Τσουνάμι τραπεζικών “χαρτιών” απειλεί τις τιμές – Πότε και ποιοί θα βγάλουν πολλά λεφτά στο Χρηματιστήριο

TSOUNAMIΤο επικρατέστερο σενάριο υποστηρίζει πως οι τραπεζικές μετοχές θα κάνουν ένα rebound πριν τις αυξήσεις κεφαλαίου, ώστε η τιμή στις οποίες αυτές θα πραγματοποιηθούν να διαμορφωθούν σε αξιοπρεπή επίπεδα. Μετά, όμως, τον καλλωπισμό των αποτιμήσεων θα ξεκινήσουν τα δύσκολα για τις τράπεζες. Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν έντονες ρευστοποιήσεις λίγο πριν και κατά τη διάρκεια των ΑΜΚ, με τους πιο απαισιόδοξους να εκτιμούν πως η πτώση μπορεί να ξεπεράσει το 50%. Αυτοί που θα πληγούν από την πτώση των αποτιμήσεων δεν είναι άλλοι από τους παλαιούς μετόχους, που θα δουν τα κεφάλαιά τους να εξανεμίζονται.

Ωστόσο όταν ολοκληρωθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου και ξεκαθαρίσει το τοπίο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί δυναμικό rebound στις τράπεζες, αφού πλέον και τα deal θα έχουν ολοκληρωθεί και ο κλάδος θα είναι υγιής.

Κερδισμένοι από την ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών θα είναι οι νέοι μέτοχοι, που θα έχουν μπει στις αυξήσεις κεφαλαίου σε πολύ χαμηλή τιμή.

Θεωρείται δεδομένο, ότι η αποκοπή και η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει στο σύνολο των αυξήσεων και δε θα αφορά μόνο τους παλαιούς μετόχους. Αν αυτό δεν αλλάξει, ένας κεφαλαιούχος σήμερα, εκτός και αν είναι τζογαδόρος, δεν έχει κανένα λόγο να πάρει θέση στο Χρηματιστήριο σε τραπεζικές μετοχές. Αντίθετα, έχει κάθε λόγο να περιμένει την αποκοπή των δικαιωμάτων και τη διαπραγμάτευσή τους.

Όσοι ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη αυτή στρατηγική,  θα δουν τα κεφάλαιά τους να αυξάνονται εντυπωσιακά. Το ΤΧΣ δεν πρόκειται να κρατήσει φυσικά τις μετοχές. Θα τις πουλήσει. Και θα τις πουλήσει με κέρδος μεγάλο.

Το μεγάλο ράλι λοιπόν στις τραπεζικές μετοχές θα  έρθει όταν θα αποφασίσει το ΤΧΣ να πουλήσει τα δισεκατομμύρια «χαρτιά» που θα κατέχει. Τότε, θα  υπάρξουν πραγματικά ενδιαφερόμενοι στρατηγικοί επενδυτές, οι οποίοι θα πληρώσουν για να μπουν στο σύστημα και θα ανεβάσουν τις αποτιμήσεις. Τόσο εν όψει, όσο και κυρίως, μετά τη στρατηγική τους τοποθέτηση.

SHARE