Μαραθώνια η συνάντηση Τσακαλώτου – Σταθάκη με τους δανειστές – Νέες απαιτήσεις σοκ για μικρομεσαίους και “μπλοκάκια”

troika neo(upd)Ολοκληρώθηκε μετά από έξι ώρες η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM), στο ξενοδοχείο που διαμένουν. 

Θα ακολουθήσει συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Χθες έφθασε στην Αθήνα και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Οι απαιτήσεις της τρόικας για να κλείσει το τρίτο δάνειο σοκάρουν, καθώς ζητούν την υιοθέτηση ενός ενιαίου συντελεστή 6% για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο.

Ταυτόχρονα νέες επιβαρύνσεις έρχονται για εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκι» μετά την πρόταση για αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75%.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, οι ίδιοι παράγοντες δήλωσαν ότι τα τεχνικά κλιμάκια συνέχισαν και σήμερα τις εργασίες τους, με στόχο να καθορίσουν τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τους παράγοντες που τον καθορίζουν.

Εξειδικεύοντας τις συγκεκριμένες συζητήσεις, οι εν λόγω παράγοντες ανέφεραν ότι:

– Υπήρξε ειδική συνάντηση στα τεχνικά κλιμάκια για τις κρατήσεις φόρων υπέρ τρίτων (σ.σ. οι δανειστές τάσσονται υπέρ της κατάργησής τους)

– Μελετάται η σύσταση διυπουργικής επιτροπής, με στόχο την απλοποίηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι ήδη έχει καταργηθεί σε 103 περιπτώσεις η υποχρεωτική έκδοση άδειας λειτουργίας

– Οι θεσμοί ζητούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι πολιτική απόφαση και αφορά στην ανακατανομή των οικονομικών βαρών στον πληθυσμό της χώρας

– Αρχίζει η διαβούλευση για τα εργασιακά, ούτως ώστε έως το τέλος του 2015 να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα στο χώρο της εργασίας.

 

SHARE