ΧΟΝΤΡΟ ΔΟΥΛΕΜΑ! “Ο Β. Σόιμπλε δεν ζήτησε ποτέ Grexit” λέει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας

gaziΜε κατηγορηματικό τρόπο το γερμανικό υπουργείο οικονομικών διαψεύδει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε έχει ζητήσει στο παρελθόν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Στόχος των προσπαθειών του ήταν πάντα η διατήρηση της συνοχής της ευρωζώνης και η σταθερότητα του ευρώ. Πάγια θέση του κ. Σόιμπλε είναι ότι η Γερμανία θέλει τη χώρα εντός του ευρώ και ότι εναπόκειται στην Αθήνα εάν και αυτή θέλει να παραμείνει ή όχι. Η ίδια πηγή επιβεβαιώνει στην Deutsche Welle ότι πράγματι στο παρελθόν εξετάζονταν από διάφορα όργανα και θεσμούς της ΕΕ, οι συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας και πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μια τέτοια εξέλιξη. Αυτό όμως δεν γινόταν συντονισμένα, όπως αφήνει να εννοηθεί το άρθρο στην εφημερίδα Financial Times.

Η ίδια πηγή τονίζει ότι θα ήταν “αμέλεια” αν δεν το είχε κάνει. Αυτά είναι όμως από καιρό γνωστά και δεν αποτελούν είδηση. Πάντως, το υπουργείο οικονομικών επιβεβαιώνει ότι ο κ. Σπίγκελ (των FT) είχε επισκεφτεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα το υπουργείο και ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με στελέχη του.

Ως προς την αναφορά στο πρόσφατο βιβλίο του πρώην αμερικανού υπουργού οικονομικών Τίμοθι Γκάϊντνερ για τη συνομιλία του με τον κ. Σόιμπλε το καλοκαίρι του 2012 – το υπουργείο συνιστά μια ακριβή ανάγνωση του βιβλίου. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είχε πει ότι ο ίδιος είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά ότι υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη που θα το ήθελαν.

SHARE