Το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις “κούρασε” το CNBC

cnbc
Σε άρθρο που τιτλοφορείται «Όχι πάλι! Η Ελλάδα δεν τα βρίσκει με τους δανειστές», το πρακτορείο CNBC παρουσιάζει το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συναντηθούν τις επόμενες εβδομάδες για να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης που εφαρμόζει, μετά από μια νέα κόντρα της χώρας με τους δανειστές, σημειώνει το CNBC.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ένα μεγάλο «αγκάθι» ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς είναι τι θα συμβεί αν η χώρα δεν πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2018. Οι δανειστές θέλουν ένα προληπτικό σχέδιο με μέτρα που θα νομοθετηθούν στη Βουλή και τα οποία θα πυροδοτούν αυτόματες περικοπές δαπανών σε περίπτωση που η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει από την πλευρά της ότι δεν μπορεί να νομοθετήσει για ένα υποθετικό ενδεχόμενο. Έχει προτείνει και αυτή ένα μηχανισμό «δημοσιονομικής διόρθωσης», αλλά το ΔΝΤ επιμένει στην εγγραφή των μέτρων σε νόμο.

«Οι δανειστές θέλουν να δουν ένα μενού αξιόπιστων και συγκεκριμένων μέτρων που θα νομοθετηθούν εκ των προτέρων, χωρίς μηχανισμούς αυτόματης πυροδότησης (αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να πετύχει τους στόχους του 2018)», έγραψε σύμφωνα με το CNBC ο Wolfgango Piccoli, πρόεδρος της συμβουλευτικής Teneo.

«Αυτό είναι σημαντικό, κυρίως γιατί χωρίς αυτό το προληπτικό πακέτο, οι δανειστές δεν θα είναι πρόθυμοι να συζητήσουν τις προοπτικές ελάφρυνσης χρέους που απαιτεί η Αθήνα και κυρίως το ΔΝΤ, το οποίο οι πιστωτές προσπαθούν να κρατήσουν εντός προγράμματος», πρόσθεσε.

Ο Daniel Morris, υπεύθυνος στρατηγικών επενδύσεων στην BNP Paribas, δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ότι η πρόσφατη ιστορία έχει αποδείξει ότι θα βρεθεί κάποιου είδους λύση για να σπάσει ο πάγος. «Έχουμε βρεθεί και κατά το παρελθόν σε αυτό το σημείο και το μοτίβο φαίνεται να είναι πως θα κινηθούμε προς τη διορία και θα υπάρξει κάποια ανησυχία, αλλά πιστεύω ότι αυτό που είναι πιο σημαντικό για τους επενδυτές τώρα είναι πως δεν πρόκειται για κάποια επιστροφή στην κρίση της ευρωζώνης όπως το 2011 και το 2012» σημείωσε, προσθέτοντας πως στο τέλος η ευρωζώνη θα έρθει σε κάποιου είδους συμφωνία με την Ελλάδα.

«Ο Τσίπρας πιθανότατα θα είναι σε θέση να πουλήσει στο δικό του κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) οποιοδήποτε σχέδιο για το προληπτικό πακέτο που θα περιλαμβάνει, όπως προτείνει η Αθήνα, οριζόντιες περικοπές 5%. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν θεωρείται αξιόπιστη από το ΔΝΤ και το Βερολίνο. Από την άλλη, οποιοδήποτε σχέδιο θα αναγκάζει την Αθήνα να δεσμευτεί σε εκ των προτέρων νομοθετημένα μέτρα, όπως θέλουν οι δανειστές, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να πουληθεί. Στην περίπτωση αυτή, ο κίνδυνος εκλογών θα αυξηθεί πάλι», προειδοποίησε.

SHARE