ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Ποιοί παίζουν πάνω και ποιοί κάτω

TRADING XRHMATISTHRIOH στρατηγική των ξένων.  Στις αρχές της εβδομάδας τα τηλέφωνα των brokers που περνάνε τις εντολές των ξένων άρχισαν να χτυπάνε με μεγάλη πυκνότητα. Οι ερωτήσεις δε, που υποβάλλονταν είχαν να κάνουν με το κατά πόσο εκτιμούν οι δικοί μας ότι πρέπει να περάσουν σε αγορές και μάλιστα σε χαρτιά που τα έχουν μεν «ψάξει» χωρίς ωστόσο να τα έχουν αγγίξει ακόμη. Τη συνέχεια βέβαια την ξέρουμε, μια και οι δείκτες είναι αυτοί που λένε πάντα την αλήθεια, με μια όμως διαφορά. Οτι δηλαδή οι κωδικοί τους είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό «cash», για να δανειστούμε την ορολογία των dealing rooms, ή αλλιώς έχουν ακόμη σημαντική ρευστότητα από την ήδη υπάρχουσα και αυτό από μόνο του σημαίνει πολλά πράγματα.

 Το Χ.Α και το μπρα ντε φερ ξένων συμφερόντων

Τις τελευταίες εβδομάδες όσοι έχουν στραμμένα τα μάτια τους έχουν συνειδητοποιήσει πως υποβόσκει μία μάχη μεταξύ αγοραστών και πωλητών, που πολλές φορές πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Στον κύκλο των συναλλαγών δε, αυτή τη φορά οι εμπλεκόμενοι είναι περισσότεροι, τα «όπλα» πιο σύγχρονα (βλέπε Παράγωγα) και οι πρακτικές ιδιαίτερα βελτιωμένες. Το μόνο που τελικά δεν φαίνεται να αλλάζει είναι ότι στο ταμπλό το πάνω χέρι το έχουν όσοι διαθέτουν ρευστότητα και αυτοί σίγουρα δεν είναι οι μικροεπενδυτές.

Οσον αφορά στα αντίπαλα στρατόπεδα, είναι βέβαια λίγο πολύ γνωστά. Από τη μια πλευρά βρίσκονται κυρίως οι ξένοι διαχειριστές, οι οποίοι «παίζοντας» ανάποδα στην αγορά τοποθετήθηκαν πρόσφατα στην περιοχή λίγο πάνω από τις 900 μονάδες, ανακόπτοντας παράλληλα τη διορθωτική τάση. Και από την άλλη βρίσκονται όσοι πίστεψαν ότι η «Λ. Αθηνών» θα μπορούσε να βρεθεί ακόμη χαμηλότερα και κράτησαν αποστάσεις, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είναι εκτός αγοράς. Στο δεύτερο στρατόπεδο, πάντως, φαίνεται να έχει υπάρξει συμμαχία και των εγχώριων θεσμικών, κάποιοι εκ των οποίων θεώρησαν, και αυτοί με τη σειρά τους, ότι θα καταφέρουν να τοποθετηθούν χαμηλότερα.

Από την άλλη πλευρά, οι επαγγελματίες traders των hedge funds, βρίσκοντας όλο το προηγούμενο διάστημα ένα ιδανικό για τις πρακτικές και τις διαθέσεις τους περιβάλλον, κινούνται αναλόγως των συνθηκών και φυσικά οι εντολές τους προκαλούν συχνά έντονες διακυμάνσεις ακόμη και στα blue chips.

Και βέβαια οι συγκεκριμένοι «παίκτες» είναι γνωστό ότι δεν είναι εύκολοι αντίπαλοι, ακόμη και για τους ισχυρούς ξένους οίκους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι κινήσεις τους αποδεικνύουν ότι «οσμίζονται» τις εξελίξεις και προηγούνται από αυτές.

 

 

 

SHARE