά να έχει μια αυθεντική εκπροσώπηση στη χάραξη πολιτικής», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Εγώ θεωρώ ότι δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου χωρίς να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις δικές σας θέσεις και τις δικές σας προτάσεις. Και την ίδια στιγμή οι δικές σας θέσεις και οι δικές σας προτάσεις δεν μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη και το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου, τις δημοσιονομικές συνθήκες το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε και να δουλεύουμε».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης «ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα πέντε χρόνια, από το 2010 έως το 2015, υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου». «Από τα 245 δισ. που ήταν το ΑΕΠ φτάσαμε στα 175 δισ. Αυτό είναι μια τεράστια καταστροφή», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο, και κατά την άποψή μου πρωτοπόρος για την ανάκτηση του πλούτου είναι ο αγροτικός χώρος, τότε να πούμε αλήθειες μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση. Ας το λάβουμε αυτό υπόψη μας και ας προσπαθήσουμε να πούμε αλήθειες αλλά να βρούμε και λύσεις πάνω στα πραγματικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είμαι πραγματικά ανοιχτός να κάνουμε έναν πολύ ουσιαστικό διάλογο και θα ακούσω με πολύ προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις σας διότι ήδη έχω δει ότι τα αιτήματα σας είναι μια πολύ καλή βάση ενός διαλόγου που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό».

Στη συνάντηση συμμετέχουν, επίσης, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Επιπλέον, παρίστανται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και Σταύρος Αραχωβίτης.

 

Στο τραπέζι του διαλόγου και οι αγρότες από το μπλόκα Τεμπών και Μικροθηβών

Ξεπεράστηκαν τελικώς οι επιφυλάξεις και οι αμφισβητήσεις και θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, καθώς και οι εκπρόσωποι άλλων 38 μπλόκων που συμπαρατάσσονται μαζί τους.

Αυτά δήλωσαν προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα Τέμπη Παναγιώτης Καλογιάννης και από τις Μικροθήβες Χρήστος Μάντσιος, που θα συμμετάσχουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Το πρόβλημα της εμπλοκής παρακάμφθηκε από τη στιγμή που δόθηκαν διευκρινίσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, για το ποιοι θα είναι οι συμμετέχοντες στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, αφού υπήρχαν ενστάσεις από Τέμπη και Μικροθήβες, καθώς δεν ήθελαν να καθίσουν και με εκπροσώπους από άλλους φορείς που τους θεωρούν μη αγρότες, δεν ανήκουν στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και δεν έχουν βγει στα μπλόκα.

Ηδη, από χθες το βράδυ, σε ένδειξη “καλής θέλησης” οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών άνοιξαν την εθνική οδό και η κίνηση γίνεται απρόσκοπτα. Το ίδιο έκαναν οι αγρότες και στο μπλόκο των Μικροθηβών στον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Ξεχωριστή συνάντηση ζητούν οι αγρότες της Νίκαιας

Οι αγρότες της Νίκαιας εμμένουν στο αίτημα για ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας υποστήριξε ότι τα αιτήματα των εκπροσώπων των 69 μπλόκων της Νίκαιας είναι «εντελώς διαφορετικά από τα αιτήματα των εκπροσώπων των μεγαλοαγροτών που πηγαίνουν σήμερα να συναντηθούν».

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Υπουργοί όπως ο Γ.Κατρούγκαλος και ο Π.Κουρουμπλής, με δηλώσεις τους την Κυριακή, βλέπουν συμφωνία μέσα στην εβδομάδα.

Η κυβέρνηση  οριστικοποιεί τις  βελτιωτικές προτάσεις που θα καταθέσει  στο τραπέζι του διαλόγου την Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Η πρωθυπουργική πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών ασφαλιστικών κλάσεων στον ΟΓΑ, από τις επτά που υπάρχουν σήμερα, με χαμηλότερες εισφορές, δυνατότητες αλλαγής ασφαλιστικής κλάσης ανά τριετία, άμεση σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τις παρεχόμενες συντάξεις, που σημαίνει πως οι μικρότερες εισφορές θα αντικρίζονται με τις μικρότερες συντάξεις και ο ΟΓΑ θα παραμείνει αυτοτελές ταμείο.

Όσον αφορά στις σχέση των χρεών προς τον ΟΓΑ και των κοινοτικών επιδοτήσεων, οι σκέψεις της κυβέρνησης είναι να θεσπιστεί η υποχρεωτική ρύθμιση οφειλών με την εισαγωγή ασφαλιστικής ενημερότητας , προκειμένου να λαμβάνονται επιδοτήσεις.

Σε ότι αφορά στο φορολογικό ζήτημα, επικρατέστερο σενάριο είναι η αναβολή της αύξησης των συντελεστών των αγροτικών εισοδημάτων, τουλάχιστον για τα χαμηλά.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, εξετάστηκαν βελτιωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό των αγροτών. Τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινώσει στους ίδιους τους αγρότες ο πρωθυπουργός στην σημερινή συνάντησή τους.

Την ελπίδα ότι στην σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, εκφράζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωσή της μετά την κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κ. Γεροβασίλη τονίζει ότι ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και ένα μήνα την πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η συνάντηση αυτή έχει οριστεί για τη Δευτέρα 22/2/2016.

Η εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους και προσθέτει:

«Ευελπιστούμε ότι στη συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην συνάντηση».

-Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου θα παραβρεθούν εκπρόσωποι από διάφορα μπλόκα, μεταξύ αυτών και των Τεμπών. Δεν κατεβαίνουν όμως στην Αθήνα οι αγρότες του Προμαχώνα και της Νίκαιας που επιμένουν στην ικανοποίηση των πέντε  αιτημάτων που έχουν θέσει. Σήμερα, εκπρόσωποι των αγροτών από 68 μπλόκα συγκεντρώνονται στη Νίκαια, προκειμένου να καθορίσουν το μέλλον των κινητοποίησεων με τα τρακτέρ στους δρόμους.

-Το μπλόκο των Τεμπών, συμμετέχει μεν στο διάλογο της Δευτέρας, αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι αν δεν ικανοποιηθούν βασικά αιτήματα θα συνεχίσει τον αποκλεισμό της κοιλάδας.

-Στον Προμαχώνα η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι εκρηκτική, λόγω του αντι-μπλόκου που έχουν στήσει οι Βούλγαροι οδηγοί σε βουλγαρικό έδαφος. Από το μεσημέρι του Σαββάτου οι Έλληνες αγρότες έχουν ανοίξει το δρόμο, σε ένδειξε καλής θέλησης, όμως σε συνάντηση που είχαν με τους Βούλγαρους, αυτοί απαίτησαν να αποσυρθούν εντελώς τα τρακτέρ. Κάτι τέτοιο δεν έγινε φυσικά αποδεκτό από την ελληνική πλευρά, καθώς δεν υπάρχει πρόσθεση λήξης των κινητοποιήσεων από τους αγρότες.

Μπλόκο Νίκαιας: Aν δεν συζητηθούν τα πέντε αιτήματα δεν μετέχουμε στον διάλογο

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, «εφόσον δεν συζητηθούν αυτά τα πέντε αιτήματα δεν θα συμμετέχουμε στον διάλογο. Δεν θα γίνουμε ακροατές μίας «διάλεξης» για το πώς θα εφαρμοστεί η πολιτική της Κυβέρνησης που εξοντώνει την μικρομεσαία αγροτιά».

Τα πέντε αιτήματα

1. Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
2. Να καταργηθεί η φορολόγηση μας από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.
3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί – Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

 

 

SHARE