Τσίπρας: Ιστορική η επίσκεψη του Πάπα – Ευκαιρία να σταματήσει ο πόλεμος

tsipras_papas

Κατά τη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο στη Μυτιλήνη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική ευκαιρία να σταματήσει ο πόλεμος. Από την πλευρά του ο Ποντίφικας ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την ανθρωπιά του.

Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μια νόμιμη οδός για αυτούς τους ανθρώπους είναι μεγάλη αναγκαιότητα, όπως και ο τερματισμός του πολέμου τονίζοντας ότι “Στο σύνολό του ο ελληνικός λαός, παρά τη λιτότητα, έχει δείξει ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Είμαι περήφανος γι’ αυτό, ενώ κάποιοι εταίροι μας υψώνουν φράχτες και τείχη για να εμποδίσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Θεωρώ ιστορική και σημαντική την επίσκεψή σας. Σας ευχαριστώ”.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος τόνισε πως “ο ελληνικός λαός έδειξε αλληλεγγύη”, για να συμπληρώσει πως η δική του παρουσία είναι για να δείξει ότι τα τείχη δεν βοηθούν σε μια τέτοια ανθρωπιστική κρίση. Επίσης, ευχαρίστησε θερμά τον ελληνικό λαό για τη στάση αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που επέδειξε απέναντι στους πρόσφυγες.

Συνάντηση Τσίπρα με Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο

Της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Πάπα Φραγκίσκο προηγήθηκε συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι Έλληνες αναδεικνύουν πανανθρώπινες αξίες αλληλεγγύης, όταν άλλοι, όπως επισήμανε, στο όνομα του Χριστιανισμού, αντιμετώπισαν τους πρόσφυγες με τείχη, φράχτες και βία.

Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός τόνισε πως το σημαντικό είναι ότι με αυτή την προσπάθεια σήμερα και την παρουσία τους, όπως και του Πάπα Φραγκίσκου, δίνουν ένα μήνυμα που ξεπερνά τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα.

“Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για την Ελλάδα και για την προσφυγική κρίση”, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η προσφυγική κρίση παραμένει. Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού επισήμανε ότι στην Ελλάδα έχουμε γύρω στους 50.000 πρόσφυγες, υπογράμμισε ότι “προσπαθούμε παρά τις δυσκολίες να τους δημιουργήσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης”. Είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην άλλη πλευρά, στην Τουρκία είναι κοντά στα 2 εκ. “‘Άρα”, τόνισε, “το σημαντικό είναι να δοθεί κι ένα μήνυμα ειρήνης, πρέπει να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, να σκεφτούμε από πού φεύγουν αυτοί οι άνθρωποι για να περάσουν αυτόν τον ‘Γολγοθά’…”.

“Αν δεν τελειώσει ο πόλεμος τα κύματα των προσφύγων θα συνεχίσουν”, σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στην πρόταση που έχει γίνει ώστε να λάβουν το Νόμπελ Ειρήνης οι κάτοικοι της Μυτιλήνης που έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους δοκιμαζόμενους 500.000 πρόσφυγες που πέρασαν από το νησί, χαρακτηρίζοντας την άξια και δίκαιη και ευχόμενος να πραγματοποιηθεί. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αυτή την πρωτοβουλία την είχε αναλάβει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Ποντίφικα αναχώρησε από το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδος) και προσγειώθηκε στη Μυτιλήνη λίγα λεπτά μετά τις 10, με τον Πάπα να αποβιβάζεται από το αεροσκάφος γύρω στις 10.15. Τον υποδέχθηκαν ο Πρωθυπουργός – που έφτασε στις 9 στη Λέσβο- αλλά και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που βρίσκονται από χθες στο νησί.

Αυτήν την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και οι τρεις ιεράρχες μαζί θα αναχωρήσουν για το κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Μόρια. Στο κέντρο της Μόριας, μετά τους χαιρετισμούς με μετανάστες, τις ομιλίες και την υπογραφή κοινής διακήρυξης, οι τρεις ιεράρχες θα γευματίσουν μαζί με πρόσφυγες. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου ο Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος θα ρίξουν στη θάλασσα στεφάνια στη μνήμη των προσφύγων που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, ενώ ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει η επίσκεψη είναι ότι στο νησί βρίσκονται πάνω από 500 δημοσιογράφοι και τεχνικοί από όλο τον κόσμο.

SHARE