Το OTE CINEMA 3 γιορτάζει τα 100 χρόνια ελληνικού κινηματογράφου

100 +π+κ+θ+ζ+β+Σ +Χ+δ+δ+Ω+ζ+β+γ+θ+μ +γ+β+ζ+Ω+ε+Σ+ν+θ+Υ+κ+Σ+ο+θ+μ +δ+θ+Υ+θ+ν+ξ+ι+θΜε ένα μοναδικό αφιέρωμα στο OTECINEMA 3, το μοναδικό κανάλι με ελληνικές ταινίες 24 ώρες το 24ώρο, με σπάνιες παραγωγές, ταινίες-σταθμούς και φιλμ που προβάλλονται πρώτη φορά για το τηλεοπτικό κοινό, γιορτάζει ο ΟΤΕ TV τα 100 χρόνια ελληνικού κινηματογράφου, έναν αιώνα μετά την «Γκόλφω», πρώτη ελληνική κινηματογραφική παραγωγή μεγάλου μήκους (1914).

Από την 1η Μαΐου και καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, οι συνδρομητές του ΟΤΕ TVθα μπορούν να απολαμβάνουν καθημερινά στις 23.30 μία εμβληματική ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση θα προβληθούν, σε αναπαλαιωμένες κόπιες, σπάνιες παραγωγές από τις δεκαετίες του ’20, του ’30 και του ’40, που κατάφερε να εξασφαλίσει ο ΟΤΕ TVσε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος 100 χρόνια ελληνικός κινηματογράφος, οι συνδρομητές του ΟΤΕ TVθα μπορούν να παρακολουθήσουν στο OTECINEMA 3:

  • Τέσσερις ταινίες του βωβού κινηματογράφου, με αποκατεστημένη μουσική επένδυση, το «Οι Περιπέτειες του Βιλάρ» (1924), που αποτελεί την παλαιότερη σωζόμενη ελληνική ταινία με υπόθεση με τον κωμικό Νικόλαο Σφακιανό, την «Αστέρω» (1929) του Δημήτρη Γαζιάδη, πρώτη εμπορική επιτυχία του ελληνικού κινηματογράφου, το «Ο Μάγος της Αθήνας» (1930) του Αχιλλέα Μαδρά, πρωτοποριακό δείγμα του ελληνικού βωβού κινηματογράφου και το «Δάφνις και Χλόη» (1931) του Ορέστη Λάσκου, από τις αρτιότερες καλλιτεχνικές παραγωγές της εποχής.
  • Δύο ιστορικές ταινίες της FinosFilm, που για πολλά χρόνια θεωρούνταν χαμένες και προβάλλονται το Μάιο για πρώτη φορά στην τηλεόραση, στο OTECINEMA 3, ψηφιακά αποκατεστημένες από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Πρόκειται για «Το Τραγούδι του Χωρισμού» (1939), πρώτη ομιλούσα ελληνική ταινία, μοναδική σκηνοθετική δουλειά του ίδιου του Φιλοποίμενα Φίνου και πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του Λάμπρου Κωνσταντάρα και την ταινία «Μαρίνα» (1940) του Αλέκου Σακελλάριου με τη Στέλλα Γκρέκα, η κόπια της οποίας ήταν χαμένη για χρόνια μέχρι που εντοπίστηκε στην Αίγυπτο και διασώθηκε από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
  • Ένα σπάνιο ντοκιμαντέρ του Κλέαρχου Κονιτσιώτη «Τον Παλιό Εκείνο τον Καιρό» παραγωγής 1966, με πλάνα από όσες βουβές ταινίες είχαν διασωθεί ως τότε (και πλέον δεν υπάρχουν).
  • Δύο ταινίες-ορόσημο του Αλέξη Δαμιανού, την «Ευδοκία» (1961) και το «Μέχρι το Πλοίο» (1966), καθώς και την 1η ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Μαγική Πόλη» (1954), την 1η ταινία με τη Σοφία Βέμπο «Προσφυγοπούλα» (1938) και την τελευταία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος» (1966), υποψήφια για Χρυσή Άρκτο στο φεστιβάλ του Βερολίνου.
  • Ταινίες που διακρίθηκαν και έκαναν τους Έλληνες δημιουργούς γνωστούς διεθνώς, όπως η «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη με την Μελίνα Μερκούρη που έφτασε μέχρι τις Χρυσές Σφαίρες, το «Μία Αιωνιότητα και μία Μέρα», μοναδική ελληνική ταινία βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα και ο «Θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, τα υποψήφια για Όσκαρ «Κόκκινα Φανάρια» με τη Τζένη Καρέζη και «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη με την Ειρήνη Παππά, αλλά και η «Κάλπικη Λίρα» του Γιώργου Τζαβέλλα που ο Γάλλος ιστορικός Ζ. Σαντούλ κατέταξε στις 1000 καλύτερες ταινίες παγκοσμίως.
  • Παραγωγές που έγραψαν ιστορία, όπως το «Υπολοχαγός Νατάσσα» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, η πιο εμπορική ελληνική ταινία όλων των εποχών, τα «Κορίτσια για Φίλημα» του Γιάννη Δαλιανίδη, πρώτη έγχρωμη ελληνική ταινία με στερεοφωνικό ήχο και ο «Μεθύστακας» του Γιώργου Τζαβέλα που έκανε ρεκόρ εισιτηρίων από την πρώτη προβολή και ανέδειξε την εμπορική διάσταση του σινεμά στη χώρα μας.

Ακόμη, θα προβληθούν και πιο πρόσφατες παραγωγές, όπως το «Τέλος Εποχής» του Αντώνη Κόκκινου που κέρδισε 5 βραβεία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, «Το Δέντρο που Πληγώναμε» του Δήμου Αβδελιώδη που κέρδισε από 1 βραβείο στα φεστιβάλ Βερολίνου και Θεσσαλονίκης και η κωμωδία των Ρέππα-Παπαθανασίου «Safe Sex» που έκανε εκ νέου δημοφιλή τον ελληνικό κινηματογράφο.

Με την πιο πλούσια συλλογή ελληνικών ταινιών, από όλες τις ιστορικές περιόδους έως σήμερα, το ΟΤΕ CINEMA3 στον ΟΤΕ TVείναι το μοναδικό κανάλι στην Ελλάδα αποκλειστικά αφιερωμένο στο ελληνικό σινεμά που αναδεικνύει την κινηματογραφική παραγωγή της χώρας μας.

+ε+Χ+α+ξ+μ+ν+Σ+γ+Σ+μ

+γ+θ+γ+γ+β+ζ+Σ +ο+Σ+ζ+Σ+κ+β+Σ

+θ +ε+Σ+Υ+θ+μ +ν+Ω+μ +Σ+α+Ω+ζ+Σ+μ

 

+θ+β +ι+Χ+κ+β+ι+Χ+ν+Χ+β+Χ+μ +ν+θ+ξ +Τ+β+δ+Σ+κ

SHARE