Τοξικό νέφος στην Αθήνα – Έγκλημα στον Ασπρόπυργο

fwtia

 

 

upd: Η αστυνομία συνέλαβε τον 34χρονο προσωρινά υπεύθυνο της εταιρείας ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο «Γενική Ανακύκλωση Α.Ε.» στην οποία ξέσπασε το Σάββατο η φωτιά που έχει γίνει αιτία να εξαπλωθεί το επικίνδυνο τοξικό νέφος στην Αττική. Αναζητούνται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.


Κλιμάκιο αστυνομικών μετέβη στον Ασπρόπυργο, στο χώρο όπου λειτουργεί το εργοστάσιο κοπής και δεματοποίησης, παλαιοχάρτου, πλαστικών και ξύλινων απορριμμάτων, εταιρείας ανακύκλωσης, προκειμένου να διαπιστωθούν οι περιβαλλοντικές συνέπειες από την πυρκαγιά.

Κατά τον έλεγχο – αυτοψία που διενεργήθηκε στο χώρο της επιχείρησης, που καταλαμβάνει χώρο -46- στρεμμάτων, υπήρχαν πολλές εστίες φωτιάς σε εξέλιξη.

Η εταιρεία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα από την πυρκαγιά να προκληθεί σοβαρή υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, σημειώνεται στο δελτίο τύπου της Ασφάλειας. 

 

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Για τις πέντε το απόγευμα έχει προγραμματισθεί σύσκεψη στο υπουργείο Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να συζητηθεί η διαχείριση του προβλήματος που δημιουργήθηκε με το τοξικό νέφος που έχει προκαλέσει η φωτιά στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο διαλογής απορριμμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Νωρίτερα, σήμερα, στο χώρο μετέβησαν ειδικοί επιστήμονες από τη δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, από τον Δημόκριτο, από το Αστεροσκοπείο και Επιθεωρητές Περιβάλλοντος από το ΥΠΑΠΕΝ, προκειμένου να προβούν σε μετρήσεις ρύπων και τοξικών ουσιών.

Σε κοινή ανακοίνωση, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), Greenpeace και Δίκτυο Μεσόγειος SOS, αναφέρονται στην επικινδυνότητα των ουσιών που έχουν διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα και ζητούν να διερευνηθεί το θέμα της ασφάλειας και της πυρασφάλειας αυτών των μονάδων.

Σημειώνουν δε ότι είναι η δεύτερη καταστροφική πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης στην Αττική τα τελευταία δυο χρόνια και θέτουν το θέμα της σχέσης των Ρομά με την ανακύκλωση, σημειώνοντας ότι η Πολιτεία θα πρέπει πλέον να ασκήσει μια αποτελεσματική πολιτική όσον αφορά στην ένταξη αυτών των ανθρώπων στα επίσημα δίκτυα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

Σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εργοστασίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου «Γενική Ανακύκλωση Α.Ε.» Δ. Λαζόπουλος είχε προσφύγει πριν από ένα μήνα σε χρήση του άρθρου 89, με αποτέλεσμα στις 12 Μαΐου 2015 να απολυθούν οι τελευταίοι (από τους εκατοντάδες) 16 εργαζόμενοι και να παραμείνουν ελάχιστοι για τη φύλαξη –κυρίως- των εγκαταστάσεων.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημοτικός σύμβουλος Αθηνών και συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) Πέτρος Κωνστατίνου, που είχε πρωτοστατήσει με το ΚΕΕΡΦΑ και την Ένωση Μεταναστών Εργατών -αφού ο κ. Λαζόπουλος απασχολούσε μεγάλο αριθμό αλλοδαπών- στις διαμαρτυρίες, «δυστυχώς αφέθηκε να καταστραφεί κάτω από μυστηριώδης συνθήκες ένα καθετοποιημένης λειτουργίας εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο θα έπρεπε να περάσει στο Δημόσιο και στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής, ώστε να συνεχίσει να απασχολεί ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων».

Ο ίδιος είχε συλληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο με 30 ακόμη εργαζόμενους του εργοστασίου, όταν με τον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ είχαν παρακινήσει τους απλήρωτους επί 8μήνο μόνιμους και συμβασιούχους εργάτες να προβούν σε επίσχεση εργασίας. «Ήταν η μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική» λέει ο κ. Κωνσταντίνου. «Ένα μεγαθήριο σε έκταση 25 στρεμμάτων με όλες τις σύγχρονες υποδομές λειτουργίας και ασφαλείας. Το 2008 το εγκαινίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκτοτε λειτουργούσε υπό άψογες συνθήκες. Είναι απορίας άξιον πώς εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Δεν είναι, βέβαια, τυχαίο ότι εκείνη την ημέρα η ισχύς του ανέμου ήταν 7 μποφόρ» προσθέτει.

SHARE