Το χρηματιστηριακό «βαλς» της κυβέρνησης με τους ξένους συμβούλους

VALS XOROS Με το κλίμα στο ελληνικό Χρηματιστήριο να παραμένει θετικό, το οικονομικό επιτελείο από τη μια μεριά και οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι από την άλλη έχουν μπροστά τους ένα ακόμα κρίσιμο στοίχημα, αυτό των όσο το δυνατόν πιο αξιοπρεπών αποτιμήσεων για τις εισηγμένες εταιρείες του Δημοσίου.

Μάλιστα, αυτή τη φορά ο διττός ρόλος των διεθνών οίκων που είναι και market makers στο Χ.Α. (με την ευρεία έννοια του όρου), αλλά παράλληλα και σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων (οι περισσότεροι εξ αυτών), είναι εξαιρετικά κρίσιμος, μια και επί της ουσίας από αυτούς θα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό η εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς κατά το timing της πώλησης μετοχικών πακέτων σε ιδιώτες.

Με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, δηλαδή, η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία βελτίωση της αξίας της εισηγμένης περιουσίας και οι ξένοι σύμβουλοι – fund managers θα προσπαθήσουν να πετύχουν για τα εκάστοτε deals το καλύτερο δυνατό οικονομικό αποτέλεσμα.

 

H καλή χημεία

 

Το κατά πόσο τώρα η χημεία μεταξύ του κρατικού μηχανισμού και των επενδυτικών οίκων θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα θα το διαπιστώσουμε μόνο στην πράξη και σύντομα, σίγουρα πάντως θα επιχειρηθεί προσπάθεια για ένα άλλου τύπου window dressing, που θα βοηθήσει γενικότερα την ψυχολογία της αγοράς, όπως επίσης θα τονώσει και την κινητικότητα στο ταμπλό, δεδομένου ότι τέτοιου είδους συνθήκες προσελκύουν πάντα και τους κερδοσκόπους.

 

 

SHARE