ΥΠΕΞ του Κατάρ: Κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει την εξωτερική πολιτική του εμιράτου

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν αλ Θάνι δήλωσε σήμερα από το Παρίσι ότι κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει την “εξωτερική πολιτική” του εμιράτου, καταγγέλλοντας τις “άδικες” και “παράνομες” κυρώσεις που επέβαλαν χώρες του Κόλπου και η Αίγυπτος, ενάντια στην χώρα.

“Το Κατάρ είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί (με τα κράτη του Κόλπου) όσον αφορά την ασφάλεια στην περιοχή του Κόλπου. Αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί την εξωτερική μας πολιτική”, τόνισε ο υπουργός σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πρεσβεία του Κατάρ στο Παρίσι.

Ο Καταριανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Ντόχα “εξακολουθεί να μην έχει ιδέα” γιατί η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με την χώρα, πριν από μια εβδομάδα, απομονώνοντας το εμιράτο.

Οι αραβικές χώρες κατηγορούν την Ντόχα ότι στηρίζει την τρομοκρατία και διατηρεί δεσμούς με το Ιράν, κάτι που ο υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά.
Ο αλ Θάνι τόνισε ότι το εμιράτο στηρίζει τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Κουβέιτ για τον τερματισμό της κρίσης με την Σαουδική Αραβίας και των άλλων κυρίως αραβικών κρατών και είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε συζητήσεις που θα εναρμονίζονται όμως με το διεθνές δίκαιο.

Σημείωσε ότι η Ντόχα θα συνεχίσει να προάγει “τον διάλογο που θα στηρίζεται σε ξεκάθαρες βάσεις”.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ καλεί τα κράτη του Κόλπου να άρουν τον αποκλεισμό του Κατάρ

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας προέτρεψε σήμερα τα κράτη του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, να άρουν τον αποκλεισμό του Κατάρ και να βρουν άμεση λύση στη διπλωματική κρίση μέσω μιας διαμεσολάβησης.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις και τις χερσαίες, αεροπορικές και θαλάσσιες συνδέσεις τους με το Κατάρ πριν από μία εβδομάδα, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. Τα μέτρα που επέβαλαν προκάλεσαν δυσχέρειες στις εισαγωγές τροφίμων και άλλων ειδών και ώθησαν πολλές ξένες τράπεζες να μειώσουν τη δραστηριότητά τους στο Κατάρ.

“Ανησυχώ επίσης για ορισμένες από τις σθεναρές ενέργειες τις οποίες έκαναν η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν εναντίον ενός σημαντικού εταίρου”, τόνισε ο επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις, ο Μπόρις Τζόνσον, έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.

Ο Τζόνσον είπε ότι θα προέτρεπε τα κράτη του Κόλπου να “άρουν τον αποκλεισμό του Κατάρ”.

“Καλώ όλα τα κράτη να κάνουν άμεσα βήματα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την εξεύρεση μιας άμεσης λύσης μέσω διαπραγμάτευσης”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα έχει συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ και των ΗΑΕ εντός της εβδομάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE