Τράπεζα Πειραιώς: Δεν έκλεισε (προς το παρόν) το ντιλ με την KKR

MIG thomoΜε ανακοίνωσή της σήμερα, η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει ότι το ντιλ με την Kohlberg Kravis Roberts (KKR Credit) αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του έτους καθώς ακόμη δεν έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

“Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας της 17/12/2014, έγινε ενημέρωση σχετικά με τους βασικούς άξονες και τα πλεονεκτήματα της συναλλαγής μεταβίβασης μέσω τιτλοποίησης, του μεγαλύτερου μέρους του χαρτοφυλακίου δανείων, ομολόγων και συμμετοχών της Τράπεζας που συνδέονται με τον Όμιλο Marfin Investment Group σε επενδυτικό σχήμα υπό τη διαχείριση ή/και τον έλεγχο εταιρειών της KKR Credit και παρασχέθηκαν οι απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας‐πλαισίου (Framework Agreement), υπό την αίρεση της έγκρισης των οριστικών συμβάσεων από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, η συμφωνία‐πλαίσιο θα αναπτυχθεί σε συμβατικά κείμενα μετά την οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων επί των νομικών, λογιστικών και εποπτικών πτυχών του σχήματος, οπότε και τα οριστικά κείμενα θα τεθούν υπ’ όψιν του Διοικητικού Συμβουλίου για συζήτηση και τελική απόφαση, μετά τη λήψη της σύμφωνης γνώμης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Για το σκοπό αυτό, η Τράπεζα έχει ήδη υποβάλει στο Ταμείο αίτημα για αξιολόγηση του πλαισίου της συναλλαγής (formal request for consent).

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής, όπως αναφέρεται και στο από 18/12/2014 Δελτίο Τύπου της Τράπεζας, αναμένεται να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2015, μετά την εκπλήρωση όλων των κανονιστικών και λοιπών προαπαιτούμενων. Η Τράπεζα θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με όσα απαιτεί η νομοθεσία, σχετικά με την συναλλαγή αφ’ ότου αυτή ολοκληρωθεί”.

Το θέμα του ντιλ έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις έπειτα από δύο δημοσιεύματα του site Euro2Day.gr, σύμφωνα με τα οποία:
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 1ο:

“Στις 18/12/2014 γνωστοποιήθηκε η «στρατηγική» συμφωνία μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της KKR με μια θριαμβευτική ανακοίνωση από τον αρχιτέκτονα και υπεύθυνο του deal κ. Άνθιμο Θωμόπουλο. Ο οποίος υπογράμμιζε ότι «η συμφωνία με την KKR δείχνει το στίγμα μιας νέας και δυναμικής προσέγγισης στη διαχείριση των δανείων και συμμετοχών της Τράπεζας…». Με την ίδια ανακοίνωση δόθηκε στο ευρύ κοινό η πληροφόρηση ότι η Τράπεζα Πειραιώς συμφώνησε τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε επενδυτικό σχήμα υπό τη διαχείριση ή και τον έλεγχο της KKR, ενώ «funds υπό τη διαχείριση της KKR θα καταστήσουν διαθέσιμη στις εταιρείες του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους μέχρι 300 εκατ. ευρώ».

Παράλληλα, ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος δήλωσε ότι «η πρόθεσή της (της KKR) να επενδύσει πρόσθετα κεφάλαια σε σχέση με το μεταβιβαζόμενο χαρτοφυλάκιο αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις μακροχρόνιες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», χωρίς να αφήσει έτσι καμία αμφιβολία για τον μεγάλο ελληνικό κίνδυνο (Greek risk) που δήθεν θα αναλάμβανε η KKR.

