The Mall: Ποιούς δείχνουν τα βίντεο – Τα σενάρια της αστυνομίας – Ανησυχία για τις ευρύτερες επιπτώσεις

MALL ΤΟ THE MALL ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ. Οι συνέπειες από το “χτύπημα” της Κυριακής είναι πολύ ευρύτερες. Λογική απόλυτα η ανησυχία της κυβερνησης, τόσο για την πιθανή εναρξη δράσης μιας νέας μορφής τρομοκρατίας, όσο και για τις επιπτώσεις στη διεθνή εικόνα της χώρας και τον τουρισμό.

ΑΠΟ ΤΟVIMA.GR: Τουλάχιστον τέσσερις  δράστες  βλέπουν έκπληκτοι οι αξιωματικοί της  ΕΛ.ΑΣ στα δεκάδες  βίντεο της βομβιστικής επίθεσης, το πρωί της Κυριακής,  στο εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι.

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις ανώτατων αξιωματικών, ίσως στην τοποθέτηση βόμβας – περιείχε ΑΝΦΟ , ζελατοδυναμίτιδα μέσα σε χύτρα ταχύτητος – συμμετείχαν για λόγους «κάλυψης» έξι ή επτά άτομα τα οποία πιθανότατα ήταν όλα οπλισμένα. Οπως προκύπτει από την αρχική εξέταση του οπτικού υλικού οι δράστες φορούσαν καπέλα τζόκεϊ και σκούφους.

Μάλιστα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ διερευνούν αν ανάμεσα στους δράστες της βομβιστικής επίθεσης  στο εμπορικό κέντρο ήταν δύο ή τρία άτομα που συμμετείχαν στην αιματηρή ληστεία της Πάρου το περασμένο καλοκαίρι.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ  εκτιμούν ότι στη συγκεκριμένη επίθεση συμμετείχαν νέα ή ασύλληπτα μέλη που σχετίζονται με την οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», που μπορεί ωστόσο να εμφανισθούν με νέο όνομα.

Μάλιστα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ σημείωναν την Κυριακή το βράδυ, ότι οι κινήσεις των δραστών έμοιαζαν ιδιαίτερα με τις κινήσεις πολλών ατόμων που συμμετείχαν σε βομβιστικές επιθέσεις της «Συνωμοσίας  των Πυρήνων της Φωτιάς», πριν από δύο χρόνια, στην πλατεία Συντάγματος ή στην Εθνική Ασφαλιστική στην λεωφόρο Συγγρού.

Σχεδόν όλοι από τους συμμετέχοντες σε αυτές τις επιθέσεις έχουν συλληφθεί. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ μιλούν «για μια νέα προσπάθεια των ιδρυτών της ”Συνωμοσίας” για τη δημιουργία μίας ακόμη γενιάς ένοπλης δράσης, μιας νέας ομάδας ”μωρών της τρομοκρατίας”». Υποδεικνύουν πάλι τον ίδιο τρόπο κατασκευής βομβών σε χύτρες ταχύτητος και τον ίδιο τρόπο δράσης, αλληλοκάλυψης κλπ. Η χύτρα ταχύτητος είχε χρησιμοποιηθεί από την οργάνωση «Λαϊκή Επαναστατική Δράση», που μετεξελίχθηκε σε «Ενέδρα»,  τα μέλη της οποίας είναι ασύλληπτα και όπως φαίνεται ίσως μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους.

«Ετσι όπως βλέπουμε στην πορεία δεν θα εκπλαγούμε να δούμε πάλι δέματα βόμβες! Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν επικίνδυνη φάρσα», λένε.

Παράλληλα η ΕΛ.ΑΣ διερευνά το ενδεχόμενο στη βομβιστική επίθεση στο Mall να συμμετείχαν και μέλη οργανώσεων που προχωρούσαν μέχρι τώρα σε εμπρηστικές επιθέσεις.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ βλέπουν πέντε ενδεικτικά  στοιχεία  που δείχνουν «Συνωμοσία» ή μια διάδοχη οργάνωση, με τους ίδιους καθοδηγητές πίσω από τη βόμβα στο Mall.

Πρώτον: τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα που έγιναν στα ίδια ΜΜΕ.

Δεύτερον: Οτι η βόμβα ήταν σε χύτρα ταχύτητος που χρησιμοποιείτο από μέλη της «Συνωμοσίας», την περίοδο 2008-2010. Οταν η ΕΛ.ΑΣ ανακάλυψε, το φθινόπωρο του 2009, την πρώτη γιάφκα της «Συνωμοσίας»  στο Χαλάνδρι  είχε εντοπίσει αποδείξεις αγορών των χυτρών από πολυκατάστημα της Αθήνας και η περαιτέρω έρευνα οδήγησε στην άσκηση ποινικής δίωξης στον αγοραστή τους.

Τρίτον: ότι η συνδεσμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού με οκτώ εννιάβολτες μπαταρίες, δυο μπουτόν κ.λ.π παραπέμπουν στους μηχανισμούς που χρησιμοποιούσαν οι «Πυρήνες».

