ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ – ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ: “Φουλ επίθεση” του Τούρκου πρωθυπουργού για κοιτάσματα, παραβιάσεις και πραξικοπηματίες

Ξεκάθαρο στίγμα των τουρκικών διεκδικήσεων έδωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών της τουρκικής αντιπροσωπείας με την ελληνική στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Γιλντιρίμ έκανε λόγο για κοινή χρήση των κοιτασμάτων στο Αιγαίο, μιλώντας για win-win εκμετάλλευση, δήλωσε ότι επιθυμεί την επιστροφή των επίδοξων πραξικοπηματιών στη χώρα του, ενώ σε ό,τι αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις, είπε ότι αυτές γίνονται “εκατέρωθεν”. 

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την υπόθεση των “8”, ενώ ερωτηθείς σχετικά ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι έχει αποφανθεί η ελληνική δικαιοσύνη, οι αποφάσεις της είναι σεβαστές και άλλωστε η Ελλάδα εξαρχής τάχθηκε στο πλευρό της δημοκρατικής ομαλότητας της Τουρκίας ξεκαθαρίζοντας, μάλιστα, ότι είναι ανεπιθύμητοι οι πραξικοπηματίες στη χώρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός επέμεινε ότι “επιθυμούμε την επιστροφή τους και ελπίζουμε οι επίδοξοι πραξικοπηματίες να μην κάνουν πραξικόπημα εναντίον των ελληνοτουρκικών σχέσεων”.

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις, για τις οποίες ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν και καλό θα ήταν να ακολουθείται συνεννόηση των δύο πλευρών ώστε να λύνονται οι εντάσεις χωρίς να κορυφωθούν, ο κ. Γιλντιρίμ, συμφώνησε μεν με την οπτική περί πρόληψης και όχι καταστολής, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι “οι παραβάσεις και οι παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν”.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η λύση ενόψει της “Γενεύης 2” καθίσταται επιτακτική και ότι θα είναι στη βάση, ασφαλώς, των αποφάσεων του ΟΗΕ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός από πλευράς του, τόνισε ότι “επιθυμούμε επίλυση, αλλά το Κυπριακό δεν είναι θέμα ΟΗΕ, είναι θέμα των δύο κοινοτήτων. Αμφότεροι, πάντως, Τσίπρας και Γιλντιρίμ, απαντώντας στην πρόσφατη δήλωση του απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντα ότι το τέλος του δρόμου θα είναι η “Γενεύη 2”, εμφανίστηκαν ανοιχτοί σε εντατικές και διαρκείς διαβουλεύσεις χωρίς τελεσιγραφικές ημερομηνίες.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

«Σταθερή μας πεποίθηση είναι ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας μπορούν να αποβούν προς όφελος των δύο χωρών», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Προσβλέπουμε στη δυνατότητα που έχουμε το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο σημαντικές προκλήσεις και να προσεγγίσουμε με γενναιότητα ζητήματα ανοιχτά για δεκαετίες ώστε να δώσουμε λύσεις» είπε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη του κ. Γιλντιρίμ λαμβάνει χώρα σε μία ενδιαφέρουσα περίοδο για τις σχέσεις των δύο χωρών, για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για υις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη «να δούμε με θετικό τρόπο τις διαφωνίες που έχουμε και να τις προσεγγίσουμε με εποικοδομητική διάθεση». «Στις δύσκολες στιγμές οι γείτονες πρέπει να στηρίζουν ο ένας τον άλλο και αυτό κάνουμε» πρόσθεσε.

Θύμισε ακόμη ότι στην τελευταία συνάντηση που έγινε στη Σμύρνη σε κυβερνητικό επίπεδο είχε ανοίξει μία «ευρεία θετική ατζέντα στις σχέσεις των δύο χωρών» για να προσθέσει ότι «πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα για να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη και τις σχέσεις συνεργασίας».

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ

«Γνωρίζουμε τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά έχουμε και εμείς προβλήματα» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, κάνοντας παράλληλα, ειδική μνεία στις ευρύτερες προκλήσεις της περιοχής.

«Τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με αλληλεγγύη και καλή θέληση» σημείωσε και υποστήριξε ότι «οι παραλείψεις ή και οι παρερμηνείες δεν θα πρέπει να μας εμποδίσουν να προχωρήσουμε».

Στο ίδιο πλαίσιο, διαμήνυσε ότι «οι ευκαιρίες από τη συνεργασία είναι περισσότερες από ό,τι τα προβλήματα» και επανέλαβε την ανάγκη εστίασης στις «ευκαιρίες, ώστε να δούμε τι θα κάνουμε με τις προκλήσεις».

Καταλήγοντας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα θα συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

 

SHARE