Η ΓΑΛΛΙΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ – Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ – ΟΛΑΝΤ

hollande tsipras

 

 

UPD: Ο υπουργός Οκονομικών Γιάννης Βαρουφάκης θα συναντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Παρίσι με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. Όπως δήλωσε ο Γάλλος πολιτικός η χώρα του θέλει να διευκολύνει τις συνομιλίες ανάμεσα στον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τους υπόλοιπους ηγέτες στην Ευρωζώνη, ιδίως με την κυβέρνηση της Γερμανίας.

Η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος βρίσκεται «στην κατάλληλη θέση ώστε να αποτελέσει τον σύνδεσμο ανάμεσα στην Ευρώπη στην οποία ανήκουμε, την Ευρώπη της δημοσιονομικής σοβαρότητας, η οποία θέλει να βλέπει τις δεσμεύσεις να εφαρμόζονται, και τη νότια Ευρώπη, και ειδικά την Ελλάδα, η οποία σήμερα υποφέρει και χρειάζεται να βρει έναν άλλο δρόμο από αυτόν που είχε πάρει, για να επιστρέψει στην ελπίδα και στην ανάπτυξη», είπε ο Σαπέν.

Είναι προς το συμφέρον της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας να «βρει μαζί με εμάς, μαζί με όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τον σωστό δρόμο που πρέπει να πάρει για να τηρήσει τις επικείμενες προθεσμίες και να κοιτάξει προς το μέλλον, συμπεριλαμβανομένης και της σύναψης νέων συμφωνιών για νέα προγράμματα» στήριξης, ανέφερε ο Σαπέν, διευκρινίζοντας όμως πως «κανείς δεν μιλάει για διαγραφή χρέους».

«Αυτό θα σήμαινε τη μεταφορά του βάρους από τον Έλληνα φορολογούμενο στον Γάλλο ή τον Γερμανό ή τον Βέλγο», εξήγησε.

Το Παρίσι έχει διαμηνύσει ότι είναι ανοικτό σε συνομιλίες για να γίνει το ελληνικό χρέος πιο βιώσιμο.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την 12η Φεβρουαρίου.

Το ζητούμενο είναι «να βρεθεί ο τρόπος για να γίνει αυτό το χρέος πιο βιώσιμο, αυτό δεν είναι καινούργιο θέμα», ανέφερε ο Σαπέν.

Η Γαλλία —η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης— έχει και η ίδια αθετήσει επανειλημμένα προθεσμίες για την τιθάσευση των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων εντός των ορίων που έχουν προσδιοριστεί από το Σύμφωνο Σταθερότητας και καλεί εδώ και καιρό η έμφαση να μεταφερθεί στην ανάπτυξη παρά στη λιτότητα.

Ο Γ. Βαρουφάκης «επιθυμούσε να έλθει να με συναντήσει, θα τον δω την ερχόμενη Δευτέρα», ανέφερε ο Σαπέν

 

 

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ- ΟΛΑΝΤ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

 

Στη συνάντηση Ολάντ – Τσίπρα αναμένεται να συζητηθεί με σφαιρικό τρόπο το σύνολο των ζητημάτων, τα οποία εγείρει η ελληνική πλευρά, όπως αυτό της ανάπτυξης και του χρέους, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν λε Φολ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για θέματα, τα οποία οπωσδήποτε πρέπει να εξεταστούν.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε μια πρόσκληση και στόχος είναι να βρεθεί μια ημερομηνία πριν από το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» στις 12 Φεβρουαρίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Στεφάν Λε Φολ.

Η Γαλλία, συνέχισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας, είναι «διατεθειμένη να συζητήσει, να διαπραγματευθεί, να εμπλακεί σε έναν διάλογο, ο οποίος θα επιτρέψει να εξευρεθούν λύσεις», παρ’ ότι σήμερα, όπως επισήμανε, «δεν γίνονται συζητήσεις που να αφορούν την διαγραφή του χρέους» της Ελλάδας.

Ο Λε Φολ υπενθύμισε τη θέση της Γαλλίας, την οποία εξέφρασε ο Φρανσουά Ολάντ, για τις δύο αρχές στις οποίες -κατά τον ίδιο- πρέπει να βασιστεί η συζήτηση, από τη μια «την αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και του ελληνικού λαού», αλλά ταυτόχρονα και «την υπευθυνότητα» που οφείλουν να επιδεικνύουν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και ιδίως «σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το ελληνικό κράτος».

Ο πρόεδρος Ολάντ είχε ήδη χθες τονίσει ότι «οι δεσμεύσεις, οι οποίες έχουν αναληφθεί» από το ελληνικό κράτος «πρέπει να τηρηθούν».

SHARE