Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ποδοσφαίρου αποκαλύπτει η Europol

stimenaΣτην αποκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου στημένων αγώνων στην ιστορία του ποδοσφαίρου φέρεται να προχώρησε η Europol. Υπάρχουν ενδείξεις για τουλάχιστον 380 στημένα παιγνίδια σε όλη την Ευρώπη.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Europol στη Χάγη, υπάρχουν ενδείξεις για τουλάχιστον 380 στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες σε όλη την Ευρώπη: Μεταξύ των στημένων παιγνιδιών για το διάστημα 2008-2011 που αποκάλυψε η Europol είναι οι προκριματικοί αγώνες για το Mundial, το Euro καθώς δύο παιγνίδια του Champions League, τα οποία φέρεται να απέφεραν κέρδη ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ. Κατά τις έρευνές της η Europol προχώρησε σε ταυτοποίηση 425 εμπλεκομένων προσώπων μεταξύ των οποίων βρίσκονται διεφθαρμένοι παράγοντες, ποδοσφαιριστές και διαιτητές από 15 χώρες. Στο σκάνδαλο εμπλέκονται χώρες όπως η Ισπανία, η M. Βρετανία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Τουρκία και η Ολλανδία.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ρομπ Γουεϊνράιτ, αποκαλύφθηκαν δραστηριότητες εγκληματικών συμμοριών στην Ασία που εμπλέκονται σε στημένα παιγνίδια στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ίδιο φαίνεται να υπάρχει ένα καρτέλ στημένων αγώνων με έδρα τη Σιγκαπούρη, το οποίο έχει διασυνδέσεις με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και το οποίο διατηρεί ιδιαίτερα στενές σχέσεις, κυρίως με την Ιταλία. «Για μας είναι σαφές ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπόθεση στημένων αγώνων όλων των εποχών», τόνισε ο επικεφαλής της Europol, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια θλιβερή ημέρα για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο». Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι «οι αποκαλύψεις αυτές συνιστούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου».

Δεν είναι όμως μόνο η Ευρώπη που πλήττεται από το σκάνδαλο. Οι Αρχές εξετάζουν ύποπτους αγώνες στην Αφρική, την Ασία και την Νότια Αμερική, ωστόσο, οι έρευνες εκεί δεν έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά. Και στις περιπτώσεις αυτές δεν εμπλέκονται μόνο ποδοσφαιριστές αλλά και αθλητικοί παράγοντες και διαιτητές.
Η Europol απέφυγε σκοπίμως να αναφερθεί σε ονόματα υπόπτων ποδοσφαιριστών και ποδοσφαιρικών σωματείων για την αποφυγή συσκότισης των ερευνών που συνεχίζονται ακόμη. Σύμφωνα, ωστόσο, με την εισαγγελία του Μπόχουμ που διερευνά τη γερμανική πτυχή του σκανδάλου εδώ και χρόνια, πολλά από τα στημένα παιγνίδια στα οποία αναφέρεται η Europol είναι γνωστά στις γερμανικές και στα μέσα ενημέρωσης. Στην γερμανική περίπτωση, τόνισε ο εισαγγελέας Φρίντχελμ Άλτχανς, πρόκειται για παιγνίδια της τέταρτης κατηγορίας.
Σταμάτης Ασημένιος / Kώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
DW

SHARE