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων και του Euro2day.gr, που προσπάθησαν να καταλάβουν καλύτερα τη δομή και τις λεπτομέρειες της συναλλαγής, ο κ. Θωμόπουλος δήλωνε ότι η Τράπεζα Πειραιώς από αυτήν τη μεταβίβαση θα εισπράξει άμεσα 250 εκατ. ευρώ ενισχύοντας τη ρευστότητά της και παράλληλα θα ωφεληθεί αφού από τη διαχείριση του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνει η KKR η Τράπεζα Πειραιώς θα λάβει τελικά τη μερίδα του λέοντος. Παράλληλα, τόνιζε τη σπουδαιότητα της δέσμευσης της KKR για πρόσθετη επένδυση 300 εκατ. ευρώ που θα μεγιστοποιούσε την απόδοση των μεταβιβαζόμενων χαρτοφυλακίων.

Σήμερα, λίγες εβδομάδες μετά, όλες οι παραπάνω γραπτές ανακοινώσεις και προφορικές δηλώσεις αποδεικνύονται ψευδείς και ανακριβείς, εγείρουν θέματα άμεσης επέμβασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού (η μετοχή της Πειραιώς κατέγραψε άνοδο μετά την ανακοίνωση του deal για δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις, παρά το βαρύ κλίμα της περιόδου) καθώς και πιθανολόγηση για διάπραξη διαφόρων ποινικών αδικημάτων από τον κ. Άνθιμο Θωμόπουλο στα οποία ενδεχομένως συμπεριλαμβάνεται και η σκόπιμη παραπλάνηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς το οποίο ενέκρινε τη συναλλαγή.

Σύμφωνα με συγκεκριμένα στοιχεία και πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr, τα οποία έχουν διασταυρωθεί και επαληθεύονται από πολλές διαφορετικές και αξιόπιστες πηγές, η συναλλαγή του κ. Άνθιμου Θωμόπουλου με την KKR προβλέπει ότι η δεύτερη θα φτιάξει τέσσερις εταιρείες-οχήματα (SPV) με κεφάλαιο 1.000 ευρώ κάθε μία, με έδρα για φορολογικούς λόγους την Ιρλανδία και με μετόχους κυρίως εταιρείες με έδρα τα Cayman Islands(!). Σε αυτές τις εταιρείες, θα μεταβιβασθεί το σχετικό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς με χρηματοδότηση μέσω ομολογιών και διατήρηση του κινδύνου από την ίδια την Τράπεζα Πειραιώς(!).

Η KKR θα «επενδύσει» μόλις 42 εκατ. ευρώ, από τα οποία, μετά την αφαίρεση 2 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για τα έξοδα της συναλλαγής, η Τράπεζα Πειραιώς θα εισπράξει άμεσα έναντι του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου του 1,2 δισ. ευρώ το ποσό των 40 εκατ. ευρώ και όχι βέβαια το ποσό των 250 εκατ. ευρώ όπως ο κ. Θωμόπουλος είχε ψευδώς ισχυριστεί.

Όμως το εντυπωσιακότερο στοιχείο της συναλλαγής, το οποίο παραπέμπει άμεσα στο αδίκημα της απιστίαςαπέναντι στους μετόχους της τράπεζας, η πλειοψηφία της οποίας, σημειωτέον, ανήκει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή στους Έλληνες φορολογούμενους, είναι ότι η KKR θα εισπράξει κατά τη διάρκεια της συμφωνίας που προβλέπεται να είναι πενταετής ως «αμοιβές διαχείρισης» το ποσό των 84 εκατ. ευρώ, δηλαδή διπλάσιο της αρχικής «επένδυσής» της, ενώ και τα 42 εκατ. ευρώ πρόκειται να της επιστραφούν κατά τη διάρκεια των προβλεπόμενων αποπληρωμών! Δηλαδή, εν ολίγοις, έναντι της «επένδυσης» των 42 εκατ. ευρώ, η KKR όχι μόνο δεν αναλαμβάνει κανέναν κίνδυνο, αλλά δέχεται… γενναιόδωρα τη μεταβίβαση και διαχείριση του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας Πειραιώς μεεξασφαλισμένηαπόδοση 300%!

