Για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην Ελλάδα η επίσημη τελετή ανακοίνωσης των παγκόσμιων αποτελεσμάτων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» από το Διεθνές Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), .
Την τρίτη θέση ανάμεσα σε 50 χώρες παγκοσμίως είχε και πέρυσι με 395 βραβευμένες ακτές. «Η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία βρίσκεται σταθερά μέσα στις πέντε πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε αριθμό βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών και μαρινών. Ειδικά για τις ακτές βρισκόταν ως το 2014 στη δεύτερη θέση, ενώ πέρυσι πέρασε στην τρίτη θέση μετά την Τουρκία. Η Ισπανία διατηρεί σταθερά την πρώτη θέση εδώ και πολλά χρόνια, με μικρή αυξητική τάση» σημειώνει ο πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και υπεύθυνος του προγράμματος Γαλάζια Σημαία κ. Νίκος Πέτρου.
Πρόκειται για ιστορικό γεγονός για τη χώρα μας αφού, μέχρι το 2015, η ανακοίνωση των «Γαλάζιων Σημαιών» για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα γινόταν κάθε χρονιά με δελτίο τύπου από την έδρα του FEE στην Δανία. Η παγκόσμιας εμβέλειας και προβολής εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο συγκρότημα Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική, την Τετάρτη 25 Μαΐου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 η Ελλάδα «είναι η τρίτη βραβευμένη χώρα με τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες, πίσω από την Ισπανία και την Τουρκία» δηλώνει η διεθνής συντονίστρια Προγράμματος Γαλάζια Σημαία κυρία Σοφί Μπασέ Γρανάδος.
«Κατά τη γνώμη μας, η κατάκτηση υψηλότερης θέσης θα έπρεπε να αποτελεί εθνικό στόχο της περιβαλλοντικής και τουριστικής στρατηγικής της Ελλάδας, όπως συμβαίνει στη γείτονα Τουρκία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πέρυσι ο ίδιος ο τούρκος πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο της χώρας του όχι μόνο την κατάκτηση της πρώτης θέσης διεθνώς σε αριθμό βραβευμένων ακτών αλλά και τον αριθμό των 1.000 βραβευμένων ακτών ως το 2023, επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του τουρκικού κράτους» υπογραμμίζει ο κ. Πέτρου.
«Ολο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο δείχνουν εντεινόμενη ανησυχία για το μέλλον του πλανήτη μας και την περιβαλλοντική ζημιά που εμείς προκαλούμε σε αυτόν. Οι ανησυχίες αυτές έχουν ενθαρρύνει έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων να αξιολογούν τους περιβαλλοντικούς παράγοντες ως το ίδιο σημαντικούς όταν επιλέγουν προορισμό διακοπών. Οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν ότι παίρνουν τα παιδιά τους σε έναν ασφαλή προορισμό, που δεν θα επηρεάσει αρνητικά το μέλλον του περιβάλλοντος και δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες για τον πληθυσμό του τόπου που επισκέπτονται» τονίζει η αντιπρόεδρος του FEE κυρία Λέσλι Τζόουνς.
Τοπικές αρχές
Δέσμευση για βιώσιμη διαχείριση
Τα τελευταία 30 χρόνια το πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία «είχε μετασχηματιστική επίδραση στην ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τη διαχείριση, την ασφάλεια και σε κορυφαίες εγκαταστάσεις στις παραλίες και μαρίνες μας. Αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένα σήμα ποιότητας για τον αειφόρο τουρισμό»υπογραμμίζει η αντιπρόεδρος του FEE κυρία Τζόουνς. Ενώ οι τοπικές και εθνικές κυβερνήσεις «επιλέγουν να προωθήσουν το πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία για τη βελτίωση της ποιότητας του παράκτιου περιβάλλοντος για τους επισκέπτες και τις τοπικές κοινότητες».Καθ’ όλη τη λειτουργία του το πρόγραμμα έχει αναπτύξει την ευαισθητοποίηση μέσα από πολλές δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και πληροφοριών. Το 2015 «περισσότερες από 16.500 δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης οργανώθηκαν σε όλον τον κόσμο» αναφέρει η κυρία Γρανάδος. Είναι «ένα εθελοντικό πρόγραμμα», προσθέτει η ίδια, επισημαίνοντας ότι «αυτό κυρίως που οι τοπικές αρχές και οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να έχουν είναι η θέληση να εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης διαχείρισης». Για παράδειγμα, οι δήμοι «πρέπει να έχουν άριστη ποιότητα υδάτων κολύμβησης, η οποία συμβαδίζει με μια βαθιά δέσμευση του δήμου ως προς τα λύματα, την απορροή και την ακριβή διαχείριση άλλων λυμάτων».