ΧΑΟΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ – ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

 

prosfiges_0016

ΧΙΟΣ-Από το τοπικό site astraparis.gr: Αμετακίνητοι στην κεντρική ράμπα πρόσδεσης των πλοίων στο λιμάνι της Χίου παραμένουν έως αργά, μετά τα μεσάνυκτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, 2 Απριλίου 2016, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, μετά την μεγάλη έξοδό τους από το hot spot της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός.

Παρά το γεγονός ότι και τα δύο πλοία, το τακτικού δρομολογίου Blue Star 1 και το εκτάκτων δρομολογίων Tera Jet, παρέκαμψαν το λιμάνι της Χίου, οι συγκεντρωμένοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τον χώρο και να πάνε έστω στον καταυλισμό της Σούδας, που είναι λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά.

Με λιγοστές κουβέρτες, γυναίκες με μικρά παιδιά, προσπαθούν να περάσουν όπως – όπως την νύκτα τους, που είναι παγωμένη, αφού βρίσκονται ακριβώς πάνω στην θάλασσα, ενώ στο κενό έχουν πέσει οι παροτρύνσεις επισήμων αρχών αλλά και εθελοντικών οργανώσεων να μετακινηθούν στη Σούδα.

Στον χώρο της αποβάθρας βρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς και δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, καθώς και αλληλέγγυοι πολιτες και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Μάλιστα, η τομεακή οργάνωση Χίου του ΚΚΕ απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους και δια του δημοτικού συμβούλου κ. Μάρκου Σκούφαλου έκανε γνωστές τις θέσεις του κόμματος για το προσφυγικό, αποσπώντας τα χειροκροτήματα προσφύγων και μεταναστών.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι στο hot spot της ΒΙΑΛ, όπου βρίσκονται περί τα 800 άτομα, μεταφέρθηκαν και οι αφιχθέντες την Πέμπτη και την Παρασκευή πρόσφυγες και μετανάστες, που παρέμεναν προσωρινά δίπλα από το λιμεναρχείο Χίου.

prosfiges_0010 prosfiges_0006 prosfiges_0016 prosfiges_0015 prosfiges_0012

 

ΧΘΕΣ…

 

Χίος: 800 μετανάστες «δραπέτευσαν» από το hotspot – Χάος στο λιμάνι

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει το Κέντρο κράτησης της Χίου από το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ οι Αρχές, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά την αδράνεια της Πολιτείας, παρακολουθούν το σκηνικό, αδυνατώντας να παρέμβουν.

Σύμφωνα με το politischios.gr, το παράδειγμα των 500 ατόμων που «δραπέτευσαν» νωρίς το μεσημέρι από το πρώην εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός ακολούθησαν ακόμη 300 πρόσφυγες καιμετανάστες με κατεύθυνσή τους το λιμάνι.

Οι περισσότεροι και κυρίως γυναίκες και παιδιά ήταν κατάκοποι και σταματούσαν στην άκρη του δρόμου για λίγη ξεκούραση, ενώ – πρέπει να σημειώσουμε – ότι αρνήθηκαν να επιβιβασθούν σε λεωφορεία, φοβούμενοι ότι θα τους μεταφέρουν ίσως σε άλλο σημείο από τον προορισμό τους, που ήταν το λιμάνι.

Μέσω της οδού Βερίτη και εν συνεχεία της οδού Κουντουριώτη έφτασαν στην προκυμαία και στη συνέχεια κατέληξαν στον χώρο της αποβάθρας των επιβατηγών πλοίων

Όπως επεσήμαναν στον astraparis.gr, θα περιμένουν για να τους παραλάβει πλοίο για τον Πειραιά, αρνούμενοι να αποδεχθούν ότι με την εφαρμογή – από την προσεχή Δευτέρα – της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας τους περιμένει μάλλον η επανεισδοχή στην γείτονα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο μεγαλύτερος αριθμός εξ αυτών είναι Σύριοι κι ένας μικρός αριθμός Αφγανοί, Ιρανοί και Λιβανέζοι. Ο συνολικός αριθμός όσων έφυγαν ανέρχεται – σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις – σε περίπου 600 άτομα

Σύμφωνα, δε, με τις εκτιμήσεις του Κέντρου, που επικαλείται το astraparis.gr, εκτιμάται ότι έχουν μείνει οι μισοί από τους συνολικά περίπου 1.650 πρόσφυγες και μετανάστες, που είχαν βρει «καταφύγιο» εκεί.

Κατά πληροφορίες, ωστόσο, οι Αρχές θα επιδιώξουν να κατευθύνουν τους πρόσφυγες, που άνοιξαν τα συρματοπλέγματα και βγήκαν στον επαρχιακό δρόμο, στον καταυλισμό της Σούδας, στη βόρεια τάφρο του Κάστρου της Χίου.

 

Στο λιμάνι των Μεστών κατευθύνεται – λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Παρασκευής, 1η Απριλίου 2016 – το ταχύπλοο επιβατηγό Tera Jet, προερχόμενο από την Μυτιλήνη.

Αρχικά, είχε γίνει γνωστό ότι θα έφτανε στο λιμάνι της Χίου, όμως το σχέδιο άλλαξε στην πορεία και το πλοίο θα «δέσει» στα Μεστά, όπου και θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

Μέσα στα πιθανά ενδεχόμενα είναι και η χρησιμοποίησή του για την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, αν και εφόσον αρχίσει την Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016, η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Με εξώδικο ετοιμάζεται να εντείνει ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς την πίεση προς την κυβέρνηση για την τήρηση των συμφωνηθέντων με την παραχώρηση του δημοτικού ακινήτου της ΒΙΑΛ, για την δημιουργία του hot spot.

Στον εξώδικο προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα ο δήμαρχος Χίου θα επισημαίνει ότι η σύμβαση δήμου Χίου – Δημοσίου προέβλεπε την δημιουργία ανοικτού κέντρο πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και όχι κλειστό κέντρο κράτησης, όπως είναι σήμερα το hot spot.

Επιπλέον, θα θέτει ζητήματα ασφάλειας και προστασίας των κατοίκων του νησιού, καθώς και επισκευής των ζημιών που έχουν γίνει στην ΒΙΑΛ.

SHARE