Ως προς τη δήθεν δέσμευση δε της KKR για πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους μέχρι 300 εκατ. ευρώ, η σχετική σύμβαση που υπεγράφη στις 17/12/2014 από τον κ. Άνθιμο Θωμόπουλο για λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς και από τον κ. Michael Gilleran για λογαριασμό της KKR προβλέπει ότι «η KKR… ΘΑ δεσμευτεί να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση συνολικού κεφαλαίου μεταξύ ευρώ 200 εκατ. και ευρώ 300 εκατ.», αλλά «αυτή η χρηματοδότηση θα είναι στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια της KKR»(!), δεν υπάρχει δηλαδή καμία δέσμευση.

Για να γίνει απόλυτα κατανοητή η έκταση των ενδεχόμενων ποινικών συνεπειών των πράξεων του κ. Άνθιμου Θωμόπουλου και άλλων στελεχών της ομάδας του, κυρίως δε του κ. Θεόφιλου Κωνσταντινίδη, που φέρεται να είναι εκ των κεντρικών διαπραγματευτών της απίστευτης αυτής συναλλαγής, σημειώνουμε ότι η σύμβαση αυτή με την KKR υπεγράφη στις 17/12/2014 αμέσως μετά την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς που ελήφθη την ίδια μέρα βάσει εισηγητικού σημειώματος του κ. Θωμόπουλου προς το Διοικητικό Συμβούλιο που έχει και αυτό ημερομηνία 17/12/2014. Στο εισηγητικό αυτό, ως προς το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Θωμόπουλος αναφέρει ότι η KKR «δεσμεύεται να επενδύσει περαιτέρω ευρώ 200 – 300 εκατ.» και προκειμένου να λάβει την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου φαίνεται να αποκρύπτει ότι στην πραγματικότητα η σύμβαση, που φυσικά ήταν έτοιμη και υπεγράφη λίγες ώρες μετά, επί της ουσίας δεν προέβλεπε καμία δέσμευση της KKR παρά μόνο μία υποχρέωση να εξετάσει το ενδεχόμενο της νέας χρηματοδότησης κατά την «απόλυτη διακριτική της ευχέρεια».

Το Euro2day.gr διαθέτει και άλλα στοιχεία που αποδεικνύουν τις διαφορές μεταξύ του εισηγητικού σημειώματος του κ. Θωμόπουλου, βάσει του οποίου έγινε η έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς και της συμφωνίας που τελικώς υπεγράφη την ίδια μέρα. Όμως δεν γνωρίζουμε τις προφορικές παραστάσεις που έγιναν στο Διοικητικό Συμβούλιο και τι τελικώς έχει απεικονιστεί στα πρακτικά, ώστε να συμπεράνουμε με βεβαιότητα αν το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας παραπλανήθηκε ή είχε πλήρη γνώση των λεπτομερειών της συμφωνίας.

Τουλάχιστον δύο, όμως, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με τα οποία επικοινωνήσαμε και δεσμευτήκαμε να διαφυλάξουμε την ανωνυμία τους, όταν ενημερώθηκαν για τις λεπτομέρειες της συναλλαγής που αποκαλύπτει σήμερα το Euro2day.gr, εξέφρασαν την έκπληξή τους και ισχυρίσθηκαν ότι παραπλανήθηκαν…

Το Euro2day.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον κ. Άνθιμο Θωμόπουλο προκειμένου να δημοσιεύσει και τις απόψεις του επί του θέματος, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό. Ωστόσο είμαστε στη διάθεσή του για να δημοσιεύσουμε την άποψή του, ανά πάσα στιγμή. 

Τέλος επικοινώνησε με την εταιρεία Marfin Investment Group, δάνεια και μετοχές της οποίας φέρεται να είναι τμήμα του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου από την Τράπεζα Πειραιώς προς την KKR, αλλά οι εκπρόσωποί της ισχυρίσθηκαν ότι δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση και αρνήθηκαν να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση προτού μελετήσουν τις λεπτομέρειες του δημοσιεύματός μας.

