Έρχεται ο… “Άγιος Μάριο” με τα δώρα – Τι θα ανακοινώσει η ΕΚΤ την Πέμπτη

santa marioΣτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη στρέφεται το ενδιαφέρον, με τις αγορές να αναμένουν επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης και μείωση του επιτοκίου καταθέσεων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING, παρομοιάζει τον διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi  με τον… Άγιο Βασίλη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές και τους οικονομολόγους, η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 20 ή 10 μονάδες βάσης, από το -0,20% που βρίσκεται σήμερα.

Επίσης αναμένεται να υιοθετήσει ένα διπλό επιτόκιο για τις καταθέσεις.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα επεκτείνει το ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, στα 75 δισ. ευρώ μηνιαίως, ενώ θα προχωρήσει και στη χρονική επέκταση του QE, ενδεχομένως μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016.

Ο Ντράγκι έχει προαναγγείλει την ανάληψη νέων μέτρων από την ΕΚΤ στην προσπάθεια για άνοδο του πληθωρισμού της Ευρωζώνης κοντά στον στόχο του 2%.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, Ο Ντράγκι δήλωσε πρόσφατα ότι πρέπει να υπάρξει πρώτα μια ανάλυση για την βιωσιμότητα του χρέους.

«Η Ελλάδα έχει μια συμφωνία και πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και ότι έχει την ιδιοκτησία της. Με βάση τις εξελίξεις και την πορεία, θα πάρουμε και την απόφαση», είχε αναφέρει τον Σεπτέμβριο, σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας μας στο QE.

Σχετική ερώτηση η οποία βρίσκεται εν αναμονή απάντησης, έχει υποβάλλει στον διοικητή της ΕΚΤ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

SHARE