Έρχονται 20 δισ. ευρώ από την ΕΕ για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις

kretsou

Την διαβεβαίωση πως η «H Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και θα παρέχει όλη την αναγκαία υποστήριξη για μια βιώσιμη ανάκαμψη και για την εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη» εξέφρασε η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου, κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, που άφησε υποσχέσεις για νέες επενδύσεις στη χώρα.

Η κα. Κρέτσου σημείωσε πως «τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά Ταμεία, από τα οποία θα διατεθούν 20 δισ. ευρώ για επενδύσεις στη χώρα κατά την περίοδο 2014-2020, θα διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο ώστε η Ελλάδα να επανέλθει σε τροχιά ευημερίας» ενώ υπογράμμισε ότι «το 2016 αποτελεί σημαντική χρονιά, καθώς πρέπει να κλείσουμε επιτυχώς την περίοδο 2007-2013. Πρέπει επίσης να υλοποιήσουμε αποτελεσματικά τα έργα της περιόδου 2014-2020».

Η κυρία Κρέτσου αναφέρθηκε εκτενώς στις συναντήσεις που είχε με κυβερνητικά στελέχη: «Είχα την ευχαρίστηση να συναντηθώ εκ νέου με τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Σταθάκη και τον Υφυπουργό, αρμόδιο για ζητήματα ΕΣΠΑ, κ. Χαρίτση. Έδωσα συγχαρητήρια στις ελληνικές αρχές για τις προσπάθειές τους και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση των προγραμμάτων της Πολιτικής για τη Συνοχή. Η Ελλάδα είναι τώρα πρώτη στην ΕΕ όσον αφορά την υλοποίηση των προγραμμάτων.  Κάλεσα επίσης την ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει πλήρως τις ευκαιρίες που προσφέρει το σχέδιο του Προέδρου Γιούνκερ για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ελλάδα, με την χρηματοδότηση από την πολιτική της Συνοχής ύψους δύο δισ. ευρώ που έχει καταβληθεί στη χώρα μετά την έγκριση των έκτακτων μέτρων τον Οκτώβριο. Σήμερα όλοι πρέπει να συνεργαστούν για την ολοκλήρωση όλων των έργων εντός του τρέχοντος έτους, και το αργότερο μέχρι να περατωθεί η περίοδος προγραμματισμού, στα τέλη Μαρτίου 2017».

Όπως είπε «επέστησα την προσοχή στην ανάγκη έγκαιρης υλοποίησης βασικών έργων, όπως οι πέντε παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων, το μετρό της Θεσσαλονίκης καθώς και τα έργα για τα στερεά και υγρά απόβλητα στην Πελοπόννησο και την Αττική. Όσον αφορά τη νέα περίοδο 2014-2020, είναι σε καλή τροχιά, και έχουν οριστεί όλες οι αρμόδιες αρχές για την εκτέλεση των προγραμμάτων. Προέχει τώρα η δημοσίευση με ταχύ ρυθμό των προκηρύξεων για υποβολή προτάσεων».

Η κυρία Κρέτσου συναντήθηκε επίσης με το Προεδρείο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, προς το οποίο τόνισε τη σημασία του στενού και διαρκούς διαλόγου μεταξύ όλων των φορέων που συμμετέχουν στην υλοποίηση της πολιτικής Συνοχής στην Ελλάδα.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είπε ότι «αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας και τα Ταμεία για την πολιτική Συνοχής μπορούν να βοηθήσουν, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Υπενθύμισα στους Υπουργούς ότι είμαστε έτοιμοι να επιδείξουμε ευελιξία και να τροποποιήσουμε τα προγράμματα, κατόπιν σχετικού αιτήματος».

Τέλος, ενημέρωσε σχετικά για τις νέες δυνατότητες συνδυασμού των Ταμείων της Πολιτικής για τη Συνοχή με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, ώστε γίνει δυνατή η άμεση εκκίνηση νέων έργων.

SHARE