Έγκυροι παράγοντες της αγοράς με τους οποίους επικοινωνήσαμε εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι οι αποκαλύψεις μας θα προκαλέσουν άμεσα την επέμβαση όλων των εποπτικών αρχών και ενδεχομένως την αυτεπάγγελτη επέμβαση της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ενώ, σε κάθε περίπτωση, εφόσον το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς έχει όντως παραπλανηθεί ως προς την έγκριση αυτής της συναλλαγής, η άμεση απομάκρυνση του κ. Θωμόπουλου από τη διοίκηση της τράπεζας πρέπει να θεωρείται βεβαία.

Το Euro2day.gr προβαίνει στις σημερινές αποκαλύψεις λόγω δικαιολογημένου δημοσίου ενδιαφέροντος, καθώς αφορούν τράπεζα ανακεφαλαιοποιημένη με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, τα οποία ουδεμία Διοίκηση δικαιούται να τα δωρίζει σε ξένους επενδυτές οποιασδήποτε ταυτότητας και εθνικότητας.

Εν όψει της σοβαρότητας αυτών των αποκαλύψεων, περιορισθήκαμε στη δημοσίευση μόνο των απολύτως εξακριβωμένων στοιχείων, ενώ θα δημοσιεύσουμε και άλλα στοιχεία και πληροφορίες που διαθέτουμε γι’ αυτήν τη σκανδαλώδη συναλλαγή αμέσως μόλις τα διασταυρώσουμε και τα επαληθεύσουμε πέραν πάσης αμφιβολίας.

Τι απαντά για το θέμα η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΤΧΣ

Σε γραπτή της απάντηση προς το Euro2day.gr, σε σχέση με το αν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας γνωρίζει το περιεχόμενο της συμφωνίας με την KKR κι αν έχει δώσει έγκριση να προχωρήσει αυτή, η Διευθύνουσα Σύμβουλος, Αναστασία Σακελλαρίου, αναφέρει:

«To Ταμείο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έχει ενημερωθεί για το πλαίσιο της συναλλαγής από την Τράπεζα Πειραιώς. Η εν λόγω συναλλαγή εντάσσεται στην προσπάθεια της Τράπεζας για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του δανειακού της χαρτοφυλακίου καθώς και της στρατηγικής αποεπένδυσης από μη τραπεζικές συμμετοχές, όπως προβλέπεται από το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης.

Το Ταμείο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας του πλαισίου της συναλλαγής και αναμένει την οριστικοποίηση των επιμέρους όρων της για να λάβει σχετικές αποφάσεις, που αποτελούν προαπαιτούμενο προκειμένου να τεθεί υπόψη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας προς οριστική απόφαση».

Από την ανωτέρω απάντηση προκύπτει ότι το Ταμείο προς το παρόν «επεξεργάζεται το πλαίσιο της συναλλαγής», χωρίς βεβαίως να καθίσταται σαφές εάν έχει τεθεί συνολικά το κείμενο της συμφωνίας υπ’ όψιν του.

Προκύπτει ωστόσο και ότι η κ. Σακελλαρίου δεν φαίνεται να έχει επίγνωση του γεγονότος ότι το Δ.Σ. της Πειραιώς έχει ήδη εγκρίνει τη συμφωνία με την ΚΚR, γεγονός που προκύπτει αβίαστα και από την ίδια την ανακοίνωση της Τράπεζας στις 18 Δεκεμβρίου στην οποία γίνονται πολλές αναφορές σε «συμφωνία» με την ΚΚR και όχι σε κάποιο προσύμφωνο ή μνημόνιο, ενώ όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr το κείμενο που υπεγράφη μεταξύ της Πειραιώς και της ΚΚR τιτλοφορείται «Δεσμευτική Συμφωνία Πλαίσιο» η οποία προτού υπογραφεί από τον κ. Θωμόπουλο ετέθη προς έγκριση στο Δ.Σ. της Πειραιώς.

