ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ: ΤΟ “ΘΑΥΜΑ” ΤΟΥ ΝΤΡΑΓΚΙ ΔΕΝ ΚΡΑΤΗΣΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ – ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ

stocks new

Το …θαύμα του Μάριο Ντράγκι, κράτησε μόλις λίγες ώρες. Οι ευρωπαικές αγορές που πανηγύρισαν “έξαλλα” τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης,  έκλεισαν τελικά με σημαντικές απώλειες, καθώς ο Μ.Ντράγκι διευκρίνισε πως δεν αναμένει πως θα χρειαστεί περαιτέρω μείωση των επιτοκίων” και τα μέτρα του εκτιμήθηκαν ως αναποτελεσματικά για ρτην ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Αποτέλεσμα, ήταν να σημειώσει σημαντική  άνοδο και το ευρώ

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,66% στις 333,50 μονάδες.

Ο FTSE σημείωσε πτώση 1,78% στις 6.036,70 μονάδες,  ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε απώλειες 1,70% στις 4.350,35 μονάδες και ο  DAX υποχώρησε κατά 2,31% στις 9.498,15 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,07% στις 8.766,90 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,50% στις 18.118,23 μονάδες και πορτογαλικός PSI 20 διαμορφώθηκε στις 4.881,73 μονάδες, μετά από πτώση 0,11%.

Στην πτώση των ευρωπαικών χρηματιστηρίων, “συνέβαλε” και η πτώση της τιμής του πετρελαίου, μετά από report του Reuters που έλεγε ότι είναι μάλλον απίθανη μια συνάντηση των παραγωγών στις 20 Μαρτίου, αφού το Ιράν δεν έχει δεσμευθεί ακόμη για “πάγωμα” της παραγωγής.

 

ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Οι αποφάσεις του  Μάριο Ντράγκι προκάλεσαν αρνητικά σχόλια στη Γερμανία. “Η πολιτική του φθηνού χρήματος καταστρέφει την εμπιστοσύνη. Είμαστε μίλια μακριά από το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού. Δεν υπάρχει σπιράλ πτωτικών τιμών και μισθών”, σχολίασε στην DW ο Βόλφγκανγκ Στάιγκερ, γενικός γραμματέας του οικονομικού συμβουλίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος προειδοποιεί ότι “όταν ένα φάρμακο είναι λανθασμένο δεν ωφελεί να αυξάνουμε τη δόση”.

Από την πλευρά του ο Άντον Μπέρνερ, πρόεδρος του Συνδέσμου Χονδρικού και Εξαγωγικού Εμπορίου (BGA), εκτίμησε ότι οι ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι “είναι μια καλή είδηση για τους χρηματιστές και για τις χρεωμένες χώρες του Νότου”. Αντίθετα, τόνισε, “για τους πολίτες στη Γερμανία είναι καταστροφικές. Οι καταθέτες υφίστανται απαλλοτρίωση. Αυτό είναι μια γιγάντια ανακατανομή από τον Βορρά προς τον Νότο. Και δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα”, εκτιμά ο Άντον Μπέρνερ, υπογραμμίζοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο τα κράτη με υψηλά χρέη παραμελούν τις μεταρρυθμίσεις και η παραγωγικότητά τους παραμένει στάσιμη. Ως εκ τούτου “το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου γίνεται μεγαλύτερο”.

“Το πακέτο της ΕΚΤ δεν μπορεί και δεν θα λύσει τα οικονομικά προβλήματα στην Ευρώπη”, υπογράμμισε ο Ραλφ Μπρίνκχαους, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της CDU στην ομοσπονδιακή κάτω Βουλή.

Τα μέτρα της ΕΚΤ θα έχουν μηδενικό αποτέλεσμα όσο οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ δεν επιδεικνύουν την πολιτική βούληση να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις. “Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να σχηματιστούν φούσκες, για παράδειγμα στην αγορά των ακινήτων”.

Εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για μέτρα της ΕΚΤ, περιοριζόμενος να πει πως είναι ανεξάρτητη να ασκεί νομισματική πολιτική.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ…

Ο Ντράγκι στέλνει τις αγορές στα ύψη – Στο +2,5% ο DAX, ράλι στην περιφέρεια

Στα ύψη στέλνει τις αγορές η απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια και να αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στα 80 δισ. ευρώ μηνιαίως, με στόχο την τόνωση της ανάκαμψης και του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,82 % στις 6.194 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 2,39% στις 9.950 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώνεται στις 4.567 μονάδες στο +3,22%.

Ο πανευρωπαίκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 2,13% στις 346 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι αγορές της περιφέρειας, με την αγορά του Μιλάνου να ενισχύεται 3,8% και τη Μαδρίτη στο +2,87%.

11:00

Νευρικότητα επικρατεί στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους δείκτες να καταγράφουν οριακές μεταβολές, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της ΕΚΤ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ντράγκι θα ανακοινώσει περαιτέρω επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ωστόσο εντείνεται η κριτική προς την κεντρική τράπεζα, για την αδυναμία της να τονώσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,10% στις 6.139 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 0,26% στις 9.696 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώνεται στις 4.424 μονάδες στο +0,04%.

Ο πανευρωπαίκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,11% στις 339,46 μονάδες.

SHARE