ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ: Η Ελλάδα “κατήγγειλε” την Τουρκία στον ΟΗΕ

yfalokrhpidaΡηματική διακοίνωση κατέθεσε στον ΟΗΕ η Ελλάδα, με την οποία ενημερώνει τον Οργανισμό για την παραχώρηση αδειών έρευνας από την Τουρκία σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η ενέργεια αυτή διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982).

Σημειώνεται ακόμη ότι ευθύς μόλις είχαν γίνει γνωστές οι τουρκικές παραχωρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση είχε προβεί στις δέουσες παραστάσεις προς την Τουρκία.

Με τη χθεσινή ενέργεια, η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα αρμόδια όργανά του, ενώ η ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin.

Η Ελλάδα, διαμηνύει το ΥΠΕΞ, επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες της περιοχής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά, όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου.

SHARE