Με αυτά τα δεδομένα, της υπογραφής δηλαδή μιας «δεσμευτικής συμφωνίας πλαίσιο», το βασικό πλέον ερώτημα που θέτει και Δημοσίως το Euro2day.gr είναι: Έχει το ΤΧΣ στα χέρια του αντίγραφο του πλήρους κειμένου αυτής της συμφωνίας, προκειμένου να το μελετήσει και να το εγκρίνει;”

H δεύτερη απάντηση του ΤΧΣ

Αγαπητέ κύριε Παπανικολάου,

Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα που θέτετε, σας ενημερώνω ότι το Ταμείο δεν σχολιάζει θέματα για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η εσωτερική διαδικασία αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση, το Ταμείο τηρεί την επιβαλλόμενη εμπιστευτικότητα, όπως προβλέπεται ρητά στον καταστατικό του νόμο.

Με εκτίμηση,
Αναστασία Σακελλαρίου

Σεβόμαστε τη θέση και την απάντηση της κ. Σακελλαρίου και την ευχαριστούμε για την άμεση επικοινωνία. Ερμηνεύουμε όμως το “no comment” που ουσιαστικά μας είπε ως πιθανότατη επιβεβαίωση ότι δεν έχει το ΤΧΣ στα χέρια του το πλήρες κείμενο της συμφωνίας. Διότι αλλέως υποθέτουμε ότι δεν θα είχε πρόβλημα να μας πει ότι έχει την πλήρη σύμβαση.

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 2ο: 

 

“Χθες το Euro2day.gr αποκάλυψε τις σκανδαλώδεις οικονομικές πτυχές της συμφωνίας μεταξύ Πειραιώς και KKR, χωρίς επί 24 και παραπάνω ώρες να υπάρξει ΚΑΜΙΑ ανακοίνωση από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς. Οι αποκαλύψεις όμως συνεχίζονται:

Στις 17/12/2014 το τμήμα Task Force Merchant Banking της Τράπεζας Πειραιώς υπό την ηγεσία του κ. Άνθιμου Θωμόπουλου παρέδωσε και παρουσίασε ένα γραπτό εισηγητικό σημείωμα προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας προκειμένου να εγκριθεί η συναλλαγή με την KKR και να υπογραφεί η σχετική δεσμευτική σύμβαση, που τελικώς υπεγράφη την ίδια μέρα.

Επειδή, χθεσινές τοποθετήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αφήνουν μία διαφορετική εντύπωση, αποκαλύπτουμε σήμερα ότι η τελευταία παράγραφος του ανωτέρω εισηγητικού προς το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ως εξής:

«Λαμβάνοντας υπόψη τα πολλαπλά οφέλη που συνεπάγεται για την Τράπεζα η Συναλλαγή, καθώς και την εξαιρετική ποιότητα και το έντονο ενδιαφέρον του Επενδυτή, προτείνεται να προχωρήσουμε με την υπογραφή και στη συνέχεια με την υλοποίηση της δεσμευτικής συμφωνίας όπως αναλύθηκε ανωτέρω και να εξουσιοδοτηθούν τα αρμόδια στελέχη για τελική διαπραγμάτευση και υπογραφή των σχετικών συμβατικών κειμένων».

Άρα, λοιπόν, η συναλλαγή σε αυτό το στάδιο είχε εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς που σύντομα θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του και να δηλώσει, εν συνόλω ή το κάθε μέλος χωριστά, εάν υιοθετεί το κείμενο της συμφωνίας, που τελικά υπέγραψε ο κ. Θωμόπουλος την ίδια μέρα.

Εν όψει όσων θα αναφερθούν πιο κάτω, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς στις 17/12/2014 ήταν παρόντες και ο εκπρόσωπος του Δημοσίου και η εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Συνεπώς, η παραμονή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας σημαίνει άμεση αποδοχή των πράξεών τους από τον Υπουργό Οικονομικών κ.Γκίκα Χαρδούβελη και από την Πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Αναστασία Σακελλαρίου αντιστοίχως.

