Τουρκία: Ο Ερντογάν στέλνει… SMS στους πολίτες για την πρωινή προσευχή και τους καλεί να μείνουν στις πλατείες

proseyxhΟ Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα το πρωί σε προσευχή τους Τούρκους πολίτες από το τέμενος του προεδρικού συγκροτήματος στην Άγκυρα, έξι ημέρες μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε με στόχο την ανατροπή του.

Η προσευχή, η οποία μεταδόθηκε από τα μεγάφωνα του τεμένους του προεδρικού συγκροτήματος στην Άγκυρα, μεταδόθηκε επίσης από τον ιστότοπο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak.

Σε μηνύματα επίσης που φέρουν την υπογραφή RTErdogan και εστάλησαν σε διάφορους αριθμούς κινητών τηλεφώνων στη χώρα ο πρόεδρος της χώρας καλεί τους Τούρκους πολίτες να συνεχίσουν να κατεβαίνουν στους δρόμους για να αντισταθούν στους “τρομοκράτες”. “Οι πλατείες δεν ανήκουν στα τανκς. Οι πλατείες ανήκουν στο έθνος”, αναφέρεται στο μήνυμα που φέρει την υπογραφή του Ερντογάν.

Η Άγκυρα κατηγορεί τους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ότι υποκίνησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σήμερα τέθηκε σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, την επιβολή της οποίας για περίοδο τριών μηνών ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο Ερντογάν.

Η κατάσταση αυτή, η οποία προβλέπεται από το άρθρο 120 του Συντάγματος, μπορεί να επιβληθεί σε όλη ή σε τμήμα της επικράτειας για μια μέγιστη περίοδο έξι μηνών στην περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος για σοβαρές ενέργειες που αποσκοπούν στην κατάλυση της δημοκρατικής τάξης, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Βάσει αυτής επιβάλλονται κυρίως περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία και στην ελεύθερη πραγματοποίηση διαδηλώσεων.

SHARE