Χ.Α: Κρίσιμο τεστ για τις 1.000 μονάδες

 

Τη ψήφιση των μέτρων προεξόφλησε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να οδεύει προς τις 850 μονάδες, σημάδι ότι ανοίγει ο δρόμος προς τις 1.000 μονάδες.

Ειδικότερα, στις 832,37 μονάδες έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης με άνοδο +0,40%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 82 εκατ. μετοχές.

Ράλι κατέγραψε η μετοχή του ΟΤΕ στον 20άρη, με άνοδο 6,41% στα 3,65 ευρώ. H Eurobank αντέδρασε  με άνοδο  +3%. Στον αντίποδα, η Εθνική υποχώρησε 2,59% στα 1,88 ευρώ.

Με πτώση 0,74% στα 17,37 ευρώ έκλεισε η ΕΕΕΚ, μετά από τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις. Στα 4,86 ευρώ έκλεισε ο ΟΠΑΠ με πτώση 0,41%.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankwars.gr, για το «μεγάλο ποντάρισμα» ετοιμάζονται πλέον οι διεθνείς και όχι μόνο κερδοσκοπικοί πόλοι. Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις φάνηκε ξεκάθαρα πως αυτοί που ξεφόρτωναν «καραβιές τράπεζες» τις προηγούμενες 10ημέρες, από την προηγούμενη Παρασκευή, έχουν ξεκινήσει και πάλι αγορές στα τραπεζικά blue chips.

Από την άλλη πλευρά κάποιοι που φοβήθηκαν τη βίαιη διόρθωση πούλησαν άρον άρον, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός του ράλι που έχει λάβει χώρα στις συνεδριάσεις της Παρασκευής και της Δευτέρας. Με απλά λόγια πάθανε αυτό που λένε οι παλαιοί χρηματιστές: «Μας πήρανε τα χαρτιά πατριώτη».

Κοινό μυστικό αποτελεί στα μεγάλα dealing rooms πως οι επαγγελματίες παίκτες, που μέχρι τώρα συμβάλλουν σταθερά στη διαμόρφωση της εικόνας στο ταμπλό της «Λ. Αθηνών», δεν πρόκειται να αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη, όπως και να έρθουν τα πράγματα. Το κατά πόσο τώρα θα καταφέρουν να αγοράσουν την ΕΤΕ στα 2 ευρώ και να την πουλήσουν στα 3 ή στα 4 ευρώ και αναλόγως τα υπόλοιπα τραπεζικά χαρτιά, θα το δούμε στην πράξη.

Οποιος, δε, είναι έτοιμος να αναλάβει το ρίσκο να λάβει θέση σε μια χρηματιστηριακή «αφετηρία» που κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αν θα οδηγήσει στις 1.000 μονάδες (θετικό σενάριο) ή χαμηλότερα από τις 700 μονάδες, θα πρέπει να γνωρίζει πως όλα κρέμονται από μια κλωστή.

 

Και σε αυτό συμφωνούν οι πάντες, ακόμα και όσοι πιστεύουν πως η θεωρία συνωμοσίας για τη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν πρόκειται να αυτοεκπληρωθεί. Το timing των εξελίξεων δεν είναι άλλο από τη 12η Νοεμβρίου,όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν τι θα δώσουν στην Ελλάδα (επιμήκυνση, επαναγορά ομολόγων, περισσότερα χρήματα). Βέβαια το αποτέλεσμα του Eurogroup θα είναι αυτό που θα κρίνει το βραχυπρόθεσμο (βλέπε trading) όσο και το μακροπρόθεσμο μέλλον του Χ.Α., το αν θα ακολουθήσει δηλαδή τη long ή τη short κατεύθυνση.

Οσον αφορά τώρα τις προβλέψεις, παραμένουν μοιρασμένες στη μέση και προφανώς η εκτίμηση αυτή βολεύει τους πάντες, μια και, αντικειμενικά, πραγματική και τεκμηριωμένη αίσθηση δεν μπορεί να έχει κανείς, εκτός και αν… «μιλάει με τον θεό, ή αλλιώς τα επενδυτικά σπίτια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι brokers με μια δόση μαύρου χιούμορ.

Αν είμαστε αισιόδοξοι…

Υπό αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, και αν θελήσουμε να είμαστε αισιόδοξοι, κάποια «σήματα» που δίνει τις τελευταίες μέρες το Χ.Α. κάνουν τους κάπως πιο έμπειρους να ελπίζουν. Ειδικότερα, οι έστω και περιστασιακές ανοδικές εξάρσεις μαρτυρούν διακριτικές κινήσεις θετικής προεξόφλησης, ενώ και από μεγάλα «σπίτια» εισπράττουμε ανάλογη αίσθηση.

Μάλιστα συγκεκριμένα ξένα dealing rooms υποστηρίζουν πως ο Γενικός Δείκτης έχει περιθώριο ανοδικού trading της τάξεως των 100 -150 μονάδων περίπου και για να το λένε αυτό σημαίνει πως είναι «stand buy» προκειμένου να αγοράσουν, ενώ κάποια αγοράζουν ήδη.

Προφανώς θα πρόκειται για μια ακόμα κερδοσκοπικής διάστασης κίνηση, που δεν σημαίνει και πολλά πράγματα μακροπρόθεσμα, όμως θα βοηθήσει την ψυχολογία και κυρίως θα αναγκάσει τους σορτάκηδες να κλείσουν θέσεις, το short covering με άλλα λόγια.

Κατά την πιο αισιόδοξη «έκδοση» του εν λόγω σεναρίου το Χ.Α έχει ορίζοντα ακόμα και μέχρι τις 1.150 μονάδες, κάτι για το οποίο μπορεί να βοηθήσει και η βελτίωση του διεθνούς κλίματος.

 

SHARE