ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ: Στο 15% το ποσοστό κέρδους το Ιούνιο – Αύξηση της χρήσης των γενόσημων

 

Περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων έως ότου αυτό φτάσει στο 15%, και εισαγωγή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης πρωτοκόλλων για τουλάχιστον πέντε θεραπευτικές κατηγορίες εντός του Ιουνίου είναι μεταξύ άλλων οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης για τις παρεμβάσεις στον χώρο της υγείας όπως αυτές περιγράφονται στο πιο πρόσφατο επικαιροποιημένο Μνημόνιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ:

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, στο πλαίσιο της συγκράτησης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης προκειμένου αυτή να μην ξεπεράσει τα 2,440 δισ. ευρώ εφέτος, η κυβέρνηση οφείλει να μειώσει το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων στο 15% τον Ιούνιο του 2013.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς αυτή τη στιγμή το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων κυμαίνεται από 15% έως 17%, ανά φαρμακείο. Η διακύμανση αυτή οφείλεται στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει έως σήμερα στο πλαίσιο των Μνημονίων (είχε ξεκινήσει από σταθερό ποσοστό κέρδους 23,38%) και εξαρτάται μεταξύ άλλων από το ποσοστό του rebate προς τον ΕΟΠΥΥ, την τιμή των «ακριβών» φαρμάκων, όπου το κέρδος είναι σταθερά 30 ευρώ ανά συσκευασία κ.ά.

Στο «νέο» Μνημόνιο αναφέρεται επιπλέον η υποχρέωση της χώρας να ξεκινήσει εντός του τρέχοντος μήνα την ανάπτυξη συστήματος για τον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο των ασθενών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στις κεντρικές προμήθειες των νοσοκομείων με στόχο το 2014 το 45% όλων των προμηθειών φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών υλικών του ΕΣΥ να γίνεται από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, ποσοστό που πρέπει να ανέλθει στο 60% το 2015.

Επιπλέον, ζητείται η επίσπευση των διαδικασιών συγχωνεύσεων-συνενώσεων κλινικών και τμημάτων των νοσοκομείων, με την αύξηση της «κινητικότητας» του προσωπικού του ΕΣΥ σε μονάδες υγείας εντός της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, αλλά και την εξειδίκευση της δραστηριότητας μικρών νοσοκομείων σε παροχές όπως π.χ. αποκατάσταση, ή φροντίδα ασθενών με καρκίνο τελικού σταδίου.

Στο πλαίσιο της συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης, προβλέπεται η έκδοση εντός του Ιουνίου επικαιροποιημένου δελτίου τιμών φαρμάκων ενώ επαναλαμβάνεται η υποχρέωση της χώρας για αύξηση της χρήσης των γενοσήμων (50% εντός των νοσοκομείων και 60% εκτός) καθώς και καταγραφή-έλεγχο της συνταγογραφικής πρακτικής των γιατρών. Μάλιστα επισημαίνεται η ανάγκη προσαρμογής του λογισμικού της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ώστε να μπλοκάρει αυτόματα τη δυνατότητα ενός γιατρού να γράφει φάρμακο με εμπορική ονομασία όταν ξεπεράσει το μικρό όριο που υπάρχει σήμερα. Σε ποσοστό 15% και για ορισμένες παθήσεις επιτρέπεται η αναγραφή εμπορικής ονομασίας φαρμάκου.

SHARE