Γράφει, λοιπόν, το εισηγητικό σημείωμα στη σελίδα 7 ως μία από τις προϋποθέσεις ολοκλήρωσης της συναλλαγής: «Να έχει αμοιβαίως συμφωνηθεί ένα αποτελεσματικό από φορολογικής άποψης σχήμα προκειμένου να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή διαρροή κεφαλαίων για την πληρωμή παρακρατούμενων και μη φόρων». Δηλαδή, το Διοικητικό Συμβούλιο μιας τράπεζας που έχει ανακεφαλαιοποιηθεί από τα χρήματα, τους κόπους και τις θυσίες των Ελλήνων φορολογούμενων, και του οποίου το ΤΧΣ κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών, δέχεται να προχωρήσει στη συναλλαγή με την KKR με προϋπόθεση να πληρώνονται οι λιγότερο δυνατοί φόροι προς το Ελληνικό Δημόσιο(!), τους οποίους μάλιστα και με απίστευτη ωμότητα ο εισηγητής χαρακτηρίζει ως «διαρροή κεφαλαίων». Αντί το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς να απολύσει επιτόπου τον κ. Άνθιμο Θωμόπουλο ή έστω να τον επιπλήξει με προειδοποίηση απόλυσης, προχωρά στην έγκριση της συναλλαγής με τη συναίνεση των εκπροσώπων του Δημόσιου και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας…

Έχοντας, λοιπόν, την εξουσιοδότηση από το Διοικητικό Συμβούλιο ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος προχωρά την ίδια μέρα στην υπογραφή της συμφωνίας της Τράπεζας Πειραιώς με την KKR CREDIT ADVISORS (IRELAND), κειμένου 80 σελίδων, που τιτλοφορείται BINDING FRAMEWORK AGREEMENT, δηλαδήΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟ, που ναι μεν δεν είναι η τελική με την έννοια της οριστικής μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου, αλλά όλοι οι ουσιώδεις όροι έχουν συμφωνηθεί και παράγουν πλήρη νομικά αποτελέσματα.

Χθες η κ. Σακελλαρίου απέφυγε να μας πει εάν αυτή η σύμβαση έχει παραδοθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο την εξετάζει. Εάν, λοιπόν, η κ. Σακελλαρίου την έχει και την εξετάζει, μετά τη χθεσινή της ανακοίνωση και τις σημερινές μας αποκαλύψεις, θα πρέπει να παραιτηθεί άμεσα και να λογοδοτήσει στο Διοικητικό της Συμβούλιο και σε αυτούς που έχουν την ευθύνη του διορισμού της. Εάν πάλι δεν την έχει, θα πρέπει να αναθεωρήσει τις χθεσινές της ανακοινώσεις, να αντικαταστήσει άμεσα την εκπρόσωπό της στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς και να προχωρήσει και σε μια σειρά άλλων διοικητικών και πειθαρχικών μέτρων.

Ο λόγος αυτής της σκληρής μας έκκλησης είναι ότι πέρα από τον χαρακτηρισμό και την αποδοχή ότι το να πληρώνει κανείς φόρους προς το Ελληνικό Δημόσιο είναι «διαρροή κεφαλαίων», στη σύμβαση της 17ης/12/2014 που υπέγραψε ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος με την KKR συμπεριλαμβάνονται μια σειρά από όρους αλλά και η περιγραφή ενός σχήματος που αποτυπώνει όχι μόνο την πρόθεση, αλλά και τη δέσμευση των δύο μερών να κάνουν ό,τι μπορούν για να μην πληρώνονται φόροι στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ένας από τους χαρακτηριστικούς όρους είναι ο όρος 5.1.12 στη σελίδα 6 της σύμβασης που λέει ότι «μία από τις προϋποθέσεις της συναλλαγής είναι η συμφωνία των δύο μερών σε ένα αποτελεσματικό σχεδιασμό για να κρατούν τις μετατρέψιμες ομολογίες του χαρτοφυλακίου, κατά τρόπον ώστε να ελαχιστοποιήσουν τηφορολογική διαρροή (tax leakage) σχετικά με αυτό το σχήμα, συμπεριλαμβανομένων παρακρατούμενων φόρων ή οποιωνδήποτε άλλων πληρωμών».

