Το λόμπι του Λονδίνου και οι «μαύρες πισίνες» των ξένων επενδυτικών οίκων

Η μαύρη αγορά του short selling

 

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν απαγορεύσει το τελευταίο διάστημα τις ανοιχτές πωλήσεις μετοχών θεωρώντας (και σε κάποιο βαθμό σωστά) πως έτσι θα ανακοπεί η κερδοσκοπία -και δη η υποτιμητική-, όμως στα χρηματιστηριακά γραφεία του City αποτελεί κοινό μυστικό πως το short selling στη μαύρη αγορά καλά κρατεί. Και μπορεί να μην πρόκειται για μαύρη αγορά με την κυριολεκτική έννοια του όρου ή εν πάση περιπτώσει όπως τη γνωρίζαμε τις προηγούμενες δεκαετίες, είναι όμως σίγουρα μια άτυπη πρακτική που περνάει μέσα από τις «μαύρες πισίνες» των ξένων οίκων, γνωστές και ως «dark pools», όπως κομψά χαρακτήρισαν εξαρχής οι ίδιοι οι δημιουργοί τους τις παράλληλες πλατφόρμες. Θέλοντας έτσι να τους προσδώσουν ένα πέπλο μυστικότητας, όπου τα πάντα είναι ελεύθερα και κυρίως οι κινήσεις δεν βρίσκονται σε κοινή θέα παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά.

 Παραθυράκια και στο Χ.Α.

Το θέμα, βεβαίως, αφορά άμεσα και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ειδικά σε αυτή τη φάση που βρίσκεται, όπου, από τη μια μεριά, αναμένεται να ξεκινήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και από την άλλη, η ευρύτερη αγορά πιστεύει πως τουλάχιστον δεν έχει να αντιμετωπίσει τη γάγγραινα των ανοιχτών πωλήσεων.

Ωστόσο, μόνο έτσι δεν είναι τα πράγματα, ενώ έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να σημειωθεί πως εδώ και ένα μήνα οι επαγγελματίες short sellers -ή, αλλιώς, η «παρέα του Λονδίνου»- συστηματικά σ «σορτάρουν» τις τραπεζικές μετοχές. Αυτό αναφέρουν πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες από πηγές που πολύ απλά έχουν πρόσβαση στις παράλληλες πλατφόρμες και βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια τι συμβαίνει. Συμπληρώνουν, μάλιστα, και αυτό προφανώς χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, πως καθόλου δεν αποκλείεται να πραγματοποιούνται ανοιχτές πωλήσεις ακόμα και στη spot αγορά του Χ.Α., όπου παρά την απαγόρευση υπάρχουν -όπως υποστηρίζουν κάποιες φήμες- «παραθυράκια» που ίσως βρίσκονται κοντά στους κεντρικούς κωδικούς των επενδυτικών οίκων και στις over the counter συναλλαγές.

Χέρι με χέρι

Για να γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι, αυτή την περίοδο στο λόμπι των σορτάκηδων αλλάζουν χέρια καθημερινά χιλιάδες ελληνικά χαρτιά, κυρίως τραπεζικά, αλλά όχι μόνο, όπου ο ένας πόλος τα δανείζει στον άλλον προκειμένου οι κινήσεις να μην είναι «γυμνές» (necked), εν συνεχεία οι μετοχές σορτάρονται, ενώ σε πολλές των περιπτώσεων τα πονταρίσματα δεν κλείνουν από τον ίδιο παίκτη αλλά από «φιλικό» χαρτοφυλάκιο προκειμένου να υπάρχει το απαραίτητο προπέτασμα καπνού.

Αυτή η μέθοδος δε πιθανόν να μην εφαρμόζεται μόνο στις «dark pools», αλλά, όπως προαναφέρθηκε, και στη spot αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και φυσικά, αν ισχύει κάτι τέτοιο, έχουμε να κάνουμε με σοβαρότατες παραβάσεις, οι οποίες, συν τοις άλλοις, προκαλούν επιπλέον απορρύθμιση της ήδη εύθραυστης κεφαλαιαγοράς μας.

 

Ο… ΑΓΟΡΑΙΟΣ

SHARE