Τέταρτον: από τη συγκριτική ανάλυση των βίντεο στο  Mall και στις παλιότερες ενέργειες της οργάνωσης αυτής.

Πέμπτον: Σε πολλές προκηρύξεις της «Συνωμοσίας» υπήρχαν συνεχείς αναφορές στον καταναλωτισμό των Ελλήνων αλλά και στην  «ασυδοσία των πολυεθνικών επιχειρήσεων».

Εκείνο που αναζητούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ είναι ο τρόπος  άφιξης ή διαφυγής των δραστών. Δεν αποκλείουν να έφτασαν ή να έφυγαν  στο σημείο με συρμούς του ΗΣΑΠ ή του Προαστιακού, όπως εξάλλου είχαν πράξει μέλη της «Συνωμοσίας» στη βομβιστική επίθεση στην  προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ, στο Πεδίον του Αρεως το 2009.

Πλέον οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αναζητούν στοιχεία για το πώς και από πού προμηθεύτηκαν εκρηκτικά, πού είναι η γιάφκα τους και πώς μπόρεσαν να αποκτήσουν τέτοια μαζικότητα κι επιχειρησιακές δυνατότητες παρότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε σε στενό κλοιό τα μέλη της «Συνωμοσίας».

Τέλος οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εξετάζουν το σενάριο οι δράστες της επίθεσης στα γραφεία της λεωφόρου Συγγρού να είναι μέλη άλλης οργάνωσης που, όπως είχε συμβεί ξανά στο παρελθόν, να προχωρούν σε «δίδυμες», κοντινές χρονικά, επιθέσεις όπως με αυτή που έγινε στο εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου.

Κανονικά λειτουργεί το Mall από την Κυριακή το βράδυ

Κανονικά λειτουργεί από την Κυριακή στις 10.30 το βράδυ, το εμπορικό κέντρο The Mall Athens.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του εμπορικού κέντρου, ολοκληρώθηκαν σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές όλες οι προβλεπόμενες έρευνες και διαδικασίες, που αφορούσαν στον άμεσο χειρισμό του συμβάντος.

Τα δύο μέλη της υπηρεσίας ασφάλειας που τραυματίστηκαν ελαφρά, έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν για προληπτικούς λόγους.

 

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Έκρηξη σημειώθηκε  στο πάρκινγκ του MALL στο Μαρούσι . Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σεκιουριτάδες τραυματίστηκαν ελαφρά από την έκρηξη Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην Ελευθεροτυπία” και στο site ZOUGLA.GR.
Στο τόπο έσπευσαν και οχή ματα της πυροσβεστικής, χωρις να χρειαστεί να επέμβουν .

– Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκρηξη σημειώθηκε στο υπόγειο -1 του κτηρίου, όπου στεγάζεται το πάρκινγκ, και ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί μέσα σε σταντ με εφημερίδες.

Περίπου 50 λεπτά νωρίτερα, άγνωστοι είχαν… τηλεφωνήσει στο τηλεφωνικό κέντρο της “Ελευθεροτυπίας” και είχαν προειδοποιήσει ότι εκείνη την ώρα επρόκειτο να εκραγεί μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο εσωτερικό του MALL.
Οι ίδιοι ζητούσαν να εκκενωθεί το κτίριο και η εξωτερική περίμετρος από την πλευρά της Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς και οι σταθμοί του τρένου και του Προαστιακού σιδηροδρόμου.

Σημειώνεται ότι σήμερα δεν είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα στο Mall, παρά μόνο οι χώροι εστίασης, οι οποίοι δεν έχει διευκρινιστεί αν είχαν ήδη ανοίξει.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΞΕΝΑ ΜΕΣΑ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της έκρηξης που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στις 10:40 στο πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο «The Mall Athens». Τα περισσότερα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters, Associated Press, Huffington Post, Washington Post, FoxNews, φιλοξενούν εκτενές ρεπορτάζ με τα γεγονότα καρέ καρέ.
Σε σχολιασμό της είδησης προχωρά το πρακτορείο Reuters το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη χρονιά ύφεσης γεγονός που έχει τροφοδοτήσει την οργή και τα «τυφλά» χτυπήματα κατά τραπεζών, με τους Έλληνες πολίτες να φέρονται κατά της πολιτικής τάξης που έχει φέρει τη χώρα σε αυτή την κατάσταση.
H Huffington Post επισημαίνει ότι οι επιθέσεις σε ΑΤΜ τραπεζών είναι ένα συχνό φαινόμενο για τη χώρα, ωστόσο «χτύπημα» σε εμπορικό κέντρο μέχρι σήμερα δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ

«Η κοινωνία θα τους απομονώσει, η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται». Αυτό το μήνυμα έστειλε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου, Μανώλης Κεφαλογιάννης, με αφορμή τη σημερινή βομβιστική επίθεση σε εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