Ως προς δε το σχήμα που έχει συμφωνηθεί εγγράφως και έχει αποδεχθεί η Τράπεζα Πειραιώς προβλέπεται η δημιουργία εταιρειών στα νησιά Cayman, ότι εν συνεχεία οι εταιρείες των Cayman θα συστήσουν εταιρεία του Λουξεμβούργου, ότι η εταιρεία του Λουξεμβούργου θα συστήσει δύο ιρλανδικές εταιρείες οι οποίες θα αποκτήσουν κάποια τμήματα του μεταβιβαζόμενου χαρτοφυλακίου και τέλος μια εταιρεία που δεν θα συνδέεται με την KKR και την Τράπεζα Πειραιώς (!) θα συστήσει δύο εταιρείες εγγλέζικες, που στη σύμβαση ονομάζονται UK DEBCO και UK DEBCO II, οι οποίες θα κρατούν τις μετοχές αυτών των εταιρειών καταπιστευματικά για φιλανθρωπικούς λόγους («on trust for charitable purposes»).

Περιττεύουν τα θαυμαστικά σε αυτό που μόλις διαβάσατε. Δημοσιεύουμε στο τέλος του άρθρου μας και τον πίνακα με το σχέδιο που επινόησαν οι ειδικοί στη φοροαποφυγή της KKR και της Τράπεζας Πειραιώς περισσότερο για λόγους οπτικής απεικόνισης, διότι ακόμη και άνθρωποι εξειδικευμένοι σε φορολογικά θέματα που συμβουλευτήκαμε μας είπαν ότι η τεχνογνωσία στη σχεδιαζόμενη φοροαποφυγή είναι από τις πλέον άρτιες παγκοσμίως και απ΄ό,τι φαίνεται σχεδιάζεται όχι μόνο για να πληρώνονται οι λιγότερο δυνατοί φόροι στην Ελλάδα, αλλά να πληρώνονται οι λιγότερο δυνατοί φόροι ή και καθόλου φόροι και στην Ιρλανδία και στην Αγγλία.

Εντυπωσιακή είναι επίσης η πληροφόρηση που πηγάζει από την ανάλυση του φορολογικού σχήματος της συναλλαγής και τις σχετικές συμβουλές της Delloite LLP και συγκεκριμένα του στελέχους της κ. Stephen Brown, ο οποίος στο σχετικό σημείωμα που συνέταξε στις 6/1/2015 αναφέρεται στις διάφορες εταιρείες του σχήματος όπου εξηγεί γιατί σύμφωνα με αυτό το σχήμα ορισμένες θα έχουν ένα μικρό ποσόν κερδών σε κάθε λογιστική χρήση περίπου 2.000 ευρώ («we only have a small amount of retained profit in each accounting period approx. Euro 2.000»), ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα έχουν ένα μικρό περιθώριο κέρδους (small margin). Υπενθυμίζουμε ότι αυτές οι εταιρείες θα έχουν υπό την κυριότητα τους ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 1,2 δις ευρώ! Ακόμη πρέπει να σημειώσουμε τη συμβουλή του εν λόγω κυρίου ο οποίος στην παράγραφο 1.11 του σημειώματος λέει ότι «ιδεατά (ideally) όλα τα στοιχεία του Ελληνικού χαρτοφυλακίου θα έπρεπε να μεταβιβαστούν σε Εγγλέζικες εταιρείες, ώστε να μην υπάρχει υποχρέωση να παρακρατούν ελληνικούς φόρους από διάφορες πληρωμές σε αυτές τις εταιρείες σχετιζόμενες με τμήματα του χαρτοφυλακίου». ( σ.σ. τα bold είναι δικά μας)”. 

SHARE