Τσαρλς Νταλλάρα: Πολιτική συναίνεση και μεταρρυθμίσεις τα βήματα για την Ελλάδα

dallaraΣτην ανάγκη μετά από έξι χρόνια ύφεσης οι Έλληνες ηγέτες να αναλάβουν τον έλεγχο της μοίρας τους και να βάλουν στην άκρη τις όποιες πολιτικές τους διαφορές αναφέρθηκε ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλλάρα, μιλώντας σε διεθνές νομικό συνέδριο στην Αθήνα.

Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, καθώς διαχρονικά οι κυβερνήσεις του τόπου λειτουργούσαν ως εργοδότες, μεγεθύνοντας τον κρατικό τομέα.

Αναφερόμενος στο «κούρεμα» του χρέους των ιδιωτών πιστωτών (PSI), ο πρώην επικεφαλής του IIF το χαρακτήρισε ιστορικό, ωστόσο είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν έφερε αποτέλεσμα.

Όπως ανέφερε η παρατεταμένη κρίση της ελληνικής οικονομίας αποδίδεται μεταξύ άλλων και στον μη σωστό σχεδιασμό του προγράμματος προσαρμογής αλλά και στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, με αιχμή την έλλειψη μεταρρυθμίσεων. Το «φάρμακο» πρέπει να αλλάξει, καθώς όσο υπάρχει ύφεση, δεν μπορεί να επιτυγχάνεται πλεόνασμα, πρόσθεσε.

Σε αναδρομή του στο ξεκίνημα της κρίσης είπε ότι τα προβλήματα έχουν τη ρίζα τους στη δομή της ελληνικής οικονομίας και στις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι το ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους θα είχε επιλυθεί, αν δεν υπήρχε η διεθνής οικονομική κρίση.

Αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ, ανέφερε ότι στην αρχή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους η ευρωζώνη ήθελε να λύσει το πρόβλημα μόνη της. Το συγκριτικό όμως πλεονέκτημα του ΔΝΤ είναι ότι δεν έχει πολιτικές δυσκολίες.

Μιλώντας στο συνέδριο ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργος Μιχελής αναφέρθηκε στις ανακεφαλαιοποιήσεις που έχει πραγματοποιήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και στις βασικές που έχει μπροστά του.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις προκλήσεις της επιστροφής των καταθέσεων και της ενεργής αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων, την περαιτέρω ενδυνάμωση των κεφαλαίων και στον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους καθώς στην εταιρική διακυβέρνηση για την οποία το ΤΧΣ έχει προσλάβει σύμβουλο αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου.

SHARE