 «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη σημερινή βομβιστική επίθεση σε εμπορικό κέντρο της Αθήνας» ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης τονίζοντας ότι (η επίθεση) «αποτελεί εγκληματική ενέργεια που στρέφεται εναντίον της Δημοκρατίας, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Είναι έκρηξη τυφλής βίας αδίστακτων τρομοκρατών σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών και των παιδιών τους. Η κοινωνία θα τους απομονώσει, η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται» κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ καταδικάζει με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την σημερινή εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια στο εμπορικό κέντρο THE MALL στο Μαρούσι.Αποτελεί κεκτημένο των πολιτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου η καταδίκη των τρομοκρατικών και τυφλών πράξεων βίας . Η απομόνωση τέτοιων ενεργειών χωρίς συμψηφισμούς, πολιτικές σκοπιμότητες και επικίνδυνες ερμηνείες αποτελεί την ενδεδειγμένη στάση .

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
“Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο είδος τρομοκρατίας που όχι απλά επιλέγει συμβολικούς στόχους, αλλά επιδιώκει νεκρούς και αίμα”, ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ για την έκρηξη στο The Mall Athens…
H ανακοίνωση έχει ως εξής:”Η σημερινή βομβιστική επίθεση στο The Mall, σε ένα χώρο που πολλοί πολίτες, κυρίως νέοι, επιλέγουν για την κυριακάτικη βόλτα τους, δείχνει ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο είδος τρομοκρατίας που όχι απλά επιλέγει συμβολικούς στόχους, αλλά επιδιώκει νεκρούς και αίμα.
Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο καταδικάζει έντονα και κατηγορηματικά αυτή την δολοφονική επίθεση που έρχεται να προστεθεί στον μακρύ πλέον κατάλογο των αντίστοιχων κρουσμάτων των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και προειδοποιεί όλους όσους επιδιώκουν να βυθίσουν τη χώρα στο χάος ότι δεν θα τα καταφέρουν. Η Πολιτεία θα αντιδράσει.
Ευχόμαστε στους δύο ελαφρά, ευτυχώς, τραυματίες γρήγορη και καλή ανάρρωση.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενημερώθηκε σχετικά από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια”.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
“Οι αριστεροί τρομοκράτες έδειξαν σήμερα το αληθινό δολοφονικό τους πρόσωπο, στρεφόμενοι κατά της κοινωνίας και τραυματίζοντας αθώους …
συμπολίτες μας. Η κυβέρνηση να αφήσει τα ευχολόγια και τις λεκτικές καταδίκες και να προβεί άμεσα στη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των τρομοκρατών”.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΛ
“Τα σημάδια πληθαίνουν και πολλαπλασιάζονται…
Η κυβέρνηση καλείται τώρα, αφού απέτυχε στην προληπτική της δράση, να επέμβει κατασταλτικά και να προστατεύσει τους Έλληνες πολίτες από τις συνεχιζόμενες εγκληματικές ενέργειες ακραίων στοιχείων, που καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας. Όταν την πατρίδα μας την τραυματίζουν η αλλοδαπή και η ημεδαπή τρόικα, δεν χρειάζονται τέτοια χτυπήματα, που αποπροσανατολίζουν και κυρίως προβληματίζουν”.
Η ΔΗΜΑΡ
“Η ΔΗΜΑΡ εκφράζει την καταδίκη της για την επίθεση στο “The Mall”, όπως και για κάθε άλλη πράξη βίας. Η σημερινή εγκληματική ενέργεια αποτελεί πράξη τυφλής βίας και μάλιστα σε ένα χώρο που υπήρχαν μικρά παιδιά. Η τρομοκρατία, πλέον, απειλεί την κοινωνία”.
ΤΟ ΚΚΕ
“Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι. Είναι μια άκρως επικίνδυνη και ύποπτη ενέργεια. Εντάσσεται στο σχεδιασμό εκφοβισμού του λαού και προσφέρει υπηρεσίες σε όσους επιδιώκουν την ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής και τρομοκράτησης του λαού”.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ THE MALL ATHENS…

Εντός έξι λεπτών έγινε η πλήρης εκκένωση του εμπορικού κέντρου, όπως ανακοίνωσε το The Mall Athens.
“Μετά τη λήψη προειδοποίησης και ακολουθώντας…
τις προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας επετεύχθη εντός 6 λεπτών πλήρης εκκένωση όλων των χώρων του εμπορικού κέντρου. Η έκρηξη σημειώθηκε στο επίπεδο 1, όπου υπήρχε περιορισμένος αριθμός ατόμων δεδομένου ότι τα καταστήματα είναι κλειστά την Κυριακή.
Προκλήθηκαν εκδορές σε δύο άτομα μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας του κτιρίου και περιορισμένες υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αξιωματούχων της Αστυνομίας η έκρηξη ήταν περιορισμένης ισχύος.
Από την πλευρά της η εταιρεία συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου για να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης”.

SHARE