Χ.ΣΜΙΤ: Τα μεγάλα ελληνικά χρέη η Μέρκελ θέλει να τα διαγράψει μετά τις εκλογές – Απουσιάζουν οι πολιτικές προσωπικότητες και η εξουσία παραδόθηκε σε τράπεζες και οίκους…

SMIT XELMOUT Σε άρθρο του στην Die Zeit ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ αναφέρει ότι η Μέρκελ προσπαθεί να μεταθέσει τη μεγάλη διαγραφή ελληνικών χρεών μετά τις γερμανικές εκλογές. “Ίσως τα καταφέρει αλλά δεν είναι σίγουρο”. Ο πρώην Καγγελάριος θεωρεί τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης κατώτερες των οπεριστάσεων και ότι η κρίση χρεών δεν έχει παρέλθει. «Το πρόβλημα της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα ή στην Ισπανία», τονίζει, «δεν έχει επιλυθεί»

Ο Χ. Σμιτ υποστηρίζει ότι από την Ε.Ε. απουσιάζει μια πραγματική ηγεσία και προσωπικότητες όπως ο Churchill ή ο de Gaulles, ο Jacques Delor ή ο Raymond Barre. «Γι’ αυτό το λόγο», σημειώνει, «αναδείχτηκαν οι τράπεζες επενδύσεων και οι πληρωμένοι απ’ αυτές οίκοι αξιολόγησης ως κύριοι της διεθνούς πολιτικής», ενώ ταυτόχρονα επικρίνει το ρόλο των ΜΜΕ στην ευρωπαϊκή κρίση χρεών. Μεταξύ των Ευρωπαίων», καταλήγει ο Χέλμουτ Σμιτ, «υπάρχει μία ηθική υποχρέωση για επίδειξη αλληλεγγύης. Εδώ και είκοσι χρόνια (η αλληλεγγύη) υπάρχει στο Σύνταγμα. Το κύριο κίνητρο αλληλεγγύης για την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. ήταν να στηριχθεί η ελληνική δημοκρατία, καθώς οι Έλληνες είχαν καταφέρει με δικές τους δυνάμεις να διώξουν τη δικτατορία. Σήμερα η αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό είναι εξίσου αναγκαία όσο και τότε»

SHARE