Τι ζητούν οι τραπεζίτες από την τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών για τα warrants και τα CoCos

BANK 123 Τη βελτίωση των όρων ανακεφαλαιοποίησης που θέτει η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του Νοεμβρίου, ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή ιδιωτών στις ΑΜΚ και η πώληση των τραπεζών από το ΤΧΣ στους ιδιώτες, ζητούν οι τραπεζίτες. Στο επίκεντρο των αιτημάτων τους προς τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, είναι οι αλλαγές στους όρους άσκησης των warrants, αλλά και στους όρους έκδοσης των CoCos.

Οι τραπεζίτες ζητούν να μην υπάρχει προκαθορισμένη τιμή άσκησης των δικαιωμάτων (warrants), όπως ορίζει η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά να συναρτάται η τιμή άσκησης στην τρέχουσα τιμή της μετοχής.

Το δεύτερο αίτημα των τραπεζών αφορά το επιτόκιο των CoCos, το οποίο ξεκινά από 7% και κλιμακώνεται στο 9,5% σε βάθος πενταετίας. Οι τραπεζίτες ζητούν, λοιπόν, το επιτόκιο να περιοριστεί στην περιοχή του 5-6% καθώς είναι αποτρεπτικό με δεδομένες τις ζημίες που καταγράφουν οι τράπεζες, κυρίως εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των επισφαλειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα αντιλαμβάνεται την ανάγκη διάθεσης πιο ελκυστικών κινήτρων προς τους ιδιώτες επενδυτές, αλλά η κυβέρνηση, προς το παρόν, αντιμετωπίζει το θέμα με πολιτική αμηχανία εξαιτίας των πιθανών αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα των υψηλότερων κεφαλαιακών αναγκών, βάσει του επικαιροποιημένου business plan, το οποίο έχει θέσει η διοίκηση της Εθνικής ώστε να διαμορφωθεί ένας θωρακισμένος, απόλυτα εξυγιασμένος και διεθνώς αξιόπιστος όμιλος, που θα έχει ευχερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές μόλις εξαλειφθούν οι περιοριστικοί παράγοντες της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας..

Με την επίλυση των παραπάνω εκκρεμοτήτων θα προχωρήσει η έκδοση των CoCos και θα ξεκινήσει η διαδικασία σύγκλησης γενικών συνελεύσεων για την έγκριση των αυξήσεων κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και κάλυψη τυχόν αδιάθετων μετοχών από το ΤΧΣ.

SHARE