Διοίκηση Πειραιώς: Δάνεια 5 δισ. ευρώ ετησίως – Όραμα η Agenda 2020 – Επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικά assets

Μετά τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup, το οικονομικό περιβάλλον αναμένεται να βελτιωθεί αισθητά, επιτρέποντας στη χώρα να γυρίσει σελίδα και όλοι να εστιάσουμε στο πραγματικό ζητούμενο που είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη», τόνισε ο Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κατά τη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μία φορά ότι προς αυτήν την κατεύθυνση αυτή, η Τράπεζα Πειραιώς θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί δυναμικά την ελληνική οικονομία.

«Στόχος μας είναι να αυξήσομε σταδιακά τις νέες χρηματοδοτήσεις από 2 δισ. ευρώ το χρόνο το 2016 σε 5 δισ. ευρώ το 2020.

Βασικά ζητήματα προς διαχείριση για το 2017 παραμένουν:

α) η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού, με συνεπή υλοποίηση ενεργητικής διαχείρισης στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και χρήση νέων λύσεων σύμφωνα με το νόμο,

β) η ενίσχυση της ρευστότητας, μέσω της σταδιακής επιστροφής καταθέσεων και της μείωσης της έκθεσης στον μηχανισμό ELA και

γ) η επάνοδος σε κερδοφόρα αποτελέσματα, με συνεχή βελτίωση των πηγών εσόδων, αλλά και της λειτουργικής αποτελεσματικότητας.

Στην Τράπεζα Πειραιώς έχουμε καταρτίσει στοχευμένο στρατηγικό σχέδιο με την επωνυμία «AGENDA 2020» και όραμά μας είναι να εξελιχθούμε στη πιο αξιόπιστη Τράπεζα στην Ελλάδα, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και τους εργαζομένους μας.

Με την «Agenda 2020» να αποτελεί τον ορίζοντα με βάση τον οποίο θα κινηθούμε τα επόμενα χρόνια μέχρι και το 2020, είμαστε βέβαιοι πως η Τράπεζα θα μπορέσει να επανακτήσει πλήρως τις δυνάμεις της και να συντελέσει ως η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.»

Γ. Χαντζηνικολάου: Eπενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικά assets

«Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και σηματοδοτεί κυρίως τη δυνατότητα της χώρας να εισέλθει σε μια περίοδο ομαλοποίησης, κάτι που βεβαίως προϋποθέτει πρωτίστως πολιτική σταθερότητα», ανέφερε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γ. Χαντζηνικολάου κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, τονίζοντας ότι τα άμεσα ζητούμενα, που είναι η άρση της αβεβαιότητας και η μείωση του ελληνικού ρίσκου, ήδη έχουν αρχίσει να επιτυγχάνονται.

Μάλιστα, ο ίδιος εκτίμησε ότι αναμένει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 1% φέτος, ενώ επί τα βελτίω θα αναθεωρηθούν και άλλες εκτιμήσεις μακροοικονομικών μεγεθών.

Σύμφωνα με τον κ.  Χαντζηνικολάου, από το πώς θα τοποθετηθεί η χώρα σε αυτή τη συγκυρία και το πώς θα την αξιοποιήσει, θα καθοριστεί το μέλλον και η προοπτική της.
Η  πραγματική προσπάθεια τώρα ξεκινάει.

Ακριβώς τώρα πρέπει να εστιάσουμε τη προσοχή μας, με όλες μας τις δυνάμεις μας, στο κορυφαίο ζητούμενο που είναι η επιστροφή στην σταθερότητα, η οποία είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη.

Τα πρώτα σημάδια από την οικονομία είναι θετικά και μας επιτρέπουν μια σχετική αισιοδοξία.  Όπως προκύπτει δε από τις συναντήσεις μας με θεσμούς και επενδυτές στο εξωτερικό υπάρχει γενικά επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικά assets.

Το τραπεζικό σύστημα προετοιμάζεται σοβαρά να υποστηρίξει την προσπάθεια για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η Τράπεζα Πειραιώς συμβάλλει, και θα συμβάλλει σημαντικά σε αυτή τη προσπάθεια», κατέληξε.

H Γενική Συνέλευση ενέκρινε το reverse split της μετοχής της Πειραιώς, με μια νέα μετοχή έναντι 20 παλαιών. Οι μετοχές της τράπεζας θα μειωθούν στα 466,6 εκατ. από 8,73 δισ. τίτλους. 

 

SHARE