Φάγατε λαζάνια και κανελόνια μπολονέζ; Ας προσέχατε! Αγοράστε και τίποτα ελληνικό…

KARFOYRΣε προληπτική ανάκληση 2 σκευασμάτων για πιθανή παρουσία κρεάτος αλόγου προχώρησε η εταιρία Μαρινόπουλος. Πρόκειται για προϊόντα που έχουν παραχθεί για λογαριασμό της CARREFOUR από τον όμιλο Comigel με την εμπορική ονομασία «ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 1 ΚΙΛΟΥ» και «ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 600 ΓΡ».

Στην ανακοίνωση του ΕΦΕΤ αναφέρεται:

Ο ΕΦΕΤ σε συνέχεια ενημέρωσης με δελτίο τύπου της 17.01.13 καθώς και σχετικής
ανάρτησης στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ θα ήθελε να πληροφορήσει περαιτέρω το καταναλωτικό κοινό για τα κάτωθι:

Στις 07 και 08.02.2013 η Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ασφάλεια των Τροφίμων
(FSA) δημοσίευσε ότι οι εταιρείες Findus και Aldi απέσυραν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατεψυγμένα γεύματα με μοσχαρίσιο κρέας επειδή ανιχνεύθηκε σε αυτά DNA αλόγου, ταοποία είχαν προμηθευθεί από τη γαλλική εταιρεία Comigel.
Στις 11.02.13 δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στο BBC News Europe άρθρο σύμφωνα με το οποίο επτά αλυσίδες γαλλικών super markets, μεταξύ των οποίων και η Carrefour, απέσυραν κατεψυγμένα γεύματα με μοσχαρίσιο κρέας. Επισημαίνεται στο σημείο αυτό ότι τόσο οι Ιρλανδικές όσο και οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρούν ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει θέμα ασφάλειας από την κατανάλωση των εν λόγω προϊόντων. Ενδεικτικό δε είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα για το θέμα δεν έχει ενεργοποιηθεί το Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για την Ασφάλεια των Τροφίμων (RASFF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αποσύρθηκαν δύο προϊόντα για πιθανή παρουσία κρέατος αλόγου

Ο ΕΦΕΤ άμεσα επικοινώνησε αφενός με τις αντίστοιχες αρχές της Γαλλίας ζητώντας
επίσημη ενημέρωση και αφετέρου με τις αλυσίδες super market που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.
Αποσύρθηκαν δύο προϊόντα για πιθανή παρουσία κρέατος αλόγου

Από τα σημερινά στοιχεία των ελέγχων προκύπτει ότι η εταιρεία Μαρινόπουλος ΑΕ προέβη σε προληπτική ανάκληση από την ελληνική αγορά των προϊόντων που έχουν παραχθεί για λογαριασμό της CARREFOUR από τον όμιλο Comigel με την εμπορική ονομασία «ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 1 ΚΙΛΟΥ» και «ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 600 ΓΡ».

Ο ΕΦΕΤ παρακολουθεί το θέμα και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τις αντίστοιχες αρμόδιες Αρχές του εξωτερικού όσο και με σχετικούς επαγγελματικούς συνδέσμους στη χώρα μας.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Τρώμε κρέας γαϊδάρου! Διαστάσεις σοκ παίρνει το διατροφικό σκάνδαλο

Αν όχι το μεγαλύτερο, ένα από τα μεγαλύτερα διατροφικά σκάνδαλα, πλήττουν την γηραιά ήπειρο την ώρα που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για «διεθνή συνωμοσία».

Oι υγειονομικές αρχές της Ευρώπης έχουν σημάνει συναγερμό μετά τον εντοπισμό κρέατος αλόγου αντί βοείου σε μπιφτέκα και προμαγειρεμένα κατεψυγμένα λαζάνια, τα οποία βρίσκονταν προς πώληση σε σούπερ μάρκετ σε Βρετανία και Γαλλία.

Το καταναλωτικό κοινό της Ευρώπης έχει καταναλώσει εν αγνοία του όχι μόνο κρέας αλόγου αλλά και κρέας γαϊδάρου, σύμφωνα με τα την βρετανική εφημερίδα Independent.

Οι διαστάσεις του σκανδάλου εγείρουν θέμα αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών στην Ε.Ε.

Το διατροφικό σκάνδαλο έχει ήδη αντίκτυπο στους διανομείς στη Βρετανία, τη Γαλλία ,τη Σουηδία ,την Ιρλανδία και την Ρουμανία, η οποία εξετάζει ισχυρισμούς είναι υπεύθυνο ένα από τα σφαγεία της.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ρουμανίας δήλωσε πριν από λίγο ότι έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ερευνήσουν το ενδεχόμενο εξαγωγής τέτοιου κρέατος. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας θα συναντηθεί σήμερα με τον Ρουμάνο υπουργό Εξωτερικών για το θέμα.

Για παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων έκαναν λόγο οι κυβερνήσεις σε Βρετανία και Γαλλία.

Μετά την Ιρλανδία και τη Βρετανία, το διατροφικό σκάνδαλο εξαπλώθηκε στη Γαλλία και σε άλλες 11 ευρωπαικές χώρες, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC.

Επτά γαλλικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν ήδη αποσύρει μοσχαρίσια προιόντα από τις εταιρείες “Findus” (εδρεύει στην Σουηδία) και “Comigel” (γαλλική εταιρεία) . Η κίνηση αυτή ακολούθησε την διαπίστωση ότι τρόφιμα που πωλούνται στην Ευρώπη και τη Βρετανία με την επιγραφή ως μοσχαρίσια, περιέχουν κρέας αλόγου.

Η εταιρεία Findus έχει ήδη αποσύρει έτοιμα γεύματα σε Γαλλία και Σουηδία μετά τον εντοπισμό σε προμαγειρεμένα κατεψυγμένα λαζάνια που πουλήθηκαν στη Βρετανία έως και 100% κρέας αλόγου.

Ο διευθυντής της Findus, Μαθιέ Λαμπό υποστηρίζει σε ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη καθότι όπως επισημαίνει, η εταιρεία του εξαπατήθηκε από τον Ρουμάνο προμηθευτή.

Το Λονδίνο κάνει λόγο για «διεθνή συνωμοσία» ενώ ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο το κρέας αλόγου να εμπεριέχει ουσίες επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η αρμόδια βρετανική υπηρεσία διευκρίνισε ότι διέταξε ελέγχους για να διαπιστωθεί εάν τα λαζάνια περιείχαν και την καρκινογόνο ουσία φενιλβουλταζόνη, ένα φάρμακο που χορηγείται σε ζώα, κυρίως σε άλογα, ως παυσίπονο και αντιπυρετικό.

«Φοβάμαι πως εδώ έχουμε να κάνουμε με μία μεγάλη εγκληματική συνωμοσία με διεθνείς διαστάσεις. Μεγάλος όγκος υλικού διακινείται όλο αυτό το διάστημα και φαίνεται πως σε κάποιο σημείο ένα σωστό προιόν αντικαταστάθηκε με κάτι που δεν είναι σωστό», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός, Όουεν Πάτερσον.

«Για μένα υπήρξε ολόκληρη επιχείρηση για να στηθεί η απάτη. Θα έλεγα ότι υπάρχει μία μαφία που προσπαθεί να πλουτίσει», σχολιάζει το ευρωβουλευτής των Πρασίνων , Ζοζέ Μποβέ.

 

SHARE